Yanıklar Yaygınlık Derecesi

Yanıklar Yaygınlık Derecesi : Yanıkların değerlendirilmesinde ele alı­nan bir ölçüt de vücudun yanıktan etki­lenen yüzeyinin genişliğidir. Yaygınlık derecesi tüm vücut yüzeyine oranla yüzde olarak belirtilir. Bu amaçla vü­cuttaki çeşitli bölgeler, kapladığı alanın büyüklüğüne göre derecelenmiştir. Ör­neğin, kafa derisi, tüm vücut yüzeyinin yaklaşık yüzde 9’luk bölümünü oluştu­rur. Kolların her birinin kapladığı alan tüm vücut yüzeyinin yüzde 9'u, gövde­nin ön ve arka yüzeylerinin her biri yüzde 18, bacakların her biri yüzde 18 ve cinsel organların bulunduğu bölge yüzde 1 olarak kabul edilir.basitleştirilmiş bir çizimde görülmektedir.

Bu yöntemle yanığın vücudun ne kadarımkapladığı hesaplanabilir.Vücutta yanıktan etkilenen toplam alan erişkinde yüzde 20'nin, çocukta yüzde 12-15'in altında kalırsa yanığın bölgesel olduğu kabul edilir. Bunun ter­sine, yanıktan etkilenen yüzey bu olgu­lardan genişse, geniş yanıktan söz edi­lir; bu yanıkların bütün vücudu etkile­yen değişikliklere neden olması bekle­nir. Çok geniş alana yayılan yanıklar aşın sıvı kaybına yol açar; bunun sonu­cunda akut böbrek yetmezliği gelişebi­lir ve hasta ölebilir.Bölgesel yanıklann gidişi de yanı­ğın derecesiyle ilişkilidir:

Birinci ve ikinci derece yanıklar genellikle çok kötü sonuçlanmaz ve herhangi bir ned­be dokusu oluşumuna yol açmadan bir­kaç gün içinde iyileşir.Üçüncü derece yanıklarda ise ölü doku artıklannın uzaklaştınlması iki-üç haftayı bulur; doku ölümü olan bölgede normal deriye benzer doku yerine ned­be dokusu oluşur. Derideki herhangi bir lezyonun iz bırakmadan iyileşmesi ya da zedelenen dokunun tıpatıp aynmın oluşabilmesi için bu bölgedeki derinin en alt katmanının sağlam kalmış olması gerekir. Yoksa, özgün dokunun yerine sadece açık kalan bölgeyi kapatmak için basit bağdoku yapısında bir örtücü katman oluşur. Nedbe dokusu adı veri­len bu doku vücudun herhangi bir orga­nında oluşabilir.

Nedbe dokusu derinin- kilere benzemeyen özellikleri nedeniyle hem estetik bozukluk yaratır, hem de esnekliği olmadığından çevresindeki deriyi çekerek bölgenin gerginleşmesi­ne ve büzülmesine yol açar. Üçüncü de­rece yanıklarda görülen başka bir sorun da bu bölgedeki savunma öğelerinin yi­tirilmesine bağlı olarak bölgenin her türlü enfeksiyon etkenine açık olması­dır. Bu yüzden bu bölgenin enfeksiyon­lardan iyi korunması gerekir. Yanık çok ileri derecede ve yaygmsa, hastada ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, kansızlık, hipo- proteinemi (kan proteinlerinde düşük­lük), böbrek işlevlerinin bozulmasınabağlı belirtiler, bazen akciğer enfeksi­yonları ve septisemiden (mikrobun ka­na karışması) şoka varabilen çeşitli be­lirtiler görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp