Yalancı Gebelik Nedir

Yalancı Gebelik Nedir

Yalancı gebeliktir. Tüm gebelik belirtilerinin varlığına rağmen, rahim boştur.

Kişinin gerçekte hamile olmamasına rağmen karnında şişme, bulantı, kusma, adet görmeme, aşerme, göğüslerde hassasiyet, kilo alma gibi gebelik belirtilerini aynen yaşadığı bir psikolojik bozukluktur. Bu durum genellikle çocuk sahibi olmayı aşırı derecede isteyen ve üzüntü duyan kişilerde gerçekleşir. Hasta bebek hareketlerini hissettiğini bile söyler. İnsan psikolojisinin vucut üzerine ve fizyoloji üzerine ne kadar etkili olabileceğinin görüldüğü en açık durumlardan birisidir. İngiltere kraliçesi Mary Tudor bu durumun en ünlü örneğidir. Ayrıca köpek, kedi, fare gibi hayvanlarda da rastlanılan bir durumdur.

Yalancı gebelik gebelik takliti yapan kişilerden farklıdır. Gebelik takliti yapan kişiler gebe olmadıklarını bildikleri halde bazı nedenlerden dolayı kendilerini etrafa gebeymiş gibi gösterirler, yani rol yaparlar. Yalancı gebelikte ise kişi kendisinin gebe olduğundan emindir, buna gerçekten inanmıştır.

Yalancı Gebelik Tedavisi

Yalancı gebelik tedavisinde, bir psikiyatrist; ve bir Jinekolog doktor işbirliği yapmalı; ve yalancı gebelik sorunu yaşayan kadının tedavisi için çalışmalıdır. Yalancı gebelik nedeni ile doktora başvuran bir kadın için yapılan gebelik testinde, gebelik sonucunun negatif çıkması hali, yalancı gebelik problemi olan kadına, uygun bir şekilde; hatta sevecen bir tavırla anlatılmalıdır. Yalancı gebelik tedavisinde yapılması gereken bir başka uygulama da, olayın psikolojik boyutu ile alakalıdır. Yalancı gebeliğin psikolojik nedeni araştırılmalı; ve psikoterapiler ile, yalancı gebeliğin nedenleri ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.

Yalancı gebelik testler ile kanıtlanmış olmasına karşın, yalancı gebelik tedavisi gerçekleştirilemiyor ise, o halde, hastanın psikolojik izlemi gerçekleştirilmeli; ve gerek duyulduğu takdirde antipsikotik ilaç kullanımı denenmelidir. Bu şekilde, yalancı gebelik tedavisinin gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Yabancı Gebelik Nasıl Anlaşılır

İdrar Testi Mutlaka Yapılmalı mı ?
Adet 4 – 7 gün gecikmiş ise idrarda yapılmış olan gebelik testi %90 olumlu çıkar , adet on gün gecikti ise %95 , iki hafta gecikti ise %99 . 9 doğru oranıyla olumlu karşılık verir . İdrar testleri ” olumlu ” netice verdi ise testin yanlışlık oranı çok düşüktür , ancak siz gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsunuz ve test ” negatif ” çıkıyorsa bir – iki gün sonra tekrarı cazip olacaktır . Gebelik testleri , bilhassa pekçok zaman gebelik dönemlerinde yapıldıklarında gebe olduğunuz takdirde sanki gebe değilmişsiniz gibi benzer bir netice verebilir . Bunun sebebi HCG hormonu düzeyinin normalden düşük seviyelerde olmasıdır.

Beta HCG Testi Ne Kadar Güvenilir
Kanda BHCG testi bakılarak gebelik ayrıyeten sabah saptanır . Ayrıyeten adet gecikmesi olmadan kanda BHCG’ye bakılarak kesinlikle gebelik tanısı konabilir . BHCG değerinin ölçülebilmesi dış gebelik , mol gebeliği , biyokimyasal gebelik , yalancı gebelik ve düşük tanılarının konmasında da çok yardımcıdır . Beta HCG testi epeyce güvenilirdir . Gebe olmayan bir kadında kandaki Beta HCG seviyesi 0 – 10 mIU/ml’dir . Beta HCG değerinin on mIU/ml’dir dan çok çok yüksek olması gebeliği düşündürmektedir .

Dış gebelik; döllenmiş yumurtanın rahim haricinde ve tüplerde yerleştiği , sağlıklı olmayan bir gebelik şeklidir ve süreç tanısı BHCG takipleri ile konabilinir.

Biyokimyasal gebelik nedir?
Döllenen yumurtanın sağlıklı bir embriyo gelişimi gösterememesi , rahimde tutunamaması durumudur ve gebelik laboratuar testlerinde görülüp sonrasında devamı etmez ve vajinal bir kanama ile sonlanır .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp