Ürtiker Tedavi

Ürtiker tedavisinin temelini antihista- minik ilaçlar oluşturur. Bunlar döküntülere yol açan biyokimyasal süreçleri engeller. Ayrıca kaşıntıyı, ve derideki yanma duyusunu hafifletir, deri döküntülerini hızla geriletir ve bir sonraki nöbetin gelişimine engel olur. Tepkimeyi önleyen kortizon ya da ACTH (adrenokorti- kotrop hormon) gibi daha kuvvetli ilaçları, kan basıncının önemli ölçüde düştüğü daha ağır olgularda kullanmak yerinde olur. Ürtiker tedavisinde en önemli amaç hastalık etkenini saptayıp ortadan kaldırmaktır. Eğer bu yapılamıyorsa, alerjen maddeleri ortamdan uzaklaştırma yoluna gidilir.

Örneğin her salam yediğinde ürtikerle karşılaşan bir hastanın döküntülerinden kurtulmak için bir daha salam yememesi gerekir. Ürtikere neden olan madde belirlene- mezse, bütün kuşkulu olgularda hastanın hafif bir beslenme programı uygulaması önerilir. Burada kolayca ürtikere neden olabilecek yiyecekler verilmez. Genelde pirinçli sebze ve meyveye dayalı bir beslenme programı 4-5 gün kadar ciddi biçimde uygulandığında, akut ürtiker olgularının büyük bir bölümünde iyi sonuçlar alınmaktadır.Hastalığın uzun süre devam etmesi, alman önlemlerin yeterli olmadığını gösterir. Bu durumda, vücudun aşırı duyarlılığınıdeğiştirecek bir duyarlılık giderici tedavi gerekir.

Bu arada sindirim sisteminin düzenli işlev görmesini sağlamak da çok önemlidir. Karaciğer ve bağırsak rahatsızlıkları tedavi edilmelidir. Karaciğeri zehirli maddelerden arındıran ilaçların ve süt mayalarının kullanılması yararlı olabilir. Hastada iç salgı sistemi bozuklukları da varsa, bunların düzenlenmesi yararlı sonuç verir. Enfeksiyon odakları ortadan kaldırılmalıdır. Ürtikerde mentollü, kala- minli losyonlar yerel olarak kullanıldığında hastayı rahatlatır. Deriye uygulandıklarında temas alerjisi oluşturabileceği için, yerel antihistaminikler kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp