Stres Boşaltma Yöntemleri

Stres Boşaltma Yöntemleri

1) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Dirsekleri dışa tarafa getirirken, parmak uçları birbirini işaret edene kadar elleri eksen üzerinde döndürün. Sol topuğu yerden kaldırın. Ara vermeden, bedeni 45° sola döndürün, dış sol çapraza sol ayak ile adım atın, Daoyin Çapraz Adımı. Sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşta olacak şekilde sol topuğu yere yerleştirin. Bu esnada, elleri beden yakın bir şekilde üst göğüs yüksekliğine kadar yukarıya kaldırın. Avuçlar hala iç tarafa doğru bakmaktadır.
 
2) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol topuğu alçalt ve ağırlığı ayak parmağı köklerine getirmek için biraz baskı uygulayın. Bu esnada, kolları kucaklama pozundan dışa doğru genişlet. Avuçları az miktarda dış tarafa döndürün. Bakışları avuçlara yöneltin. 
 
3) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sol topuğu çek ve sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşa geçsin. Bu sırada, bedeni sağ tarafa döndürün. Avuç omuz yüksekliğinde dışa doğru bakacak şekilde, sağ kolu mümkün olduğunca arkaya doğru bir kavis içinde döndürün. Baş ve gözler sağ kolu takip etsin. 
 
4) NEFES VER
 
Anüsü gevşetin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sol topuğu yere düşür ve ağırlığı ayak parmağı köklerine getirmek için yere az miktarda baskı uygulayın. Aynı anda bedeni sol tarafa döndürün ve sağ eli avuçlar ileriye bakacak şekilde başın yan tarafına taşıyın, parmaklar sol tarafı işaret etsin. Ardından avucu sol avucun ön yanına doğru taşıyın. Bakışları ellere yöneltin.
 
5) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sol topuğu çek ve sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşa gelsin. Aynı anda bedeni sol tarafa döndürün ve avuç omuz hizasında yukarı bakacak şekilde sol kolu mümkün olduğunca arkaya doğru bir kavisle döndürün. 3. basamağın sol kol ile tekrarıdır. 
 
6) NEFES VER
 
Anüsü gevşetin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sol topuğu yere düşür ve ağırlığı ayak parmağı köklerine getirmek için yere az miktarda baskı uygulayın. Aynı anda bedeni sağ tarafa döndürün ve sol eli avuçlar ileriye bakacak şekilde başın yan tarafına taşıyın, parmaklar sağ tarafı işaret etsin. Ardından avucu sol avucun ön yanma doğru taşıyın. Bakışları ellerin arka tarafına yöneltin. 4. basamağın sol kol ile tekrarıdır.
 
7) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Sol topuğu çek ve parmaklar yukarı boşlukta duruşa gelsin. Aynı anda, her iki avucuda içe bakacak şekilde döndürün ve ardından bedeni sağ tarafa doğru çevirin. 
 
8) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sol ayağı sağ ayağın yanma getir, ayaklar bir arada dursun. Avuçları göğsün yakınına getir ve ardından başlangıç pozisyonundaki duruşlarına doğru düşürülür.

STRES NEDİR?

Stres; organizmayı ruhsal ve bedensel olarak zorlayan, kısıtlayan, engelleyen olaylar karşısında ortaya çıkar.Stres belirtileri fiziksel, duygusal, zihinsel, sosyal ve iş alanında yaşanan stresler olarak beşe ayrılır.

Fiziksel stres belirtileri arasında hipertansiyon, taşikardi, baş ağrısı, astım, grip, soğuk algınlığı, kasların gerilmesi, kilo kaybı, cilt bozuklukları saçta değişimler ve eklem ağrıları yer almaktadır.

Duygusal stres belirtileri arasında endişe, korku, depresyon, çabuk ağlama, gerginlik, öz güvenin azalması, aşırı hassasiyet, öfke patlamaları, saldırganlık ve düşmanlık, tükenmişlik, yorgunluk, umutsuzluk, konsantrasyon bozukluğu, uyku bozukluğu, iştahsızlık veya aşırı yeme yer almaktadır.

Zihinsel stres belirtileri arasında karar vermede güçlük, unutkanlık, zihin karışıklığı, hafızada zayıflık, aşırı derecede hayal kurma, mizah anlayışı kaybı, düşük verimlilik, hatalarda artış yer almaktadır.

Sosyal stres belirtileri arasında insanlara karşı güvensizlik, başkalarını suçlama, sabırsızlık, çabuk sinirlenme, alınganlık, kendini değersiz hissetme, çok sık öfkelenme, çay-sigara, -kahve-alkol kullanımının artması, ölüm ve intihar düşüncesi yer almaktadır.
İş yerinde stres belirtileri, kurumdan şikayet etme, panik, iş yerindeki sorunlara aşırı duygusal tepki gösterme, kendine güvensizlik, işini kaybetme, iş verenleri memnun edememe korkusu, dayanışma eksikliği, iş kazalarının artması, iş devamsızlığının artması, iş performansının düşüklüğü hatalara karşı vurdum duymaz davranma gibi belirtilerin sık görülmeye başlaması stres varlığını göstermektedir .

Stresle baş etmek için kimi zaman farkında olmadığımız pek çok işlevsel ya da işlevsel olmayan başa etme yöntemi kullanırız.Bunların başında alkol ve madde kulanımı, yoğun sigara tüketimi, aşırı yemek yeme gibi işlevsel olmayan pek çok baş etme yöntemi vardır.Bunlar stresimizi azaltmaz aksine stresimizin artmasına neden olur.

Stresin zararları

Stres kişide bağışıklık sistemini zayıflatmakta, yorgunluk ve halsizlik meydana getirmekte, neden olduğu sıkıntı sonucu sinirlilik yapabilmektedir. Yoğun stres başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere bir çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca, birçok hastalığın da etkisini artırmaktadır.

Bu nedenle stresten ve stresin neden olduğu olumsuz durumlardan korunmak için stresle baş etmeyi (stres yönetimi) öğrenmek gerekir.

Günümüzde değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte stres de bir çok insan için tanıdık bir durum oldu. Stresi tamamen yok etmek belki mümkün olmayabilir. Zaten bu istenen bir durum da değildir. Çünkü belli orandaki stresin yararları vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp