Urtiker Kurdesen Nedir?

Urtiker Kurdesen Nedir? : Ürtiker de, kurdeşen de bildiğimiz kırmızı deri döküntülerine verilen adlardır. Bunlar kırmızı, kabarık, çok kaşıntılı lekelerdir. Kırmızı döküntülerin arasında bazen beyaz alanlar vardır. Ürtiker genellikle saatlerce sürebilir, ama çoğu kez bir günde geçer. Antihistaminlerle tedavi çok iyi sonuç verir. Birçok ürtiker çeşidi vardır. Kimisi bedensel etkinliklerden ya da heyecandan sonra belirir. Kimisi besin alerjisinden (özellikle doğal salisilatlar içeren yiyeceklerden, bkz. sayfa 398), ilaçlardan, boya maddelerinden (özellikle tartrazin’den) kaynaklanır.

Kimisine ise mantar enfeksiyonları ya da kandida yol açar. Hayvanları, denizanasını ya da böcekleri ellemek, ısırgan otuna dokunmak da ürtiker yapabilir.Nedeni bulmak genellikle zor değildir. Ürtiker başgöster- meden birkaç saat önce ne yediğinizi anımsamaya çalışın, istiridye, çilek ya da içinde bol katkı maddesi bulunan bir yiyecek yiyip yemediğinizi araştırın. Daha önce de buna benzertepkiler gösterdiyseniz, tanıyı koymakta iyi bir bellek size çok yardımcı olacaktır. Neyin dokunduğunu anlamak için deri ve kan testleri de yapılabilir. Eğer sık sık ürtiker krizleri geçiriyorsanız, özel bir kısıtlama rejimi, ya da salisilatı ve mayası düşük bir rejim yapabilir, içinde katkı maddeleri bulunan yiyecekleri büsbütün kesebilirsiniz.

SEBOREÎK DERMATİT

Genellikle yüzde, burun çevresinde, çenede ve alında, kulakların arkasında, kürek kemikleri arasında, göğüste, koltuk altlarında, kasıklarda ve kadınlarda memelerin altında ortaya çıkan kırmızı, yağlı, pul pul döküntülerdir. Hafif seboreik dermatit çok yaygın bir deri hastalığıdır. B6 ve B2 vitaminleri eksikliği hastalığı azdırdığı gibi, bazen bizzat hastalığın nedeni de olabilir. Etkin bir tedavi programı aşağıdakileri içerir:

• Güçlü B vitaminli ilaçların kullanımı

• Arıtılmış karbonhidratlardan, özellikle şekerden kaçınma

• Beslenme yoluyla alınan hayvansal yağ miktarının azaltılması

• Günde 1-3 çay kaşığı soğuk presten geçirilmiş ketento- humu yağı almayı deneyin.• Bazen gebeliği önleyici hapları bırakmanın da yararı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp