Ürtiker Belirtileri

Ürtiker Belirtileri : Ürtikerin en önemli belirtisi kabartılı kızarıklıklardır. Deriden kabarık olan ürtiker plağı, sınırları belirli ve yuvarlakça bir görünüm taşır. Kabarcığın çapı birkaç milimetreden birçok santimetreye kadar değişebilir. Açık kırmızı olan rengi ortada beyazlaşır. Yoğun bir kaşıntıyla birlikte belirir.Kabarcıklar bütün vücuda yayılabileceği gibi, vücudun herhangi bir bölümüyle de sınırlı olabilir.

Gözkapağı gibi bazı bölgelerin özellik gösteren anatomik yapısı nedeniyle, ürtiker bu bölgelerde yaygın bir şişkinlik yaratabilir. Ödemler bazen büyük boyutlara ulaşabilir. Çoğunlukla inatçı bir kaşıntı görülür.Ödemli kabarcık birden ve çok hızlı oluşur; birkaç dakika ya da saat içinde kaybolur. Bazen döküntüler gece ortaya çıkar; hasta sabah hekime ve aile bireylerine böyle bir döküntü geçirdiğini söyler, ama lezyonlan gösteremez.Hastalık çoğunlukla kabuklu deniz ürünleri ya da çilek yendikten sonra ortaya çıkar. Bazı olgularda ise, çoğunlukla ishalle birlikte görülen mide- bağırsak ya da mide iltihabı öyküsünden sonra hastanın vücudunda ödemli kabarcıkların oluştuğu gözlenir. Müshil vb ilaçlar da ürtikere neden olabilir.

Gereksiz müshil alımı birçok olguda kalıcı bağırsak örselenmesine neden olur. Böylece vücudun duyarlılığını artırıcı bazı maddelerin bağırsaklardan emilimi ve dolaşıma katılımı kolaylaşır.Başta ürtiker olmak üzere alerjik hastalıkların oluşum sürecini başlatabilen sayısız madde vardır. En iyi bilinen ürtiker nedenleri yiyecekler ile ilaçlardır. Bunlara enfeksiyonlar sonucunda gelişen ürtikeri de ekleyebiliriz. Enfeksiyon etkenleri bademcikler ya da dişlerde odaklanan mikropların toksinleri ya da bağırsak asalaklan (tenya, oksiyür, aska- ris vb) olabilir. Aynca fiziksel etkenlerle ortaya çıkan ve oldukça sık görülen bir ürtiker tipinden de söz edilebilir. Deri yüzeyinde sürtünmeye ya da sürekli zedelenmeye uğrayan yerlerde ödemli kabarcıklarortaya çıkar.

Fiziksel etkenlere bağlı ürtiker olgulannda, çizgi biçimli ya da yaygın kabarcıklar banyo sonrasında, ayak tabanlanndaki kabarcıklar ise uzun yürüyüşlerden sonra görülür. Bunlar kaygılandıncı olmakla birlikte gerçek anlamda hastalık değildir. Aynca deriyi etkileyen zedelenmeler sonucunda sağlam deri üstünde kalıcı ürtiker kabarcıktan oluşabilir; bu olaya yapay ürtiker ya da dermograüzm adı verilir.Dermografızm bazı olgularda ömür- boyu sürebilir, bazılannda ise aşamalı olarak kaybolur. Kanamalı (hemorajik) ürtiker oldukça ender görülen bir tiptirdamar yatağmın aşın kınlganlığı sonucunda kanın dokulara sızmasıyla ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp