Ürtiker Kortizon Kullanımı

Ürtiker Kortizon Kullanımı(kurdeşen) hastalığının tedavisi hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Ürtiker hastalığının tedavisi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz..

Hayatı boyunca kişinin en az bir kere ürtiker atağı geçirmesi söz konusudur. Böylesine yaygın görülen bu hastalıkta, deride mast hücrelerinden "HİSTAMİN" maddesinin salgılanması, olaya neden olur. Ürtiker döküntüleri deride birkaç dakikada ortaya çıkar ve 24 saatte sonlanabilir. Döküntüler ; farklı çaplarda kaşıntılı, kırmızı, deriden kabarık görüntüler ve plak görüntüler, çok şekilli, örneğin halka şekilli ve haritamsı şekiller oluşturabilirler. Ürtiker geçicidir ama bazen günlerce kalabilir.

Ürtiker birkaç gün, aylar veya birkaç yıl sürebilir. Ürtikerin sıklıkla görülen bir diğer formu ise ataklar şeklinde tekrarlar. Kronik ürtiker adı verilen bu formda, çoğu zaman ürtikere neden olan zemin, bulunamaz.Bu durum hastanın normal yaşantısını çok olumsuz etkiler.

Mast hücrelerinden salınan ve kaşıntıya neden olan histamin maddesinin salınım nedeni, dışardan çok sayıda uyarana bağlıdır. Ürtikeri çeşitlerine göre inceleyecek olursak ;

1- Fiziksel ürtiker
2- Kolinerjik ürtiker
3- İlaçlara bağlı gelişen ürtiker
4- Sokmalar, ısırıklara bağlı ürtiker
5- Sistemik hastalıklar

FİZİKSEL ÜRTİKER

Soğuğa maruz kaldıktan sonra, el, yüz veya herhangi bir yerin şişmesi, özellikle ailesel bir form olan soğuk ürtikerini simgeler. Kemerler, sıkı giysiler veya çorapların deri üzerinde belli bir zaman bası uygulamasından sonra görülen fiziksel ürtiker, bası ürtikeridir. Güneş ışınlarına maruz kalınarak da, deride fiziksel ürtiker gelişebilir.

KOLİNERJİK ÜRTİKER

Yaygın olarak görülen kolinerjik ürtiker, özellikle sıcak banyolar gibi, spor gibi ter bezlerinden ter salınımını uyaran etkenler ile oluşan küçük ürtiker noktaları şeklinde gözlenir.

İLAÇLARA BAĞLI ÜRTİKER

İlaçlar, hayatı tehdit eden akut anaflaktik şoktan, küçük ürtiker noktalarına kadar değişen bir tablo yaratabilir. Ürtikerli hastaların yaklaşık 1/3 ünde, asetil salisilik asit ( aspirin etken maddesi ) ile döküntülerin geliştiği bilinmektedir. Penisiline karşı oluşan aşırı duyarlılık, ürtikerin yaygın bir sebebidir.

SOKMALAR, ISIRIKLARA BAĞLI ÜRTİKER

Bazı böceklerin deriyi sokmaları,ısırgan otu, deniz anasının deri temasının olduğu yerde mast hücrelerinden histamin salınımı uyarılır.

SİSTEMİK HASTALIKLARA BAĞLI ÜRTİKER


Lupus eritematozus, amiloidoz, dermatitis herpetiformis, alerjik vaskulit gibi sistemik hastalıklara bağlı olarak da ürtiker gelişebilir.

Antihistaminik ilaçlar, sorunun çözümü olmasa da ürtikerin semptomlarını tedavi etmekte çok etkilidir. Ağır ürtiker hastalarında, kortikosteroid tabletleri gerekebilir. Hayati tehlikesi olan durumlarda, damar yolundan kortizon verilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp