Sınırlı Karın Zarı İltihabı

Sınırlı Karın Zarı İltihabı : Sınırlı karın zan iltihabı temel olarak üç patolojik tabloyu içerir: îleo-çekal plastrone (ileum-körbağırsak zırhlı iltihabı), pelvi-peritonit ve diyaframaltı apse.

• İleo-çekal plastrone (ileum- körbağırsak zırhlı iltihabı) - Gerek irinli, gerek yaygın iltihaplı akut apandisitin yol açtığı bir komplikasyondur. Kann zannın apandise yakın olan bölümü iltihaplanır ve kan basımına uğrar. Bunun sonucunda bir sızıntı oluşur. Önce berrak lifli bir sıvı biçiminde olan bu sızıntı sonra irinli bir hal alır. Eşzamanlı olarak, iltihaplanmayı sınırlayan ve irinin tüm kann zanna yayılmasını önleyen yapışıklıklar oluşur. Sonunda irin koyulaşır ve yerini bağdokusu alır. İltihaplı apandisi, körbağırsağı ve ileu- mun son halkalannı içine alan yapışkan şeritlerden bir tür zırh oluşur. Belirtiler akut apandisit ile aynıdır; hastalık ağır gidişlidir ve hemen tedaviye başlanması gerekir. Ama acil cerrahi girişim, ya- pışıklıklann, yırtılmasına ve iltihabın tüm kann zanna yayılmasına yol açabileceğinden, tehlikelidir. Önce 15-20 günlük güçlü bir antibiyotik tedavisi uygulandıktan sonra iltihaplı bölge cerrahi girişimle çıkanlır.

• Pelvi-peritonit - Pelvi-peritonit kann zannın leğen bölgesindeki (pelvis) bölümüyle sınırlı bir kann zan iltihabımı iltihaplanmasının bir sonucu olarak ■İJA^hkim: bu hastalık daha çok kadınlarda görülür ve kadın hastalıkları kapsamına girer. Pelvi-peritonitin belirtileri, akut apandisitin yol açtığı sınırlı karın zan iltihabının belirtileriyle hemen hemen aynıdır. Bu nedenle bu iki biçimi birbirinden ayırmak güçtür. Pelvi-peritonit tedavisi yüksek dozda güçlü antibiyotik verilmesine ve buz torbası uygulamasına dayanır.

• Diyaframaltı apse - Bir başka sınırlı karnı zan iltihabı biçimi diyaframaltı apse olarak adlandmlır. Kamın, üstteki diyaframla alttaki yatay kalınbağırsağın askısı arasındaki bir noktasında sınırlı irin birikmesiyle ortaya çıkar. Diyafram- altı apse sağda ya da solda olabilir. Sağdaki diyaframaltı apse diyaframla karaciğer arasında ya da karaciğerin altında ortaya çıkabilir. Apse, kann zanndaki yapışıklıklarla sınırlanan ve irinli sızıntıyla birlikte gelişen yerel iltihabi bir durumdur. Başka bir deyişle, irinle dolu karın zan keselerinin oluşması söz konusudur. Sağ di- yaframaltı apse daha çok, irinli bir safrakesesi iltihabına, bir karaciğer apsesine ya da apandisin karaciğeraltı gibi anormal bir yerde iltihaplanmasına bağlı olarak, iltihabın kann zanna atlamasıyla gelişen bir komplikasyondur.

Sol diyaframaltı apse ise mide-onikipar- makbağırsağındaki bir ülserin delinmesinden kaynaklanır. Kann zanna boşalan mide içeriği, kann zannın savunma mekanizması olarak oluşturduğu yapışıklıklar tarafından tutulur ve bunun sonucunda yaygın bir kann zan iltihabının ortaya çıkması önlenir. Belirtiler, başlangıçtaki hastalığa bağlı olarak ya aniden ya da yavaş yavaş ortaya çıkar. Ama genellikle asıl hastalığa özgü belirtiler bunlan gölgeler. Diyaframaltı apse ateş, genel durumun bozulması, mideüstü ve böğürde istemsiz kas kasılması ve bu bölgelerde ağn gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın tedavisi cerrahi girişimle apsenin boşaltılmasına dayanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp