Yanıklarda 2

Yanıklarda 2 :

Isı, ışın, elektrik veya kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda deri ve deri altı dokularda meydana gelen bir çeşit yaralanmadır. Yanıkların şiddetini 5 etken belir.

Pratik Bitkisel Formüller

- Böğürtlen yaprakları toz haline getirilir, yanığın üzerine serpilir.

- Bir miktar susam yağı, kaynar suya karıştırılıp, yaralar sürülür

- Tahinin üzerine biriken yağ alınır. 200 gram balmumuyla beraber hafif ateşte mum eriyinceye kadar tutulur. Biraz soğuyunca 1 yumurta sarısı ilave edilerek karıştırılır. Karışım yanıklara sürülür.

- Lahana yaprakları ezilir, yumurta akıyla karıştırılıp, yanıkların üzerine konulur.

- Lavanta çiçekleri başlanır; Suyuyla pansuman yapılır.

- Marul yaprakları ezilir. Lapa halinde yanıklara konulur.

- 1 bardak kaynar suya, 10 gram kuşburnu yaprak ve çiçeği konulu 10 dakika bekletilip, süzülen suyla yanıkların üzerine kompres yapılır.

- Semizotu lapa haline getirilir. Yanıkların üzerine konulur.

Kainat Eczanesinden Önerilen Bitkiler

Aloe (Aloe vera): Yapılan bir çok araştırma, bitkinin yapraklarından elde edilen jelin bir çok yanık vakasında son derece yararlı olduğunu ortaya koymuştur. Aloe aynı zamanda, ağrı kesici, ateş düşürücü, şişlik, kızarıklıları önleyici etkileri olan enzimler içerir. Bunlara ek olarak, aloe jelinin yanıkların enfekte olmasını önleyen anti bakteriyel ve anti ungal özelliği de vardır.

Sarımsak (Allium sativum) ve Soğan (A. Cepa): Sarımsak, soğan, Frenk soğanı, pırasa ve taze soğan gibi bitkiler. Afrika'dan Avrupa'ya ve Amerika'ya kadar her yerde doğrudan doğruya yanıklara uygulanır. Bu bitkilerin hepsinin antiseptik özellikler taşıdıkları hiçbir şekilde inkar edilemez. Bu bitkilerden herhangi bir tanesini lapa haline getirdikten sonra bitkiyi doğrudan yanığın üzerine tatbik ediniz.

Lavanta (Lavandula): 1920'lerde Fransız parfüm imalatçısı ve kimyager Rene-Maurice Gattefosse, laboratuarında yaptığı bir çalışma sırasında elini yakmıştır. Can havliyle elini en yakında duran sıvıya, bir kap dolusu lavanta yağına daldırdı. Acısı çabucak geçti ve yanan yer en ufak bir yara oluşmadan iyileşti. Bu olay aromaterapinin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Papatya, okaliptus, sar dünya, soğan, nane, biberiye ve adaçayı yağı gibi bitki özü yağları da yanık tedavisinde etkili sonuçlar vermiştir. Ama bunların içinde en etkilisi lavanta yağıdır.

Sarı Kantaron (Hypericum perforatum): Almanya'da yapılan bir araştırma, sarı kantaron içeren merhemlerin, yanıkların tedavi sürecini büyük ölçülerde kısalttığını ve yara oluşumunu da en aza indirdiğini göstermiştir. Bu bitkinin tentürlerini piyasadan kolaylıkla temin edebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp