Stresin Zihindeki Belirtileri Nelerdir?

Stresin Zihindeki Belirtileri Nelerdir? : İnsan, hayatın baskı ve taleplerine tepki gösterir. Bunun sonucunda da her insan kendine özgü stres belirtileri sergiler. Önemli bir günden, önemli bir olaydan, önemli bir toplantıdan veya zor bir sınavdan önce, gece uyumaya çalıştığınızda beyninizin strese verdiği tepkiyi hissetmişsinizdir.Duyduğunuz endişe, kısa sürede denetimden çıkabilir ve bu olumsuz düşüncelerinizin stres için bir kaynak, bir neden oluşturduğunu görürsünüz.

Stresin zihindeki belirtilerinden bazıları şunlardır:

■ Depresyon

■ Düşüncelerde karışıklık

■ Uykusuzluk

■ Olumsuz düşünceler

■ Ağlama

■ Aşırı tepki

■ Gereksiz endişe

■ Huzursuzluk

Stres ve genel davranışlar

Sıradan olayların yarattığı endişe kadar, kendiniz ve yakınlarınızın yarattığı gerginlik strese yol açabilir. Gerçekdışı beklentilerin insanlarda yarattığı uyumsuzluklar da stres nedenidir.Hayatınıza “yapmalıyım”, “zorundayım” türünden bir sürü baskı sokarsanız hem kendiniz, hem de etrafınızdakiler için stres kaynağı olursunuz.

Üstelik, kendi kendinize kabul ettirmeye çalıştığınız baskı ve zorlamalara yakından bakacak olursanız, “yapmalıyım, zorundayım” dediklerinizin, gerçekte “yapmak isterdim” ya da “yapsam iyi olur’n öteye gitmediğini de göreceksiniz.Bu gerçekçilikten uzak dayatmaların farkında mısınız ?

Her konuda en iyisi olmalı mıyım?

“Neysen osun; bunu değiştiremezsin.” “Hayattaki bütün problemlerin cevabı vardır; önemli olanı cevabı bulmaktır

Bir daha düşünün

Yapmanız gerektiğini düşündüğünüz her şeyi yapmak zorunda mısınız? Evet, toplantı ve randevulara vaktinde gitmek için plan ve düzenlemeler yapmak güzel bir alışkanlıktır, ancak trafik sıkışıklığı ya da tren seferlerinden birinin iptali konusunda kendinizi sorumlu tutmanız gerçekçi olamaz.Verilen bir randevuya vaktinde, ama baş ağrısı çekerek ve gergin bir biçimde gelmek yerine, görüşmeye birkaç dakika gecikmek ama rahat ve çalışmaya hazır olmak çok daha yararlıdır.Hayatınızı yöneten “yapmalıyım”, “etmeliyim”, “zorundayım”ları bir düşünün.

Bu konudaki düşüncelerinizi değiştirmeye çalışın ve örneğin “Zamanında varmalıyım” yerine, “Zamanında varmak için gerekli düzenlemeyi yapacağım", demeye başlayın.Eğer denetiminiz dışındaki koşullar zamanında varmanıza engel oluyorsa paniğe kapılmayın, öfkelenmeyin, endişelenmeyin; durumu denetiminiz altına almaya çalışın.Pratikte bunun anlamı, bulabileceğiniz ilk fırsatta sizi bekleyen kişilere telefon edip gecikeceğinizi bildirmenizdir. Bunun anlamı, tepkilerinizi denetim altına aldığınız, kendi kendinizi teskin ettiğiniz ve vardığınız yerde sıkıntılı ya da öfkeli olmayacağınızdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp