Ürtiker Nasıl İyileşir

Ürtiker Nasıl İyileşir

Tanısı kolay tedavisi zor bir hastalıktır. Etken tesbit edilmeli. Hasta bilgilendirilmeli. Tetikleyici faktörlerden kaçınılmalı.
Anjioödemde: adrenalin (subkutan, nefes darlığı varsa), damar yolu açılmalı, sistemik kortikosteroid (IV), sistemik antihistamin (IV), gereğinde oksijen verilir ve trakeostomi yapılır.Ürtikerde şunları verebiliriz; antihistaminikler, steroid, dapson, lökotrien antagonistleri, siklosporin, UVB.
Non-sedatif AH’ler: cetirizine, levocetirizine, desloratadine, fexofenadine, rupatadine, loratadine verilebilir. gerekirse doz 4 kata kadar arttırılır.

Hafif Akut Ürtiker Tedavisi
Antihistaminik tablet verilir. Veriliş özellikleri; D:IB, S: 1×1 gece. 2 gün içerisinde kontrol sağlanamazsa doz iki katına çıkılır. 2 gün içerisinde kontrol sağlanamazsa sedatif antihistaminik eklenir, uzmana yönlendirilir.

Orta şiddette akut ürtiker tedavisi
1-Antihistaminik ampul; D:IB, S: 2×1 ampul i.m.
2-Antihistaminik tablet; D:IB, S: 2×1.
3-Kortikosteroid ampul (40 mg); D:IB, S: 1 ampul i.m. (yeterli değildir).

Şiddetli akut atak tedavisi
1-Damar yolu açılır.
2-Antihistaminik ampul i.v. yavaş enjeksiyon/infüzyon yapılır.
3-Akut etkili steroid i.m. / i.v. / infüzyon yapılır.
4-1/2 veya 1/4 adrenalin s.c. (0.25, 0.5, 1.0 mg/ml) verilir.
5-Laksatif veya mide yıkaması.
6.-Entubasyon, trakeostomi.

Kronik ürtiker tedavisi
1-Non-sedatif ve sedatif antihistaminik.
2-Non-sedatif antihistaminik x 2. 3-Kısa süreli kortikosteroid (gerekirse). Sonuç alınamazsa uzmana yönlendirilir.

Ürtikere Doğal Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Doğal antihistaminler; Papatya, yabani mercanköşk, sedefotu, fesleğen, ekinezya, rezene, incir, greyfurt, çarkıfelek çiçeği, tarhun, çay, kek,k ve civan perçemi doğal antihistaminleri içermektedir.

Zencefil; 250 gr kadar zencefili büyük bir kase içinde 4 litre suyla karıştırıp, beş dakika kadar demlendirilir. Hazırlanan solüsyonu bir banyo küvetine döküp, bir süre bu şekilde kaldıktan sonra, bir süngerin üzerine papatya çayı dökülüp, bütün vücudunuzu temizleyerek öneriliyor.

Süpürge otu tohumu; Bir yemek kaşığı süpürge tohumunu havanda ezdikten sonra, günde iki defa sabah-akşam olmak üzere aç karnına bir kaç yudum su ile içilir. Ürtikere karşı oldukça etkilidir.

Eğrelti otu; Elinizle ufaladığınız eğrelti otunu suyun içine katılır. Ayva ağacının dibinden bir avuç toprak alıp, o suyun içine ilave edilir. Bu suyu haftada 3 kere banyosu yaptırılmalıdır.

Maydanoz; Bir tutam maydanozun suyunu sıkıp, havuç ve domates ile sebze sularıyla karıştırılıp, faydası olacaktır. Maydanoz, histamin salgılanmasını, engellediği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Domuz otu; Tohumlarından alınan domuz otu, ürtiker, egzama, sedef yaralarını da yakmak amaçlı, kullanılan bir solüsyondur. Çayını yapmak için de, 700 ml. Kaynar suya, iki çay kaşığı domuz otu tohumu atıp, dinlenmeye bırakılarak içilmesi önerilir.

Ürtikere Doğal Bitkisel Solüsyonlar;

Papatya yağı, bir veya iki damla halinde papatya yağını, ürtiker olan bölgeye damlatıp, masajı yapılır.

Frenk kimyonu yağı, ile oğul otunu 70-80 gr. Margarinle bu yağların her birisinden, bir kaç damla karıştırılıp, ürtiker kaşıntılarını rahatlatan bir merhemdir.

Ürtiker Belirtileri

  • Etrafı kızarık ortası soluk yüzeysel kaşıntılı cilt döküntüsü
  • 2 mm'den 30 cm'ye kadar ulaşan kaşıntılı kabarıklık.
  • Aniden başlayan ateşle birlikte kaşıntı.
Ürtiker Nedir
Ürtiker, hassasiyet sonucu ortaya çıkan Alerjik reaksiyonlar ile deride döküntüler ve kaşıntı ile kendini gösteren duruma tıpta verilen addır. Halk dilinde kurdeşen olarak bilinmektedir ve 6 haftadan az sürene akut, fazla sürene ise kronik denilmektedir. Kronik ürtikerin cildin daha derin kısmını etkilemesi durumunda anjioödem ortaya çıkar.

Akut ve kronik ürtikerin belirtileri aynı olmakla birlikte nedenleri farklı olabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp