Uyku Apnesi Sendromu

Uyku Apnesi Sendromu :

Normalde solunum yolunu açık tutan kasların kasılmasıyla üst soluk yolu açık kalır.

Bu kasların uykuda gevşemesi ile birlikte üst soluk yolunda hafif bir daralma meydana gelir, ancak bu durum hava geçişinde problem yaratacak düzeyde olmaz.

Oysa uyku-apne sendromunda, uykuda üst hava yollarında ortaya çıkan daralma, solunumu ciddi düzeyde güçleştirir.

Burnumuzdan soluk borumuza kadar olan mesafedeki daralmalar sonucunda, uykuda solunumun 10 sn‘den uzun süreli durması, apne olarak ifade edilmektedir.

Apne sendromu olan kişilerde solunum durması atakları, gece boyunca tekrarlamakta ve şiddetli apnesi olanlarda atakların süresi 1 dakikadan daha uzun olmaktadır.

Uykunun başlangıcında damak kasları yeterli gerginlikte olduğundan apne olmaz, uyku derinleştikçe bütün vücut kasları gibi, damak ve solunum sistemi etrafındaki kaslar da gevşer ve zaten dar olan solunum yolu, tıkanmaya başlar, uyku derinleştikçe apnenin şiddeti artar.

Bunun sonucunda kişi uyanır ve yüzeysel uykuya geçerek nefes almaya başlar. Bu döngü bütün gece boyunca defalarca tekrarlanır.

Bu nedenle, gece boyunca terleme, sabah dinlenmeden kalkma, gün içinde yorgunluk ve uyuklama, baş ağrıları, ağız kuruluğu, cinsel isteksizlik ve yetersizlik, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetler oluşur.

Bunlara ek olarak yüksek tansiyon, kalp ritm bozukluğu, şeker hastalığına yatkınlık gibi şikâyetler de gelişebilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp