Stresi Yok Etme Egzersizi

Stresi Yok Etme Egzersizi

1) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin. Ağırlık merkezini sağ ayağa taşıyın, sağ bacağı biraz bükün ve avuçlar dışarı bakana kadar kolları dışa doğru döndürürken sol topuğu yerden kaldırın. Ara vermeden bedeni 45° sola döndürün, sol ayak ile sol çapraza adım atın, Daoyin Çapraz Adımı. Ardından topuğu ayak parmak uçları yukarı boşlukta duruşta olacak şekilde yere yerleştirin.  Ardından, sol selamlama duruşunda sağ bacağı düzleştirirken ağırlığı yavaş bir şekilde sol ayağa transfer edin. Aynı anda, avuçlar yukarıya bakacak şekilde kolları omuz yüksekliğine kadar bedenin ön tarafından yükselt. Bakışları ellerin ilerisine doğru yöneltin.
 
2) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol bacağı düzleştirin ve ağırlık merkezini bükülü olan sağ ayağa taşıyın. Sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşa gelsin. Aynı anda, parmak uçları göğsü işaret edene kadar, parmakları içe çevir ve ardından her iki koluda içe döndürürken elleri göğse doğru çekin(Resim A-12). Ellerin arkaları, parmak uçları aşağıyı işaret edecek şekilde birbirine baktığı zaman, bedeni ileriye doğru bakacak şekilde döndürün ve kolları düşürün. Kollar tamamen uzatılana kadardragon elinin kaplan ağzı kısmıyla bedeni fırçalayarak elleri uylukların üzerine getirin. Karşıya doğru bak
 
3) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Bedeni 45°sola döndürün, sağ bacağı düzleştirin ve sol selamlama duruşunda ağırlık merkezini sol ayağa transfer edin. Aynı anda, avuçlar ileriye bakacak şekilde kolları dışa doğru döndürün ve bedenin önünden omuz yüksekliğine yükselt.Ellerin ilerisine doğru bakın.
 
4) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol bacağı düzleştirin ve ağırlık merkezini bükülü olan sağ ayağa taşıyın. Sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşa gelsin. Aynı anda, parmak uçları göğsü işaret edene kadar, parmakları içe çevir ve ardından her iki kolu da içe döndürürken elleri göğse doğru çekin. Ellerin arkaları, parmak uçları aşağıyı işaret edecek şekilde birbirine baktığı zaman, bedeni ileriye doğru bakacak şekilde döndürün ve kollan düşürün. Kollar tamamen uzatılana kadar dragon elinin kaplan ağzı kısmıyla bedeni fırçalayarak elleri uylukların üzerine getirin. Karşıya doğru bakın. 2. basamağın tekrarıdır.
 
5) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Bedeni 45°sola döndürün, sağ bacağı düzleştirin ve sol selamlama duruşunda ağırlık merkezini sol ayağa transfer edin. Aynı anda, avuçlar ileriye bakacak şekilde kolları dışa doğru döndürün ve bedenin önünden omuz yüksekliğine yükselt. Ellerin ilerisine doğru bakın. 3. basamağın tekrarıdır.
 
6) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol bacağı düzleştirin ve ağırlık merkezini bükülü olan sağ ayağa taşıyın. Sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşa gelsin. Aynı anda, parmak uçları göğsü işaret edene kadar, parmakları içe çevir ve ardından her iki kolu da içe döndürürken elleri göğse doğru çekin. Ellerin arkaları, parmak uçları aşağıyı işaret edecek şekilde birbirine baktığı zaman, bedeni ileriye doğru bakacak şekilde döndürün ve kolları düşürün. Kollar tamamen uzatılana kadar dragon elinin kaplan ağzı kısmıyla bedeni fırçalayarak elleri uylukların üzerine getirin. Karşıya doğru bakın. 2. basamağın tekrarıdır.
 
7) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Bedeni 45° sola döndürün, sağ bacağı düzleştirin ve sol selamlama duruşunda ağırlık merkezini sol ayağa transfer edin. Aynı anda, avuçlar ileriye bakacak şekilde kolları dışa doğru döndürün ve bedenin önünden omuz yüksekliğine yükselt. Ellerin ilerisine doğru bakın. 3. basamağın tekrarıdır.
 
8) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol bacağı düzleştirin ve sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruştayken ağırlık merkezini bükülü sağ bacağa transfer edin. Aynı zamanda parmaklar göğsü işaret edene kadar parmakları içe döndürün ve ardından kolları içe çevirirken elleri göğse doğru getirin. Ellerin arka tarafları parmaklar aşağıyı gösterecek şekilde birbirine baktığında, bedeni ön tarafa bakacak şekilde çevirin ve sol ayağı sağ ayağın yanma getir, bacakları düzleştirin ve kolları düşürün. Kollar tamamen uzayana ve eller uylukların merkez hattına dayanana kadar dragon elinin kaplan ağzı kısmıyla bedeni hassasça fırçala. Son olarak beden başlangıç duruşuna gelene kadar kolları döndürün ve ileriye doğru bakın.

Stresten Kurtulma Yöntemleri

Böyle bir beyan stresin hayatımızda oynadığı rolü—ve en önemlisi etkisini yok etmek ve bedenimizdeki ve beynimizdeki hastalık etkilerini en aza indirmek için ne yapmamız gerektiğini düşünmek için hepimize iyi bir neden vermektedir.

İlk adım bedenlerimizin strese karşı verdiği reaksiyonu anlamaktır. Hepimiz “savaş veya kaç” reaksiyonunu duymuşuzdur. Bu, gerçek veya algılanmış tehditlerle başa çıkmak için sistemimizde var olan bir şeydir. Örneğin diyelim ki bir tehlikeyle karşı karşıya kaldınız—bir parkurda yürüyorsunuz ve yol kavşağında bir çıngıraklı yılan gördünüz. Bom! Anında beynin tabanındaki hipotalamus vücudunuza bir uyarı sinyali gönderir. Bir sinyaller kombinasyonu adrenalin ve kortizol dahil olmak üzere hormon dalgalanmasını serbest bırakması için böbrek üstü bezlerini tetikler.

Adrenalin kalp atışınızı ve kan basıncınızı yükseltir ve tehlikeden kaçmanız için acilen enerji verir. Yıldırım hızıyla emin bir uzaklığa çekilirsiniz. (Yani, öyle olduğunu umalım.) Bedenin birincil stres hormonu olan kortizol glikozu kan dolaşımına bırakır, bedenin glikoz kullanımını arttırır ve doku tamirine hazır olunması için maddeleri alarma geçirir. Aynı zamanda gereksiz fonksiyonları azaltarak—bağışıklık reaksiyonlarını değiştirerek ve sindirim ve üreme sistemleri ve büyüme süreçlerini baskılayarak—bedeninizi hayatta kalma moduna sokar. Zihinsel olarak, vücudunuzun doğal alarm tepkisi aklın ruh, motivasyon ve korkuyu yöneten alanı ile iletişim kurar. Yılanı gördüğünüzde, güvenlik sizin tek odağınız haline gelir.

ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ STRES REAKSİYONU VAR!

Yılan çalılıklara girdikten ve tehlike ortadan kalktıktan sonra hem siz hem de bedeniniz sakinleşir. Hormon seviyeleri düşer ve beden kalp hızını ve kan basıncını normalleştirme ve normal işleyişini devam ettirmek suretiyle karşılık verir.

Fakat ya algılanan stresörler/tehditler her gün devam ederse? Modern yaşam “Yılan!” anlarıyla doludur. Maalesef stres sistemimiz AÇIK kalır ve bu hiç de iyi bir şey değildir.

Kortizol ve diğer stres hormonlarına aşırı maruz kalınması neredeyse tüm vücudunuzun süreçlerini bozabilir ve şunlara sebep verir:

  • ANKSİYETE
  • DEPRESYON
  • Sindirim sorunları
  • Kalp hastalığı
  • UYKU PROBLEMLERİ
  • KİLO ALIMI
HAFIZA ve konsantrasyon bozulması
Çoğumuzun “aşırı stres altında olmanın” sonucu olarak bütün gece uyanık kalmasına, yorgunluk, baş ağrısı, devam eden İritabilite ve açıklanamayan duygudurum değişimleri bildirmesine şaşmamalı. Son zamanlarda yapılan bir Gallup Healthways çalışmasına göre; Amerikalıların %54’ü günlük yaşamlarındaki stres seviyesinden endişelenmektedir ve çalışanların %40’ı işlerinin “çok veya aşırı” stresli olduğunu bildirmektedir.

STRESİ ELE ALMAK

Yaşam tarzı seçimleri ile stres yönetimi hakkında bilgi sahibi olabilirken—egzersiz, diyet, meditasyon, hobiler, vs.—altında yatan fizyolojik meseleyi ele alamayabilirsiniz. Eğer her gün stresten mustaripseniz, bedeninizin sakin haline doğal biçimde dönüşünü destekleyen otlar ve besin maddelerini hayatınıza dahil edebilirsiniz. Ve bu da muazzam bir fark yaratabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp