Yanıklar Ve Dereceleri

YANIKLAR ve DERECELERİ

Haşlanma,kaynar su ya da buhar, kuru ısıyla yanmak, alev, elektrik akımı ya da kimyasal maddelerle olur. Yıkılan dokunun derinliğine göre, yanıklar sınıflandırılır:
 
1. Yüzeysel: Deri kızarıp, içi sıvı dolu kabarcıklar belirir
 
.2. Kısmî kalınlık: Derinin çoğu yıkılmış olmakla birlikte, ufak deri alanları sağlam kaldığından, buralardan yeni deri dokusu oluşabilir.
 
3. Tam kalınlık: Deri tamamen yıkılmış ve yanık, derialtı dokularını da etkilemiştir. Bu sınıflama, yanmış olan deri miktarına göredir. Bunun nedeni, yanığın tehlikesinin, yıkılmış deri miktarıyle orantılı olmasıdır.l’inci sınıf yanıklar, ender olarak tehlikelidir, fakat çok ağrılıdır. 2’nci ve 3’üncü sınıf yanıklar, vücut yüzeyinin üçte birinden fazlasını etkisine almışsa, yanık alanından su ve tuz kaybı olduğundan, ölüm tehlikesi vardır. Buna ek olarak, şok ve enfeksiyon olasılığı da sayılmaktadır.
 
Tedavi: İlkyardım için, yanıklar steril ya da temiz bir bezle örtülür. Kazaya uğramış kişi, ılık tutulur, sıcak içecekler verilir ve acele olarak hastaneye taşınır. Hemen doktor yardımı sağlanamazsa, yanığın üstündeki bezler, hafif tuzlu bir suda ıslatılıp, yanık üzerine iyice yerleştirilir ya da hasta az tuz eklenmiş bir ılık banyo içinde tutulur. Hafif yanıklar için en uygun tedavi, yanığı gazla örtmektir. İçi sıvı dolu kesecikler oluşursa, bunlara dokunmamak gerekir. 
 
Hastanelerde, ciddî yanık tedavisi için, damar içine serum verilip, su ve tuz kaybı karşılanır, vücut yüzeyinin beşte birinden fazlası yanmışsa, kan nakli yapılır. Ağrıya karşı en uygun ilâç, morfindir. Cerrah, yanıkları temizler ve 3’üncü sınıf olanlar için, en kısa sürede deri aşısıyapılır. Yanık bölgeleri yerel tedavisi çeşitlidir, fakat tüm tedavi yöntemlerinde amaç, enfeksiyona engel olup, doğal iyileşmeyi kamçılamaktır. Genellikle, iki tedavi yöntemi vardır: Yanığı iyice sarıp kapatmak, ya da açık tutmak. Her ikisini de yararlan vardır ve her iki durumda da, antibiyotikler kullanılır. Bununla birlikte, asıl önlem, yaranın temiz tutulmasıdır.

Deri bir kaç fonksiyonu bir arada bulundurur; Enfeksiyona karşı engel oluşturur Altında bulundurduğu organ ve dokuları korur Vücut ısısının korunmasını sağlar Sıcak, soğuk, ağrı ve dokunma duyularını taşır Vücut çıkartılarının uzaklaştırılması için bir yol oluşturur. Organizmanın bölgesel olarak ateş, buhar, sıcak cisimler ile karşılaşması sonucu gelişen doku harabiyetidir. Zararın derecesini bildiren sınıflandırmada yanığın derinliği, vücudun ne kadarının etkilendiği ve yanık bölgenin yeri göz önünde bulundurulur. Buna göre

1. derece yanık ( yüzeyel yanık ) Cilt kuru, kızarık ve hafif şiş görülür. Ağrılıdır ve çok hassastır. Orta dereceli güneş yanıkları buna örnektir.

2. derece yanık (kısmi kat yanık ); Cilt kızarık ve nemli görünür. Bül denen içi sıvı dolu kesecikler oluşmuştur. Çok ağrılıdır. Ateşle direkt temas, sıcak sıvı veya cisim yanıkları, kimyasal madde veya güneş yanıkları ikinci derece yanığa yol açabilir.

3. derece yanık (tam kat yanık);cildin tüm tabakalarını etkileyip cilt altı dokudan kas, kemik ve organlara dek inmiş yanıklardır. Cilt kuru, serttir, elastikiyetini kaybetmiştir, mumsu görünümde olabilir. Koyu kahverenginden siyaha dek renk alabilir, ağrısızdır. En çok patlama ile oluşmuş yangınlarda ve alevlerle sınırlanmış ortamda kalan kişilerde veya elektrik çarpmaları ile oluşur.

Yanıklarda İlk Yardım

  • İlk yapılacak işlem, yanık bölgenin ağrı geçene ve sonrasında 10 dakika kadar soğuk suda tutulmasıdır.
  • Yaralının üzerinde yüzük, bilezik, saat, künye varsa çıkarılır.
  • Yanık bölge üzeri ıslak, temiz bir bezle örtülür.
  • Bu nitelikte malzeme yoksa açık bırakılır.
  • Bilinç açık ise ağızdan sulu gıdalar ve su verilir. Şoka karşıuygunpozisyonda tutulur.
  • İkinci ve üçüncü derece yanıklar var ise kişi nakledilir.

Yanık Tedavisi

Yara temizlendikten sonra yanık derinliği hakkında bir tespit yapılır. Tam kalınlıkta olmayan yanıklar yani kısmi kalınlıkta yanıklar belli bir zamanda kendiliğinden iyileşirler. I. derece yanıklar 4-7 günde , II. derece yanıklar ise 2-4 haftada iyileşirler. Bu iyileşme dönemi içinde yanık yarası uygun şekilde kapatılarak yara dış ortamdan korunur. Yani yara uygun materyallerle kapanarak kendiliğinden iyileşmesi için uygun zemin ve zaman hazırlanır. Yüzeyel yanıklarda yanık yarasını kalıcı bir pansumanla erken dönemde kapatmak en uygun yöntemlerden biridir. Eğer yanık alanı küçükse, hasta güvenilir ve ev yaşamı ve çevresi uygunsa hasta evine taburcu edilerek gönderilebilir ve yanık derinliği tam belirlenene ya da aşikar olana kadar hasta ayaktan tedavi olabilir.  Eğer bu şekilde takip edilecekse, hasta haftada en az 2 defa görülmeli, bu arada hasta eğitimi, infeksiyon belirtilerinin tanınması, sağlık bilgisi kurallarına uyulması ve beslenme desteği dikkate alınmalıdır.

Yanık İzi Nasıl Geçer

Hem kadınlar hem erkekler hayatları boyunca en az bir defa çeşitli yanık tehlikeleri atlatırlar ancak özellikle kadınların görünür bölgelerindeki yanık izlerine karşı erkeklere göre çok daha hassas oldukları biliniyor ve estetik olarak rahatsız edici bir görünüm teşkil eden bu yanık izleri ilerleyen yıllarda birer takıntı haline gelebiliyor.

Henüz başınıza gelmediyse ve şimdiden yanıklara karşı hazır olmak istiyorsanız sizlere bugün yanık izi kalmaması için yapmanız gerekenleri ve yanıklarda nasıl bir tedavi izlemeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Zira yanık izlerinin pek çoğu yanıkların şiddetinden değil sonrasında uygulanan yanlış yöntemlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Ev kazalarının da en çok yanık sebeplerinden olduğunu düşünürseniz her kadının bu tedavi hakkında bir fikir sahibi olması gerektiğini anlayacaksınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp