Temel Sağlık Kuralları (sıhhatli Kalmanın Yolları)

Temel Sağlık Kuralları (sıhhatli Kalmanın Yolları) : 1— Güneşten faydalanmak. Gün ışığından yararlanma. Güneş banyosu yapma. (Vücudu yakıncaya kadar değil.) Vücudun ön yüzünü bir dakika, sırtı da bir dakika güneşe göstererek işe başlamak ve bunu, her gün birer dakika artırarak, yarımşar saate kadar çıkarmak. Bu sınırı geçmemek.

2— Temiz hava almak. Açıkta oturmak, açık havada dolaşmak, dumanlı ve kapalı yerlerden uzak durmak. Geceleri yatak odasında bir pencereyi yan açık tutmak, fakatiyice örtünmek. Çalışma ve oturma yerlerini sık, sık havalandırmak. Derin nefes almak.

3— Hareket etmek. Fırsat buldukça bol, bol yürümek. Kırlarda dolaşmak. Sabahları 10-15 dakika jimnastik yapmak, bu suretle bütün organları işletecek hareketlere yer vermek. Derin nefes alma egzersizlerini bu arada yapmak.

4— Seyrek te olsa arada bir kaç dakika dinlenmek. Öğle yemeklerinden sonra 15-20 dakika kadar uzanmak ve hattâ uyumak.

5— Uykuya gereken önemi vermek. Uyku 8-10 saat sürmeli. Gece hayatına pek az yer vermeli, erken yat'.p erken kalkmalıdır.

6— Isıdan gereği kadar faydalanmak. Üşümemek için uygun şekilde giyinmek, kat kat giyecekler içine gömülmemek. Yazın açık renk, kışın nisbeten koyuca renk elbise giymek. Yazın kısa kollu birer beyaz gömlekle dolaşmak. Oturma odasını çok ısıtmamak. Yatak odasını soğuk tutmak. Sıcaktan soğuğa çıkarken giyili bulunmak.

7— Temizliğe önem vermek. Başı ve yüzü, elleri ve kolları sabah ve akşam yıkamak. Hiç olmazsa haftada bir defa bütün vücudu iyice temizlemek, banyo ve daha doğrusu duş yapmak. Çok sıcak su yerine ılık su ile yıkanmağa alışmak ve yıkanma sonunda soğuk su dökünmek. Yaz geceleri, yatarken ayakları yıkamak. Her sabah vücudu fırçalamak, sünger veya kuru havlu ile uğuşturmak. (Friksiyon).

8— Vücut gibi kafayı da çalıştırmak. Okuma zevkini edinmek ve okumak. İnsanları sevmek. Herkesin hareketini hoş görmek. Başımıza gelen kötü şeyleri birer ders kabul ederek onlardan ileriki hayatımız için faydalanmak. İyi şeylerden memnun olup yaşadığımıza sevinmek. Başkalarına iyilik etmek.

9-— Susadıkça su içmek. Kaynak sularını içmeğe çalışmak. Bol sulu meyva yemek.

10— Acıkmadıkça sofraya oturmamak. Az yemek. Bir öğünde çok çeşitli şeyler yememek. Bilhassa — yaşlandıkça — nişastalı ve unlu yiyecekleri, kuru sebzeleri yalnız yaş sebzelerle veya sebze yemekleriyle yemek, bunlarla (nişastalı ve unlu gıdalarla) proteinli gıdaları (eti, yumurtayı, sütü ve sütten yapılanları, bademi, cevizi ve benzerlerini) karıştırmamak, bir arada yememek.

Yaş meyvaları bol yemek ve yalnız yemek. Hattâ kahvaltılarda yalnız meyvaya yer vermek.Titreşimleri yüksek yiyecekleri (yaş meyvaları, renk vermek ve uzun bir süre dayanmalarım sağlamak için ilaçlanmamış kuru meyvaları, bademle cevizi ve benzerlerini, yeşil sebze salatalarını) bol yemek, titreşimleri zayıf gıdalara (ete, süte ve sütten yapılanlara, pişmiş herşeye, kızartma, ve tavalara, şekere, unlu ve nişastalı gıdalara, yani pilâva, makarnaya, tatlı ve böreklerle kuru sebzelere) bilhassa yaşlandıkça çok az yer vermek, yahut daha iyisi bunlardan büsbütün vazgeçmek gerekmektedir. Yenilecek ekmek, köy ekmeği (tam kepekli ekmek) olmalı, şeker yerine halis bal yenilmelidir.

Alkollü içkilerle sigaranın, sirke ile baharatın, çay, kahve, çukulata ve benzerlerinin zararlarını — bu arada — unufc- mıyalım.İşte yukarda on maddede özetlediğimiz sağlık kurallarına uyanlar ve bunları uygulıyanlar vücuttaki (baştan ve temelden mevcut) CAN KUDRETİ’nin tam verimle çalışmasını sağlarlar ve ömür boyunca sıhhatli kalabilmt imkânını elde ederler. İnsanın temeli olan ilk birleşik hücrede yapıcı ve onarıcı bir kudret (CAN KUDRETİ = vitalite, vitality) vardır. Bu kudret bu ilk birleşik hücreden insanın teşekkülünü sağlar. Geliştirir. Hasta olduğu zaman onu iyi eder. Bir tarafı yaralandığı zaman bir heykeltraş gibi çalışır, yaralanan dokuyu iz bile bırakmadan onarır. Yalnız, zamanla ve bizim sağlık kurallarına uymamaklığımız yüzünden yıpran-malar ve vücutta biriken zehirler (toksinler) ve zehirli kalıntılar yüzünden CAN KUDRETÎ’nin çalışması ve verimi gittikçe azalır, bu da ihtiyarlığın erken gelmesi ve bir hastalığın hayatımıza son vermesi sonucunu doğurabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp