Stresle Baş Etmek İçin Zaman Yönetimi

Stresle Baş Etmek İçin Zaman Yönetimi : Zaman yönetimi için, inanılır olmak, amaç belirlemek ve iletişim gibi genel becerilerinizi geliştirmeniz gerekebilir. Bu alanlarda gelişim göstererek gerek özel, gerekse de iş hayatınızdaki stresi azaltabilirsiniz.


Zaman yönetimi, hayat planlama ve stres yönetimiyle sıkı sıkıya ilişkilidir; “yapılacak işler” listesinden, deri kaplı ajandalardan ve duvar takvimlerinden çok daha öteye uzanıp hayatta ne yapmak istediğinizi, bunu elde etmek için nasıl bir plan hazırlamanız gerektiğini belirler. Çoğu insan için cevaplandırılması zor ilk soru “Hayattan ne istiyorum?”sorusudur. Bu soru, cevaplaması zor, ancak, tatmin olmak istiyorsanız, önemli bir sorudur. Bunu düşünmek için birkaç dakikanızı ayırın ve kendinize iyi tanımlanmış hedefler belirlemeye çalışın.

Öncelikler

Çoğu kişi önceliklerini acil olmaya dayandırır; genellikle bunun anlamı, çabuk ve kolay sorunların daha önce ele alınması, böyle yaparken de hayatımızı gerçekten değiştirebilecek önemli görevlerin gözden kaçırılmasıdır. Öncelik belirlerken hem acilliğe, hem de öneme dikkat etmek gerekir.
Liste yapın

Bir “yapılacak işler” listesi hazırlayın ve her görevin karşısına önceliğini belirtmeyi unutmayın. Önceliklerin basit olarak belirtilmesine çalışın: yüksek, orta, düşük. Yaptığınız liste dikkatinizi işinizdeki en önemli konular üzerinde toplamanızı sağlayacaktır. Amaç ve görevlerinizi önceliklerine göre sıralamazsanız, doğal olana uyacak, yapılması kolay ve keyifli olanları önceden tamamlayacak, daha uzun ve yapılması güç görevleri ise günün sonuna ya da ertesi güne erteleyeceksiniz.

Başlama zamanlarına bağlı kalın

Yapmanız gereken görevleri önceliğine göre sıraladıktan sonra, bir başlangıç zamanı belirleyin. Bitiş zamanları mıknatıs gibidir, her şeyi kendilerine doğru çekerler. Belirli bir görevin bitiş zamanı cuma ise, bütün hafta boyunca “Cumaya kadar endişelenmeme gerek yok, yarın başlarım” diye düşünürsünüz.Cuma günü birden gelir ve sizin bitiş zamanına uymanız imkansız olur.

Aciliyet ve önemYukarıdaki tabloyu inceleyin. Çoğu kişi H1 (çok acil ve çok önemli) ve L1 (az önemli ve çok acil) alanları içinde kalan görevlerle ilgilenirken, H2 (çok önemli, az acil) konularıiçin zaman bulamaz. Hayatınızda H1 ve L1 faaliyederine ne kadar zaman ayırdığınızı düşünün. Tatmin edici bir yaşam tarzı geliştirip yaşamak için H1 ve L1 alanlarına zamanınızın ne kadarlık bir bölümünü ayırabiliyorsunuz ?

H2 tipi faaliyedere yeterince zaman harcıyor musunuz ? Bu tip faaliyeder, gerçekten de hayatınızı değiştirecek hareketlerdir. Doğru dengeyi sağlamak için neyi daha fazla yapmanız gerekir ?

Ertelemekten kaçının

Ertelemek, sizi bugün yapmanız gerekeni yanna bırakmanın bir sakıncası olmadığına ikna eden sanat biçimidir. Ertelemek, su sızdıran bir musluğu onarmak ya da doktora gitmek gibi günlük işlere olduğu kadar, yeni bir beceri kazanmak, vücut geliştirme programına başlamak ya da yeni bir iş aramak gibi hayatı etkileyecek faaliyetlere de uygulanabilir.

Ertelemenin en klasik örneği, masanızda oturur ve önünüzdeki bir kağıda bakarken “Yapmak isteyeceğim en son iş budur” demenizdir. Bunu söyledikten sonra büro içinde gezintiye çıkar, telefonla bir arkadaşınızı arar ya da kendinize bir kahve alırsınız. Asıl somn, siz masanıza döndükten sonra başlar: yapılması gereken görev hala oradadır. Aradaki tek fark, görevi tamamlamak içinönünüzde bir saat yerine kırk beş dakika, ya da iki hafta yerine iki gün kalmış olmasıdır.Ertelemeyi sıkça kullandığınız alanlan belirleyin, stres ve paniği azaltmak için hemen harekete geçin.

Zamanınızı planlayın

Amaç ve önceliklerinizi hazırladıktan sonra yapacağınız dikkadi bir planlama amaçlannızm gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır. Planlama, hedeflerinize varmanın “ne, nasıl, kim ve ne zaman” bölümüdür. Planlama hem yaratıcı, hem de esnek olmalıdır. Yaratıcı olmalıdır, çünkü gelecek hakkında ve bilinmeyen için bir plan hazırlıyorsunuz; esnek olmalıdır, çünkü değişikliklerle de başa çıkmanız gerekecektir. Esnek olmayan bir plan, işe yaramayacak bir plandır.

Amaçlannız hakkında açık bir fikre sahip olduktan sonra iki konu hakkında karar vermeniz gerekecektir; zamanınızın ne kadannı ve ne kadar sonrasını planlayabilirsiniz ?

Bu iki konu, yapılacak işlere göre değişiklik gösterir. Hastabakıcılık gibi hızlı karar verip müdahale etmeyi gerektiren önemli işleri yapan kişiler, zamanının sadece üçte birini planlayabilir.Daha hafif bir işte çalışan, örneğin öğretmenlik yapan bir başkası ise zamanının çok daha fazlasını, belki de yansını planlayabilir ve hayatının çok ilerideki bölümleri hakkında hazırlıklar yapabilir.Amaçlarınıza ulaşabilmek için planlarınızı kısa, orta ve uzun vadeli olarak yapmanız gerekir. Çoğumuz için kısa vade önümüzdeki birkaç günü kapsar, “burada ve şimdi” anlamına gelir ve diğer bütün planlann temelini oluşturur. Orta ve uzun vadelerin süreleri kişilere göre değişir, bu nedenle etkili planlama zamanınız konusunda fikir sahibi olmanız önemlidir.

Orta veya uzun vadeli planlama

Daha uzun vadeli amaçlannızı belirleyin. Böylelikle, bir amaç ve yön kavramıoluşturursunuz.

Geniş amaçlan yönetilebilir küçük bölümlere aymn ve olanaklarla seçenekleri değerlendirmek için hayal gücünüzü kullanın.Aylık / yıllık bir plan kullanın. Görsel bilinç, planlamanıza hayat verecektir. Gelişmelerinizi düzenli olarak gözden geçirin ve planlarınızı buna uygun olarak değiştirin.Planlamanızda esnek olmaya çalışın ve kendinize kaldırabileceğinizden fazlasını yüklememeye gayret edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp