Ürtiker

Ürtiker

Ürtiker allerjik bir cevaptır. Bunlar seyrek olarak kişinin bir ilaca veya bitkiye karşı verdiği yaşamı tehdit eden bir tepkinin ilk belirtileridir.Derhal tıbbi yardım sağlayın, eğer kişi:
 
• Zor nefes alıyorsa
 
• Halsizleşiyorsa
 
• Bulantı hissediyorsa
 
• Yüzde şişme meydana geliyorsa
 
Tıbbi yardım için beklerken:
 
1. Düşünün. Kazazedeye her hangi bir şeye karşı allerjisinin olup olmadığını sorun. Allerjik tepkiye neyin neden olabileceği konusunda fikir yürütün. Daha fazla temas veya alımı önleyin.
 
2. €ğer solunum güçleşirse, efedra temin edin. Eğer kişi solunum sorunları yaşıyorsa ve yukarda sıralanan belirtileri gösteriyorsa, kişi şiddetli allerjik tepki veriyor demektir. Hava yollarını genişletmek ve anafilaktik şoku önlemek için 2 damlalık dolusu efedra tentürü verin. Acil şiddetli allerji durumlarında, ilave olarak 1 çay kaşığı (5 gr) kabartma sodasını bir bardak suya karıştırarak verin. 
 
Dikkat: Kalp rahatsızlıkları veya yüksek tansiyon için ilaç alan kişilerde efedra kullanılmamalıdır. Koroner yetmezlik, şeker hastalığı, glokom, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, prostat büyümesi veya guatr hastalığı olanlarda efedra dikkatli kullanılmalıdır - tavsiye edilen dozları aşmayın!
 
Ürtiker İçin Evde İlk Yardım
 
Tıbbi yardım gereği olmayan hallerde, aşağıdakiler kaşıntı veşişliği azaltmada yardımcı olabilir:€v ilaçları.Yulaf ezmesi. Birkaç avuç yulaf ezmesini bir banyo bezinin içine koyun, bağlayın, banyonun içine atın, sonra su soğuyana kadar içinde tutun. Dışarıya sızan koyu sızıntıyı cildinize sürün.Mısır nişastası. Cildi kuru vr rahat tutmak için vücudunuza veya etkilenen bölgeye serpin.
 
Bitkisel ilaçlar
 
Çay. Aitıncık, papatya, kara hindiba yaprağı ve kökü, ısırgan, bağa veya kızıl yonca çayı için.Aloe. Banyo ve kurulanmadan sonra döküntülerin üzerine aloe vera özsuyu sürün.

Ürtiker Tedavisi

Hafif Akut Ürtiker Tedavisi: Antihistaminik tablet verilir. Veriliş özellikleri; D:IB, S: 1×1 gece. 2 gün içerisinde kontrol sağlanamazsa doz iki katına çıkılır. 2 gün içerisinde kontrol sağlanamazsa sedatif antihistaminik eklenir, uzmana yönlendirilir.

Orta şiddette akut ürtiker tedavisi: 1-Antihistaminik ampul; D:IB, S: 2×1 ampul i.m. 2-Antihistaminik tablet; D:IB, S: 2×1. 3-Kortikosteroid ampul (40 mg); D:IB, S: 1 ampul i.m. (yeterli değildir).

Şiddetli akut atak tedavisi: 1-Damar yolu açılır. 2-Antihistaminik ampul i.v. yavaş enjeksiyon/infüzyon yapılır. 3-Akut etkili steroid i.m. / i.v. / infüzyon yapılır. 4-1/2 veya 1/4 adrenalin s.c. (0.25, 0.5, 1.0 mg/ml) verilir. 5-Laksatif veya mide yıkaması. 6.-Entubasyon, trakeostomi.

Kronik ürtiker tedavisi: 1-Non-sedatif ve sedatif antihistaminik. 2-Non-sedatif antihistaminik x 2. 3-Kısa süreli kortikosteroid (gerekirse). Sonuç alınamazsa uzmana yönlendirilir.

Ürtiker Bitkisel Tedavisi

Kurdeşen hastalığı diğer ismiyle ürtiker olarakta bilinir.Kurdeşen hastalığında deride kızarıklık ve şişlik görülür.Kaşıntı olabilir ama bu her hastada görülmeyen durumdur.Genel olarak deride döküntü olur.Ürtiker hastalığı yaygın olarak görülebilen hastalıklar arasındadır.Çocukluk çağında genelde yenilen bir gıda hastlaığa yol açabiliyor.Yetişkin dönemde ise çoğunlukla ilaçlar dolayısıyla bu hastalık görülebiliyor.

İnsanların 5/1 oranı yaşamları süresince mutlaka 1 kere daha olsa ürtiker olur.Doğru tedavisi ile hastalıktan 1-2 hafta gibi sürede kurtulunabilinir.Ama oldukça uzun süre kurdeşen olan kişilerde vardır.Böyle biri durumda varsa buna kronik ürtiker denilir.Kronik ürtiker çok farklı sorundur.Hastalığın sebebinin bulunması kronik ürtikerden kurtulmak için kilit rol oynayan unsundur.Yinede çok büyük kesimde hastalığın sebebi bulunamaz.Hastalığın nedeninin bulunmaması ömür boyu ürtiker ile yaşayacağınız anlamınada gelmez.Ürtiker sabır gerektiren hastalıktır uzun süren ürtiker durumunun iyileşmeyeceği umutsuzluğuna kapılmamak gereklidir.

Kurdeşen bir çeşit alerjidir. Ciltte aniden başlayan ve en fazla 24 saat süren şfddetli kaşıntılarla kendini göste­rir. Daha çok aşın heyecan sonucu sinir sisteminin geçir­diği vakalarda, böcek veya an sokması, bozuk yiyecekler, bazı yiyecek ve ilaçlar sebep olmaktadır.
Gerçek sebep araştırması yapılmalı ve şu ilaçlar kul­lanılmalıdır:
* 1 litre suya üç çorba kaşığı Papatya çiçeği ve bir su bardağı limon suyu konur. Kaynatılıp süzüldükten sonra banyo suyuna katılıp yıkanılır.
* 1 litre suya iki tutam şahtere ve iki çorba kaşığı ge­lincik çiçeği konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzü­lür. Suyuna bir su bardağı peynir suyu ilave edilir. Günde üç kez birer fincan içilir.
* Aç karnına bir su bardağı turp suyu veya peynir suyu içmek de faydalıdır.

Kurdeşen (Ürtiker) Nedenleri:
Ürtikere yol açan çeşitli faktörler vardır.Deniz anası,örümcek gibi zehirli türleri bulunan canlılar,sarmaşık,ısırgan gibi bitkiler,Yumurta,çikolata,kabuklu deniz canlıları,balık gibi gıdalar,bir takım enfeksiyon türleri belli başlı ürtiker oluşumuna neden olan faktörledir.Ürtiker bir anda hiç ummaksızın ortaya çıkar.Hastalıktan kurtulunması ile birlikte deride oluşan kızarıklık ve lekelerde zamanla yok olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp