Stres Azaltma Egzersizleri

Stres Azaltma Egzersizleri

1) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Avuçlar uylukların yanından ileriye bakana kadar her iki kolu da dışa doğru döndürürken sol topuğu yerden kaldırın. Ara vermeden bedeni 45° sola döndürün, sol ayak ile sol dış çapraza adım atın, Daoyin Çapraz Adımı. Sol ayak parmakları yukarı boşlukta duracak şekilde sol topuğu yere yerleştirin. Yavaş bir şekilde kolları ön taraftan, yukarı omuz seviyesine kaldırın. Sağ avuç üst tarafta yer alana kadar elleri birbirine doğru hareket ettir. Burada sağ avuç sol avuca dokunmaz ve ikisi de yukarıya doğru bakar. Bakışlar ellere doğrudur.
 
2) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Parmaklar dışa yöneltilerek sol topuğu düşür ve sağ topuğu parmakların yerle temasını kesmeden kaldırın. Her iki bacağı da dışa doğru aç. Tüm ayak parmaklarını yere doğru it. Bu sırada, gövdeyi sola çevirin ve elleri döndürün. Böylelikle, parmak uçları göğsü işaret eder. Ardından kolları, koltuk altı seviyesinden ger, sol kola aşağı geriye doğru, sağ kola yukarı öne doğru eğim ver. Bakışları sol ele doğru yöneltin.
 
3) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Her iki bacağı da içe döndürün. Bu sırada sol ayağı çekin ve sol ayak parmakları yukarı boşlukta duruşa gelsin. Aynı anda her iki kolu da bedenin ön tarafında omuz yüksekliğine getirip, sol kolu yükselt ve sağ kolu düşürülür. Avuçlar aşağıya doğru baksın. Bedeni ve bakışları tam karşıya yönlendirin.
 
4) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Ayaklar bir arada, elleri ön taraftan aşağıya doğru düşürün, başlangıç duruşunda olduğu gibi uylukların üzerine yerleştirin. İleriye doğru bakın.
 
5) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Avuçlar uylukların yanından ileriye bakana kadar her iki kolu da dışa doğru döndürürken sağ topuğu yerden kaldırın.Ara vermeden bedeni 45° sağa döndürün, sağ ayak ile sağ dış çapraza adım atın, Daoyin Çapraz Adımı. Sağ ayak parmakları yukarı boşlukta duracak şekilde sağ topuğu yere yerleştirin. Yavaş bir şekilde kolları ön taraftan, yukarı omuz seviyesine kaldırın. Sol avuç üst tarafta yer alana kadar elleri birbirine doğru hareket ettir. Burada sol avuç sağ avuca dokunmaz ve ikisi de yukarıya doğru bakar. Bakışlar ellere doğrudur. 1. basamağın sağ ve sol yönlerin değiştirilerek tekrarlanmasıdır.
 
6) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Parmaklar dışa yöneltilerek sağ topuğu düşür ve sol topuğu parmakların yerle temasını kesmeden kaldırın. Her iki bacağı da dışa doğru açın. Tüm ayak parmaklarını yere doğru itin. Bu sırada gövdeyi sağa çevirin ve elleri döndürün. Böylelikle, parmak uçları göğsü işaret edecek. Ardından kolları, koltuk altı seviyesinden gerin, sağ kola aşağı geriye doğru, sol kola yukarı öne doğru eğim verin. Bakışları sağ ele yöneltin. 2. basamağın sağ ve sol yönlerin değiştirilerek tekrar uygulanışıdır.
 
7) NEFES AL
 
Anüsü yükseltin, pelvisi eğin, alt karnı içe çekin. Her iki ba- cağıda içe döndürün. Bu sırada sağ ayağı çekin ve sağ ayak parmakları yukarı boşlukta duruşa gelsin. Aynı anda her iki kolu da bedenin ön tarafında omuz yüksekliğine getirip, sağ kolu yükselt ve sol kolu düşürülür. Avuçlar aşağıya doğru baksın. Bedeni ve bakışları tam karşıya yönlendir. 3. basamağın sağ ve sol yönlerinin değiştirilerek tekrar uygulanışıdır.
 
8) NEFES VER
 
Anüsü, pelvisi ve alt karnı gevşetin. Sağ ayağı sol ayağın yanına getir, ayaklar bir arada dursun. Elleri ön taraftan aşağıya doğru düşür ve başlangıç duruşunda olduğu gibi uylukların üzerine yerleştirin. İleriye doğru bakın. 4. basamağın sağ ve sol yönleri değiştirerek tekrar uygulanışıdır.

Stres Neden Olur

Stres anında fazla enerji tüketildiğinden birey kendini güçsüz, yorgun ve endişe içinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi çekmeye başlar. Sinirli ve çabuk heyecanlanan biri olur. Konsantrasyon kaybı yaşar ve dikkatini toplayamaz. Daha önce yaptığı ve kolay olan işleri yaparken güçlük çeker. Yani kendi işini kendisi zorlaştırır. İş performansı olumsuz yönde etkilenir ve düşer. Madde bağımlılığı görülür ve içe kapanmaya başlar. Kendini rahat hissedemez. Panik ataklar ortaya çıkar.

Ayrıca kalp hızı artar ve ateş basması görülür. Çarpıntı başlar. Baş ağrısı, nefes darlığı, hazımsızlık ve yutkunma zorluğu ortaya çıkar. Mide bulantısı ve iştah kaybı dolayısıyla da kilo kaybı ortaya çıkar. Cinsel fonksiyonlarında değişiklik olur. Vücut direnci düşer ve sık sık soğuk algınlığına yakalanır.

Bunların dışında vücutta tuz tutulmaya başlanır. Böylece tansiyon gerektiğinde yükseltiliyor. Tansiyonun artması kalbin yorulmasına nedne olur. Vücut direncini arttırmak için stres hormonu (kortizol) salgılamaya başlar. Enerji sağlamak için yağ harcandığından kandaki kolesterol ve yağ miktarı artmaya başlar. Bu da kalp damar hastalıklarının oluşumuna zamin hazırlar.

Stresli zaman uzadıkça kas ve kemiklerde kayıp başlar. Şeker hastalığı görülebilir. Çünkü stres hormonu kan şekerinin dengesizi bozmaya ve pankreasa yük bindirmeye başlar. Pankreas kan şekerini dengeleyecek hormonlar ürettiğinden harap olursa şeker düzeyi de değişir.

STRES NEDİR?

Stres, çok duyduğumuz, herkesin hayatı boyunca karşılaştığı bir durumdur. Kişinin çevreyle uyumunu bozar ve kapasitesini zorlar. Herkes streste olup olmadığını anlayabilir. Stresi tanımlamak gerekirse, bireyin kendisini rahatsız eden bir ortamda organizmanın verdiği cevaptır. Vücut, stresli halde her duruma aynı tepkiyi vermez. Yani güzel bir olayla da karşılaşsa, kötü bir olayla da karşılaşsa her iki duruma da adaptasyon (uyum) göstermek zorundadır.

Stressiz bir insan yoktur. Çünkü insanlar çevrede olup bitenlere tepki verirler. Eğer stres hiç yoksa kişi tepki veremez. Çünkü enerjisi yoktur. Bu da ölüm demektir. Bu yüzden stres hayatın bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bunun tam tersi bir durumda, yani aşırı streste de insan yaşayamaz. Çünkü aşırı bir şekilde enerjisini sarfetmektedir. Bu yüzden olması gereken düzeyde stres olmalıdır.

Stres zihnimizi ve fiziksel gücümüzü azaltabilir. Hayata negatif yönüyle bakar, karamsar bir ruh hali alırız. Bu stresin olumsuz tarafıdır. Olumlu stres ise, amaca ulaşırken kendi potansiyelimizi yeterince kullanmamızı ve bu doyumu hissetmemizi sağlar. Bu yüzden kendimiz için yoğun ve uzun olmamak koşuluyla bir miktar strese ihtiyacımız vardır.

Stresli olup olmadığınızı anlamak için şu sorulara verdiğiniz cevapların çoğunun evet olması gerekir:

Sürekli yorgun bir haldemisiniz? Sabahları yorgun bir halde mi kalkıyorsunuz?
Kendinizi sinirli, endişeli ya da panik halinde mi hissediyorsunuz?
Başkalarına karşı tahammül gösteremiyor musunuz?
Bir konuya yoğunlaşmakta güçlük mü çekiyorsunuz?
Uyku probleminiz var mı?
Genelde baş ağrısı çeker misiniz?
Daha önce yaptığınız işlerden zevk almıyor musunuz?
Kendinizi önemli biri değilmiş gibi mi görüyorsunuz?
Neşesiz ve depresif bir halde misiniz?
Soğuk algınlığına sık yakalanıyor musunuz?
Dinlenmek için herhanbi bir madde kullanıyomusunuz? (içki, sigara, uyuşturucu)
İştahınızda artma var mı?
Çabuk mu sinirleniyorsunuz?

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp