Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi :

Huzursuz bacak sendromu özellikle bacaklarda görülen ancak kollarda da belirtileri ortaya çıkabilen bir sinir sistemi hastalığıdır. Huzursuz bacak sendromunda belirti olarak bacakların istemsiz bir biçimde kasılması özellikle geceleri ortaya çıkmaktadır. Tıbbi olarak uyku bozukluğu olarak ta kabul edilen huzursuz bacak sendromu gündüzleri pek belirti vermezken akşamları ve gece uykusunda bacaklarda karıncalanma, ağrı, rahatsızlık hissi, uyuşma gibi bir takım belirtiler ile karakterizedir. Gün içerisinde huzursuz bacak sendromunun belirtileri ya hiç ortaya çıkmaz veya oldukça sınırlı bir düzeyde görülür. Özellikle gece 10 ile 12 saatleri arasında huzursuz bacak sendromu semptomları ve belirtileri yoğunlaşmaktadır.

Huzursuz bacak sendromunda görülen kas kasılmaları kişinin uykudan uyanmasına bile neden olabilmektedir. Bu nedenle uyku kalitesi bozulmakta ve bunun neticesinde kronik uykusuzluğa bağlı olarak yorgunluk, bitkinlik, konsantrasyon bozuklukları, unutkanlık, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi bir takım yan etkileri ve zararları ortaya çıkabilmektedir. Hatta bazı hastalarda bu uykusuzluk problemi sosyal izolasyon ve hatta depresyona kadar uzanabilen psikolojik bir takım rahatsızlıkları da tetikleyebilmektedir. Fizyolojik etki olarak ise dopamin metabolizmasının bozulması, huzursuz bacak sendromunun belli başlı sonuçlarından bir tanesidir.

Huzursuz bacak sendromu kimlerde görülür?

Huzursuz bacak sendromunun toplumun %5-10 unda görüldüğü tahmin edilmektedir. Bu denli yaygın görünümü olan Huzursuz bacak sendromu en çok kadınlarda (% hastaların % 60′ı kadınlardır) ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastaların büyük bir kısmında Huzursuz bacak sendromu belirtileri o denli zayıftır ki ancak bir uyku sağlığı merkezinde yapılacak detaylı bir tetkik ve test ile açığa çıkartılabilmektedir. Huzursuz bacağın iki türü vardır. Bunlardan birincisi idiyopatik Huzursuz bacak sendromu, diğeri ise sekonder Huzursuz bacak sendromu formudur. Sekonder formda genelde Huzursuz bacak sendromuna neden olan demir eksikliği anemisi, pernisiyöz anemi, üremi, diyaliz, böbrek yetmezliği, artrit, Parkinson hastalığı, bazı nörolojik hastalıkların yanı sıra ile parkinson ve depresyon tedavisinde kullanılan bir takım ilaçlar (özellikle dopamin antagonistleri ve çeşitli antidepresanlar) gibi etkenler vardır.İdiyopatik Huzursuz bacak sendromunun en bilinen sebebi ise genetik yatkınlıktır. Yine de Huzursuz bacak sendromunun sebepleri ve nedenleri tam olarak bilinememektedir. Dopamin metabolizmasında değişim ve anomalilerin gelişmesinde önemli rol oynayan Ekstrapiramidal bozuklukların huzursuz bacak sendromuna yol açtığı sanılmaktadır.

Huzursuz bacak sendromu nasıl tedavi edilir?

Huzursuz bacak sendromu olan her hastaya kişiselleştirilmiş bir tedavi uygulanması, hastalığın tedavisinde önemli bir takım avantajlar ortaya çıkarmaktadır. Huzursuz bacak sendromunda kullanılan ilaçlar Levodopa, Restex, Madopar türü ilaçlar olup bunun yanısıra dopamin antogonistleri, kabergolin etken maddesi içeren ve parkinson tedavisinde de kullanılan ilaçlar, gabapentin (Gabax / Neurontin), Tilidine ( Valoron), oxycodone (Targinact) veya codeineTilidine (Valoron), oxycodone (Targinact) veya kodein gibi opioid türü ilaçlar fayda sağlamaktadır. Bu ilaçların kesinlikle doktor kontrolünde ve gözetiminde kullanılması gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp