Stresi Azaltma Çalışması

Stresi Azaltma Çalışması

1) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Ağırlık merkezini sağ ayağa taşıyın, sağ bacağı biraz bükün ve avuçlar ön taraftan uyluklara dayanana kadar kolları iç taraftan döndürürken sol topuğu yerden kaldırın.(Resim A-19)Ara vermeden bedeni 45° sola döndürün, sol çapraza sol ayak ile bir adım atın, Daoyin Çapraz Adımı. Sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşta olacak şekilde ayağı yere yerleştirin.Aynı anda, Laogong PC-8, Qimen LR-14'ü örtene kadar bedenin yukarı tarafını hafifçe düşey olarak fırçala. Karşıya doğru bakın. 
 
2) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Yavaş bir şekilde ağırlık merkezini sol ayağa transfer edin ve sol selamlama duruşu içerisinde sağ bacağı düzleştirin. Aynı zamanda, dirsekleri düşür ve avuçları birbirine yaklaştır, parmaklar yukarıyı işaret etsin.Ara vermeden yavaş bir şekilde bedeni sola döndürün.  Bu sırada elleri başın üzerine kaldırın, ardından her iki eli de bükülme noktasının üst limitine kadar uzat, parmakları dağıtın. Böylelikle, avuçlar yukarı bakar duruma gelir. Yukarıya ellere doğru bak.
 
3) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin. Sol bacağı düzleştirin ve sol parmak ucu yukarı boşlukta duruşta iken ağırlık merkezini bükülü olan sağ bacağa transfer edin. Aynı anda parmakları kapat, avuçları kapalı duruşa getir ve ardından avuçları Shang yumruğa dönüştür. Kolları düşürün, eller belin yan taraflarında avuçlar yukarı bakacak durumda olana kadar, kolların ön kısmı ile bedenin yan taraflarını fırçala.
 
4) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Yavaş bir şekilde ağırlık merkezini sol ayağa transfer edin ve sol selamlama duruşunda sağ bacağı düzleştirin. Aynı anda, dirsekleri düşürün, Shang yumruğunu aç, parmaklar yukarıyı işaret edecek şekilde avuçları beraber kapalı duruşa getirin. Ara vermeden, elleri başın üzerine kaldırırken bedeni biraz sol tarafa döndürün, ardından elleri bükülme noktasının üst limitine kadar uzat ve parmakları dağıtın. Böylelikle avuçlar yukarıya bakar. Yukarı ellere doğru bakın.
 
5) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin. Sol bacağı düzleştirin ve sol parmak ucu yukarı boşlukta duruşta iken ağırlık merkezini bükülü olan sağ bacağa transfer edin. Aynı anda parmakları kapat, avuçları kapalı duruşa getir ve ardından avuçları Shang yumruğa dönüştür. Kolları düşürün, eller belin yan taraflarında avuçlar yukarı bakacak durumda olana kadar, kolların ön kısmı ile bedenin yan taraflarını fırçala. 3. basamağın tekrarıdır.
 
6) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Yavaş bir şekilde ağırlık merkezini sol ayağa transfer edin ve sol selamlama duruşunda sağ bacağı düzleştirin. Aynı anda, dirsekleri düşürün, Shang yumruğunu aç, parmaklar yukarıyı işaret edecek şekilde avuçları beraber kapalı duruşa getirin. Ara vermeden, elleri başın üzerine kaldırırken bedeni biraz sol tarafa döndürün, ardından elleri bükülme noktasının üst limitine kadar uzat ve parmakları dağıtın. Böylelikle avuçlar yukarıya bakar. Yukarı, ellere doğru bakın. 4. basamağın tekrarıdır.
 
7) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin ve alt karnı içe çekin. Sol bacağı düzleştirin ve sol parmak ucu yukarı boşlukta duruşta iken ağırlık merkezini bükülü olan sağ bacağa transfer edin. Aynı anda parmakları kapat, avuçları kapalı duruşa getir ve ardından avuçları Shang yumruğa dönüştür. Kolları düşürün, eller belin yan taraf-larında avuçlar yukarı bakacak durumda olana kadar, kolların ön kısmı ile bedenin yan taraflarını fırçala. 3. basamağın tekrarıdır.
 
8) NEFES VER
 
Anüsü gevşetin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Shang yumrukları kapalı avuca dönüştürün ve avuçlar arkaya bakacak şekilde kolları içe döndürün. Kollar omuz yüksekliğine gelene ve avuçlar bedenin ön tarafından aşağıya bakana kadar, kolları arka, yukarı ve ileri tarafa döndürün. Sol ayağı, sağ ayağın yanma getir, kolları bedenin yan tarafından düşürürken sol ayağı sağ ayağın yanma getirin. Başlangıç duruşuna geri dön ve karşıya doğru bakın.

Stres Türleri

Uzmanlar, stresin kaynağına göre belirli türleri olduğunu ve stres türünün belirlenmesinin terapi aşamasında önemli bir yeri olduğunu vurguluyorlar.
Fiziksel stres nedenleri: Çeşitli travmalar (enfeksiyon, yaralanma, ameliyat), egzersiz (fazla veya az), yoğun fiziksel çalışma, çevre kirliliği (tarım ilaçları, herbisit, toksinler, ağır metaller, yetersiz ışık, radyasyon, gürültü, elektromanyetik alanlar vs…), doğum, hastalık (viral, bakteriyel veya mantar hastalıkları), yorgunluk, oksijen yetersizliği, hipoglisemi, hormonal ve biyokimyasal dengesizlikler, beslenme bozuklukları (protein veya yağın aşırı tüketimi veya eksik tüketimi, şeker, hidrojene yağlar, gıda alerjenleri, beslenme eksikliği), dehidrasyon (susuz kalma), madde bağımlılığı, çeşitli hastalıklar vs…
Psikolojik stres nedenleri: Duygusal stres (kızgınlık, korku, hayal kırıklığı, üzüntü, öfke veya yas gibi…), zihinsel stres (bilgi yüklemesi, mükemmeliyetçilik, endişe, suçluluk duygusu, utanç, kıskançlık, aşırı özeleştiri, anksiyete ve kontrol kaybı duygusu), algısal stres (inançlar, tutumlar, dünya görüşleri vs…)
Psiko-sosyal stres nedenleri: İlişki problemleri (arkadaşlar, komşular, iş arkadaşları, işveren, aile, eş, sevgili vs…), sosyal destek yoksunluğu, yalnızlık, kendini diğer insanlardan izole etme vs…
Psikospiritüel stres nedenleri: Değer çatışmaları, hayatın anlamını sorgulama ve anlamsız bulma, hayat amacındaki belirsizlikler, değersizlik ve anlamsızlık duyguları, hedef yoksunluğu vs…
Maddi stres nedenleri: İşsizlik, iflas, ekonomik kısıtlamalar, geçim güçlüğü vs…

Stres Sağlığı Nasıl Etkiler?

Hemen hemen herkes günlük yaşantısında strese maruz kalır. Stres kendi başına bir hastalık olmamasına rağmen, alerji, arterit, astım, ateroskleroz, kanser, kolit, diyabet, amfizem, gastrit, hipertansiyon, hipoglisemi, nöromüsküler sendromlar, konuşma güçlükleri ve ülser gibi çok sayıda hastalıklara zemin hazırlar ya da şiddetlendirebilir. Dr. Kail’e göre stresin kaynağı her ne olursa olsun, insanoğlu strese karşı biyokimyasal olarak yanıt verir. Stres hastalığı doğurur ve hastalık da stresi arttırır, böylece hastalık ağırlaşır. Dr. Kail’in mevcut araştırma incelemesi aşağıdaki stres ilişkili tekrarlayan temaları ortaya koyar.
Stresin yüksek düzeyleri hastalıklara karşı yatkınlığı arttırır.
Bağışıklık sisteminin bastırılması kronik stresi doğurur, böylece hastalıklara karşı duyarlılık oluşur (özellikle bağışıklık ile ilgili bozukluklara ve kansere karşı).
Duygusal stres hormonal dengesizliklere neden olur (adrenal, hipofiz, tiroit ve diğerleri) bu da bağışıklık sistemini baskılar.
Stres hakkında araştırmalar yapan M.D. Hans Selye, araştırmaları sonucu şunları söylemektedir:
"Kronik stres vücudun kaynaklarını tüketmekte ve uyum kabiliyetini azaltmaktadır. Stres devam ederse ve uzun sure gözetimsiz kalırsa, vücudun hastalıkla başa çıkma fonksiyonları tehlikeye girerek hastalık ortaya çıkar.”

Stres Nedenleri

Hiç kimse ortada bir sebep yokken kendiliğinden strese girmez. Muhakkak stres yaratacak bir durumun etkisi altına girmiştir. Strese neden olan birçok faktör vardır. Bu faktörleri uzmanlar 3 gruba ayırmaktadır. Bunlar fiziki çevreden kaynaklanan nedenler, iş konusundan kaynaklanan nedenler ve psikososyal durumlardan kaynaklı olan nedenlerdir.

Fiziki çevreden kaynaklanan stres nedenleri: Hava kapalılığı, hava kirliliği, Sıcaklık-Soğukluk, radyasyon, gürültü ve kalabalıktır.
İş konusundan kaynaklanan stres nedenleri: Zamanla yarışma, ağır iş yükü, iş ortamında alınan büyük sorumluluklar, rollerdeki sık değişim ve belirsizlikler, kararsızlık, iş tanımlarındaki eksiklikler, gece işi, yoğun iştir.

Psikososyal özelliklerden kaynaklanan stres nedenleri: İşten çıkarılma/işini kaybetme ya da iş değişikliği, hamilelik/doğum, evlilik veya boşanma, iş hayatına başlama, ergenlik dönemi, ciddi hastalıklar/yaralanmalar, okula başlama, okuldan mezun olma, iş bulamama, evde işlerin aksaması ve karşılaşılan aksilikler. Menopoz/andropoz, trafikte sıkışmak aile bireylerinden birinin kaybı, başka bir şehre ya da ülkeye taşınmak, akademik başarısızlık, okul değişikliği, taşınma, savaş halinde ya da doğal afet sırasında ölüm riski.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp