Virusların Dokularda Oluşturduğu Değişiklikler

Virusların Dokularda Oluşturduğu Değişiklikler : Viral hastalıklarda hücrelerde protoplazma veya nükleus içinde yuvarlak veya düzensiz, hiyalin gibi, ya da gra- nül şeklinde genel olarak eritrosit büyüklüğünde cisimcikler bulunur. Bu cisimcikler birçok boyalarla kırmızı renkte görülürler ve etraflarında açık renk bir hale bulunur. Bunlara «.inklüzyon cisimcikleri» denir.

Bazı viral hastalıklarda inklüzyon cisimciklerine özel adlar verilmiştir. Örneğin kuduzda, sinir hücrelerinde «Negrtcisimciği», çiçekte epiderm hücrelerinde «Guarrıieri cisimcikleri», molluscum contagiosum’da sitoplazmada «Hender- son - Patterson cisimcikleri», herpes simplekste «Lipschütz cisimcikleri» gibi. Bu cisimciklerin koloni halinde bulunan viruslar olduğu sanılmaktadır, înklüzyon cisimcikleri bazen yalnız sitoplazmada bulunur.

Örneğin kuduzda görülen Negri cisimcikleri bu gruptandır. Bazıları herpes simplekste olduğu gibi yalnız nükleus içinde bulunur. Çiçek hastalığındakiler hem nükleus ve hem de sitoplazmada yer alır. Nukleus- ta oturan inklüzyon cisimcikleri nükleus kromatininde değişiklik yaparlar. Kromatin, nükleus zarının üzerinde yer alır. İnklüzyon ile kromatin arasında saydam bir bölge vardır. Bu inklüzyon- lar eozinofiliktir. Herpes simpleksteki inklüzyon cisimciği bu tiptendir. Bazen inklüzyon cisimciği nükleusta bir değişiklik yapmaz. Bunlar küçüktür ve bazen birden fazladır.

Poliomiyelitte bu şekilde inklüzyon cisimciği bulunur. Sitoplazmada oturan inklüzyon cisimcikleri, molluskum kontagiozum’da olduğu gibi asidofil veya psittakozis ve trahomda görüldüğü şekilde bazofildir. İnklüzyon cisimciklerinde Fluoresan maddeile işaretli antikor yöntemi uygulanarak viral antijenler saptanabilir. Hücrelerdeki bu cisimcikler, elementer cisimcikler, homogen cisimcikler veya ağ şeklinde oluşumlar halinde görülebilir.Viruslar girmiş oldukları hücrelerde hipertrofi, hiperplazi, proliferasyon veya nekroz, yahut da bütün bu değişiklikleri beraberce oluştururlar. Hücre hipertrofisi, çocuklarda görülen «tük- riik bezi virüsü injeksiyonunda» saptanır. Bu hastalığa «sitomegalik inklüzyon cisimciği hastalığı» da denir.

Hiperplazi ve hücre proliferasyonu, virus pnömonilerinde bulunur. Hücrelerde yalın çoğalmalar görülür veya dev hücreleri ortaya çıkar.irus içeren hücreler, yakınlarında bulunan virus içermeyen hücrelerle füzyon yapar ve böylece dev hücrelerinin oluşumuna neden olur. Hücre hiperplazi ve proliferansyonları sonucunda insanda siğil, tavukta «Rous sarkomu» gibi tümöral gelişmeler de oluşabilir.

İnsandaki tümörlerle viruslar arasındaki ilişki son yılların önemli araştırma konularından biridir. Özellikle herpes grubundan viruslar bazı habis tümörlerde saptanmıştır. Virus ile Bur- kitt lenfoması5, uterus serviksi kanseri arasındaki ilişki gösterilmiştir. Ayrıca dudak ve larenkste ve mesanede yassı epitel kanserinde herpes virüsü bulunmuştur.Nekroz, viral hepatitis olgularında karaciğer hücrelerinde, influenzada bronş sistemi epitelinde ve poliomiyelit hastalığında medulla spinalisin ön boynuz hücrelerinde gözlenir Etraftaki doku reaksiyonu çok azdır veya hiç yoktur.

Reaksiyon varsa daha ziyade mo- nonükleer hücre infiltrasyonu şeklindedir. Polimorf nükleuslu lökositler yoktur. Virus hastalıklarında dokularda görülen lezyonların bir kısmı, virus - antikor komplekslerinin III. tipte hipersensibilite reaksiyonları ile ilgilidir. Örneğin virus ensefalitinde böyle bir mekanizmanın söz konusu olduğu, deneysel çalışmalardan destek kazanmıştır.Virus hastalıklarında kanda da polimorf çekirdekli lökositler artmaz, fakat lenfositoz görülür.

Deri döküntüleri, ateş ve lenf gangliyonlarında şişme genellikle virus hastalıklarında gözlenen klinik belirtilerdir. Virusları içeren hücreler interferon adı verilen bir protein çıkarırlar. Bu protein dokularda ve kanda bulunabilir. İnterferonu, başka hücreler içlerine alırsa, bu hücreler bütün viruslara karsı direnç kazanırlar. Yani bu direnç tipe özgü değildir. Interferon meydana gelmesi organizmanın korunma mekanizmasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp