Vücut Kokusu

Vücut kokusu (Bromhidrozis)

Bazı kişilerin hoş olmayan vücut kokusu çevresini rahatsız eden boyutlar kazanabilir., Keskin ,kokmuş, küf,veya  ekşi karakterleriyle tarif edilen vücut kokusuna tıp dilinde Bromhidrosis denir. Vücut kokusunun şiddeti Ekrin ve Apokrin olarak bilinen  iki tip ter bezi faaliyetlerine bağlı olarak yaşam kalitesini etkiler. Tüm vücudumuzda dağılım gösteren erkin ter bezleri termoregülasyon fonksiyonunda önemli katkıda bulunurken apokrin bezleri koltuk altı, genital bölge , kulak arkası ,burun çevresi gibi  sınırlı bölgelerde bulunup vücudumuzun karakteristik kokusundan sorumludur. Su ve tuzdan oluşan Ekrin bezlerinin terin aksine Apokrin bezlerden salgılanan sıvıda az miktarda yağ ve protein mevcut.  Karakteristik koku apokrin bezlerinden salgılanan yağlı sıvının bakteriyel flora tarafından yıkımından kaynaklanmaktadır.

Vücut kokusu problemi kalıtsal mı ? kimlerde daha fazla görülür?

Bromhidrosis veya vücut kokusunun kalıtsal olduğu hakkında bazı kanıtlar olsa da kesin bir bilgi  yok . Koyu tenli bireylerde daha sık görünen apokrin Bromhidrosis sorunu erkeklerde daha fazla görünüyor.. Apokrin salgının başladığı ergenlikte ortaya çıkan apokrin Bromhidrosisin tersine erkin bromhidrosis her yaşta ortaya çıkabilir.

Apokrin bromhidrosis

Vücut kokusunun en bilinen ve yaygın şekli Apokrin bromhidrosisdir  ve daha az yaygın erkin bromhidrosis sorunundan ayırt edilmelidir. Az miktarda yağ ve protein içeren apokrin salgısı bakterilerin etkisiyle amonyak ve kısa zincirli yağ asitlerine ayrıştırılıp karakteristik keskin  kokulara neden olur.

Erkin bromhidrosis

Vücudun her yerind bulunan Ekrin bezlerinden  salgılanan ter keratinize ölü tabakayı yumuşatır ve bakteriyel yıkımı sonucu  kötü kokuya neden olur. Sarımsak, soğan, köri, alkol, bazı ilaçlar (örneğin, penisilin, bromürler),bazı metabolik ve kalıtsal hastalıklar  ve toksin içeren bazı besinlerin tüketimi erkin bromhidrosis sorununa alevlendirebilir.

Kokuyu önlemek için ne yapabilirim ?

- Daha çok yıkanmak iyi bir başlangıç olur . Kötü kokuyla mücadelenin en iyi yolu terin uzaklaştırılıp bakteriler tarafından yıkımı ve kokulu maddelere dönüşünü önlemektir….

- En etkili deodurantlar bakterileri öldürebilen Alüminyum veya Zinc (çinko)’li ürünlerdir.

- Pamuklu giyisileri tercih ediniz , naylon içeren giyisiler terin uzaklaşmasını engellediği için bakteriler için gereken ortamı hazırlıyor.

- Kafein içeren kahve, kola ,çikolata gibi maddelerin kullanımı apokrin salgısı arttırarak keskin kokunun artmasına neden olurlar.

- Baharat ,hardal,eski peynir,yumurta,kızartmalar,salam ve sosis gibi yiyeceklerden kaçının .

- Bakteri gelişimini durdurmak için koltuk altı ve genital bölgeye lazer epilasyon düşünülebilir.

- Lokal antibiyotik içeren kremler  ve antiseptik sabun  kullanımı  bakterilerin çoğalmasını sınırlayarak faydalı olabilir.

Lazerle tedavi edilir mi ?

Lazerler keskin kokunun kontrolunde kullanılabilen etkin bir yöntemdir.

Ozon sauna

Bu tedavi sayesinde açılmış gözeneklerden cilt altına giren ozon gazı deri yüzeyinde virüs, bakteri ve mantarların yok edilmesinde etkilidir. Yeni bir cilt sağlanmasını amaçlarken, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkisi vardır.

Botulinum toksin (Botoks)

Erkin ter bezlerinin denervasyonu için Botulinum toksin enjeksiyonu aşırı terleme tedavisinde başarılı şekilde kullanılır . Botolinum toksini(Botoks) enjeksiyon terleme prosesi durdurulur.

Cerrahi yöntemi

Koltuk altı kaynaklı keskin vücut kokusu kişinin sosyal ve psikolojik durumunu olumsuz yönde etkiliyorsa cerrahi tekniklere başvurulur. Apokrin bezlerin bulunduğu bölgelerin cerrahi ile alınıp uzun vadeli iyileşmeyi sağlayan cerrahi yöntemi yara izi,çeşitli komplikasyonlar ve nüks ihtimalinin olması nedeniyle birçok durumda tercih edilmiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp