Yanık Türleri

Yanık Türleri :

YANIK

Isı, ışırı, elektrik veya kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda deri ve derialtı dokularda meydana gelen bir çeşit yaralanmadır.

Ayva

sarı renkte meyvesidir. Ayva, A ve B vitaminieri açısından oldukça zengindir. Bir litre suyun içine bir avuç ayva çekirdeği atılıp su buharlaşana kadar kaynatılır. Daha sonra ince gözenekli ve temiz bir tülbentten süzülerek elde edilen lapa yanık bölgenin üzerine sürülür.

Börülce

Göbeği koyu renkli bir çeşit ufak fasulyedir.İçeriğinde protein, azot, nişasta ve C vitamini vardır. Göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce,e vitamini ve bitkisel protein açısından zengindir.Bir litre suyun içine bir avuç börülce kuı ıhp kaynatılmasının ardından yanık yere sarılır.

Böğürtlen

Gülgillerden bahçe çiılerinde, yol kenarlarında, kendiliğinden yetişen dikenli bir çalıdır. Yemişi ahu duduya benzer, fakat ondan küçüktür. Önceleri kırmızı iken sonraları kararır. Yaprakları; çiçekleri açmadan toplanıp, kurutulur. Birçok türü vardır. Beyaz çiçekleri yaz aylarında açan, kolayca bulunabilen dikenli ve çalı görünümlü bir bitkidir. Ham Böğürtlen kırmızı renktedir, olgunlaştıkça rengi kararır. Çileğe benzeyen meyvesi sulu ve tatlıdır. e Vitamini açısından zengindir. Bir miktar böğürtlen yaprağı bir sacın ya da yağsız bir tavanın üzerinde kavrulup, toz haline getirildikten sonra bu toza sulu bir merhem olacak kadar bezir yağı katılıp yanığın üzerine sürülür.

Ispanak

Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İçeriğinde, A,E ve B grubu vitaminieri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein vardır. Bir miktar kaynar suda on dakika kadar bekletilen ıspanak parçalanarak yanığın üzerine sarılır.

Lahana

İri ve kalın yapraklı bir bitkidir. Lahana e vitamini bakımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. B, e ve E vitaminieri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bir miktar lahana yaprağı mikser yardımıyla parçalandıktan sonra elde edilen malzeme gazlı bezin arasına konulup yanığın üzerine sarılır.

Pancar

Ispanakgiller familyasından, ince köklü bir veya iki yıllık otsu bir bi tkidir. Yem pancarı, sebzelik pancar ve şeker pancarı gibi çeşitleri vardır. Kırmızı pancarın kökleri toparlak bir yumru şeklindedir. Sebze olarak kullanılır. A, B, e ve P vitaminieri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Bir litre suyun içine ince kıyılmış pancar konulup kaynatılmasının ardından süzülerek kalan suyun içine gazlı bez daldırılıp yanığın üzeri temizlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp