Karın Arka Duvarı

Karın arka duvarı kostalar, vertebra' lar ve kalça kemiklerine tutunan fascia ve kaslardan meydana gelir. Ayrıca bu bölgede, ekstraperitoneal yağ dokusu, damarlar ve sinirler de yer alır. Fascia iliaca. M. iliacus, m. psoas major ve m. psoas minor'u örten fascia'dır. Bu fascia lig. inguinale'ye doğru kalınlaşır. M. psoas major ve minor'u örten kısmına fascia psoas adı da verilir. Fascia iliaca, yukarıda fascia transversalis ile devam eder, aşağıda ise fascia lata adını alır. Fascia psoas, yukarıda kalınlaşarak diaphragma'nın lig. arcuatum mediale'sini, lateralde fascia thoracolumbalis'in ön yaprağını, altta ise fascia iliaca'yı oluşturur.

M. quadratus lumborum'u saran fascia, lateral de fascia thoracolumbalis'in ön yaprağı ile devam eder. Lumbal vertebra'ların processus transversus'larının ön yüzüne, crista iliaca'ya, 12. kosta ve fascia transversalis'e tutunur. Yukarıda, kalınlaşarak lig. arcuatum laterale'yi meydana getirir. Aşağıda ise lig. iliolumbale'ye yapışır. Fascia thoracolumbalis, Sırt bölgesindeki derin kasları saran fascia'dır. Yukarıda, m. serratus posterior superior'un önünde yer alır ve fascia cervicalis (profunda)'in lamina superficialis'i ile devam eder. Medialde, torakal vertebra'ların process us spinosus'larına, lateralde ise kostalara tutunur. Fascia thoracolumbalis'in karın arka duvarında kalan kısmı 12. kosta ile crista iliaca arasında uzanır. Bu fascia üç tabakadan oluşur. Bunlardan arka tabaka, lumbal ve sacral vertebra'ların process us spinosus'ları ile lig. supraspinosus'larına tutunur. Kalın olan orta tabaka, medialde lumbal vertebra'ların processus transversus'larına ve lig. intertransversalis'lere, altta crista iliaca'ya, yukarıda 12. kostanın alt kenarına ve lig. lumbocostalis'e tutunur. İnce olan ön tabaka ise m. quadratus lumborum'u saran fascia'yı oluşturur ve medialde lumbal vertebra'ların processus transversus'larının önüne, altta lig. iliolumbale ve crista iliaca'ya tutunur; üstte ise lig. arcuatum laterale'yi meydana getirir. M. quadratus lumborum, fascia thoracolumbalis'in ön ve orta tabakaları arasında, derin sırt kasları ise orta ve arka tabakaları arasında yer alır.

Orta ve arka tabakalar, m. erector spinae'nın lateral kenarında birleşir. Bu kas pelvis ile 12. kosta arasındaki açıklığı kapatır. Önünde colon ascendens ve colon descendens, böbrekler, m. psoas major, minor, diaphragma, n. subcostalis, n. iliohypogastricus ve n. ilioinguinalis bulunur. Komşulukları. Karın boşluğunun üst kısmında önde diaphragma ile komşudur. Daha aşağıda, anterolateralde lig. arcuatum mediale, böbrekler, m. psoas minor, a , v. renalis, ureter, a., v. testicularis (ovarica) ve n. genitofemoralis bulunur. M. psoas major sağda v. cava inferior ile ileum'un terminal kısmı, solda ise flexura duodenojejunalis ile ön tarafta komşuluk yapar. Arka tarafta, lumbal vertebra'ların processus transversus'ları, m. quadratus lumborum'un medial kenarı ve plexus lumbalis yer alır. Medialinde, lumbal vertebra'ların corpus'ları ve aa., vv. lumbales bulunur. Ön-iç kenarında, truncus sympathicus, nodi aortici ve daha aşağıda a. iliaca externa yer alır. Ön-iç kenarı, sağda v. cava inferior ile solda aorta abdominalis ile komşuluk yapar. M. psoas major'un lateral kenarından yukarıdan aşağıya doğru; n. iliohypogastricus, n. ilioinguinalis, n. cutaneus femoris lateral is ve n. femoralis; ön-dış yüzünden bu kası delen n. genitofemoralis; medial kenarından ise n. obturatorius, n. obturatorius accessorius ve truncus lumbosacralis'in üst dört kökü çıkar. Komşulukları: Fascia iliaca'nın önünde ekstraperitoneal doku, periton ve n. cutaneus femoris lateralis bulunur. Sağda caecum, solda ise colon descendens'in alt kısmı yer alır. Arka tarafta fossa iliaca, medialde ise m. psoas major ve n. femoralis ile komşudur.

KLİNİK BİLGİ

M. iliopsoas'ın komşulukları klinik açıdan çok önemlidir. Bu yapıların herhangi bir patolojisinde, m. iliopsoas'ın hareketi ağrıya neden olabilir. Columna vertebralis'in yanında yer almasına ve art. sacroiliaca'yı çaprazlamasına bağlı olarak, intervertebral ve sakroiIiak eklem hastalıklarında bu kasta spazm gelişebilir. Tüberküloz kan yolu ile vertebra'lara yayılırsa, m. psoas major'u saran fascia'da apseye neden olabilir ve bu apse femoral üçgene kadar inebilir. Collum femoris kırıklarında, kırığın üst ve alt kısımları birbirlerinden bağımsız olarak hareket edebilir ve m. psoas major'un etkisi ile alt kısım laterale doğru döner. Bu hastalarda alt ekstermite lateral rotasyonda ve karşı tarafa göre daha kısa olarak izlenir.

KARIN ARKA DUVARINDAKİ SİNİRLER KARIN ARKA DUVARINDAKİ ARTERLER

A. subcostalis (12. a. intercostalis posterior). Aorta thoracica'nın son dalı olan bu arter n. splanchnicus'lar, truncus sympathicus, pleura ve diaphragma'rıın arkasında seyreder ve lig. arcuatum laterale'nin arkasından geçerek karın boşluğuna girer. Daha sonra m. quadratus lumborum 'un önünden, böbreğin arkasından geçerek m. transversus abdorninis'in aponörozunu deler ve bu kas ile m. obliquus intemus abdominis'in arasında seyreder. Bu arter önde a. epigastrica inferior ile, arkada ise alt a. intercostalis posterior'lar ve a. lumba1is'ler ile anastomoz yapar. Aa. lumbales. 1-4 lumbal vertebra'lann üst seviyeleri hizasında aorta abdominalis'in dorsal yüzünden, çıkan dört çift arterdir. Bazen a. sacralis mediana'dan çıkan beşinci çift aa. lumbales de bulunabilir. Bu arterler, truncus sympathicus'un arkasından geçerek karın arka duvarına doğru uzanır. Sağ taraftaki aa. lumbales, v. cava inferior, m. psoas major ve plexus lumbalis'in arkasından, arcus tendineus'ların altından geçerek m. quadratus lumborum'u çaprazlar. Aa. lumbales m. transversus abdominis'in aponörozunu neler ve bu kas ile m. obliquus internus abdominis arasında seyreder. Bu bölgede birbirleriyle ve alt a. intercostalis posterior' lar, a. subcostalis, a. iliolumbalis, a. circurnf1exa ilium profunda ve a. epigastrica inferior ile anastomoz yaparlar. Her bir a. lumbalis' in r. dorsalis ve r. spinalis adı verilen dalları vardır. R. dorsalis sırt kaslarını, eklemleri ve sırt derisini beslerken, r. spinalis canalis vertebralis'e girerek buradaki yapıları ve çevresindeki vertebra'ları besler.

KARIN ARKA DUVARINDAKİ VENLER

Vv. lumbales. Dört veya beş çift vv. lumbales vardır. Arka dalları plexus venosus vertebralis ile bağlantılıdır. Bu venler karın arka duvarından, kaslardan ve deriden gelen venöz kanı drene eder. Vv. lumbales, v. lumbalis ascendens aracılığıyla birbirlerine bağlanır. Vv. lumbales kısmen v. cava inferior'a kısmen de v. lumbalis ascendens'e drene olur. V. lumbalis ascendens. V. iliaca communis, v. iliolumbalis ve vv. lumbales'i birleştiren vendir. Lumbal vertebra'ların, processus transversus'u ile m. psoas major arasındadır. Yukarıda v. subcostalis ile birleşerek diaphragma crus'larının derininden yukarıya çıkar ve sağda v. azygos, solda ise v. hemiazygos olarak devam eder. V. lumbalis ascendens bazen v. cava inferior'un arkasından çıkan küçük bir ven ile birleşir. Bu vene v. lumbalis azygos denir. N. subcostalis. 12. torakal spinal sinirin ramus ventralis'idir. Küçük bir dalı, birinci lumbal spinal sinir ile birleşerek plexus lumbalis'in oluşumuna katılır. N. subcostalis lig. arcuatum laterale'nin arkasından geçerek karın arka duvarına ulaşır. Daha sonra böbreğin arkasından ve m. quadratus lumborum'un önünden geçerek, m. transversus abdorninis'in aponörozunu deler. Bu kas ile m. obliquus intemus abdominis arasında seyreden n. subcostalis, n. iliohypogastricus ile birleşerek m. pyramidalis' i inerve eder. Bu sinirin dalı olan ramus cutaneus lateralis ise, m. obliquus internus ominis ve m. obliquus externus abdominis'i delerek laterale doğru uzanır ve gluteal bölgenin ön kısmının deri duyusunu alır. Plexus lumbalis. Karın arka duvarında, m. psoas major'un arkasında yer alır. 12. torakal spinal sinirin ramus ventralis'inden gelen bir dal, ilk üç lumbal spinal sinirlerin ramus ventralis'leri ve dördüncü lumbal spinal sinirin ramus ventralis'inin büyük bir kısmının birleşmesi ile oluşur.

Dalları şunlardır: Kaslara giden dalları (TI2, LI-L4). Bu dallar m. quadratus lumborum, m. psoas major, minor ve m. iliacus'u inerve eder. N. iliohypogastricus (L I) N. ilioinguinalis (L I) N. genitofemoralis (Ll, L2) N. cutaneus femoris lateralis (L2, L3) N. femoralis (L2, L3, L4) . obturatorius (L2, L3, L4) N. obturatorius accessorius (L3, L4) Dördüncü lumbal spinal sinirin ramus ventralis'inin küçük bir kısmı ile beşinci lumbal spinal sinirin ramus ventralis'inin birleşmesiyle truncus lumbosacralis oluşur. Karın arka duvarında plexus lumbalis'in dışında sempatik sinir sistemine ait olan truncus sympathicus bulunur. Truncus sympathicus'un lumbal kısmında dört tane sempatik ganglion vardır. Bunlar columna vertebralis'in önünde ve m. psoas major'un medial kenarında yer alır. Yukarıda lig. arcuatum mediale'nin arkasından geçerek truncus sympathicus'un torakal kısmı ile, aşağıda ise a. iliaca communis'in arkasından geçip truncus sympathicus'un pelvik kısmı ile devam eder. Sağda v. cava inferior'un arkasında, solda ise nodi aortici laterales'in arkasındadır. Lumbal sempatik ganglionlardan geçen dört çift nervi splanchnici lumbales; plexus coeliacus, intermesentericus (aorticus abdominalis) ve hypogastricus superior'a bağlanır.

Karın Arka Duvarının Lenfatikleri Bu bölgenin lenf nodülleri, aorta abdominalis, v. cava inferior ve a., v. iliaca communis' lerin etrafındadır. odi aortici laterales (lumbales), aorta abdominalis ve v. cava inferior'un çevresinde yer alır. Bu lenf nodüllerine karın arka duvarı, böbrekler, ureter'ler, testis ve ovarium'lar, uterus ve tuba uterina'nın lenf damarları drene olur. Bu lenf nodüllerinin efferentleri sağda ve solda truncus lymphaticus lumbalis'lere dökülür. Bu truncus'lar ise cisterna chyli'de sonlanır. Karın Arka Duvarındaki Büyük Venler Vücudun en büyük veni olup retroperitoneal olarak bulunur. Karın, pelvis boşluğu duvarları ile bu boşluklarda bulunan bütün organlar, alt ekstremiteler ve dış genital organlardan gelen venöz kanı kalbe taşır. 5. lumbal vertebra seviyesinde v. iliaca communis dextra ve sinistra'nın birleşmesi ile oluşur. V. cava inferior, aorta abdominalis'in sağında ve columna vertebralis'in ön tarafında, m. psoas major'un medial kenarını takip ederek yukarı doğru çıkar. Önde parietal periton, a. iliaca communis dextra, radix mesenterii, a. testieularis (ovarica) dextra, duodenum'un pars inferior'u, caput pancreatis, foramen epiploicum, lig. hepatoduodenale ve içerisindeki oluşumlar (v. portae hepatis, ductus choledochus, a. hepatica propria) ve karaciğerin arka yüzü ile komşuluk yapar. Karaciğerin arka yüzünde bulunan sulcus venae cavae içinde seyreder ve bu olukta venin duvarı karaciğer dokusuna sıkıca yapışıktır. Arkada 3-5. lumbal vertebra'lar, sağ 3-4. a. lumbalis'ler, lig. longitudinale anterius, sağ m. psoas major, diaphragma'nın crus dextrum'u, sağ a. phrenica inferior, sağ a. renalis, sağ aa. suprarenales, sağ truncus sympathicus, ganglion coeliacum ve sağ glandula suprarenalis'in medial kısmı ile komşudur.

Solda aorta abdominalis, diaphragma'nın crus dextrum'u, karaciğerin lobus caudatus'u ile sağda ise sağ böbrek, duodenum'un pars descendens'i ve sağ ureter ile komşuluk yapar. V. cava inferior, 8. torakal vertebra seviyesinde diaphragma'nın centrum tendineum'unda bulunan foramen venae cavae'dan geçerek toraks boşluğuna gelir. Foramen venae cavae'dan geçerken bu açıklığın kenarlarına tutunur. V. cava inferior'un sulcus venae cavae ve foramen venae cavae'ya tespit edilmesi, bu verıin her zaman açık kalmasını sağlar. Lig. hepatoduodenale ile sulcus venae cavae, sırt üstü yatarken iç organların v. cava inferior üzerine yapacağı basıncı önlemede önemli rol oynar. Hamilelik sırasında fötusun yaptığı basınç kanın alt ekstemitelerden ve rectum'dan geri dönüşünü zorlaştırır. Buna bağlı olarak kadınlarda varis ve hemoraidier daha çok hamilelik döneminde görülür. V. cava inferior'un karın boşluğunda seyreden kısmı yaklaşık 20-25 cm. uzunluğunda ve 3 cm. çapındadır. V. cava inferior, diaphragma'dan geçtikten sonra toraks boşluğuna girer. Kısa bir seyirden sonra cavitas pericardialis'e sokulur ve sağ atrium'a açılır. Açıldığı yerin ön-sol kısmında valvula v. cavae inferioris denilen yarım bir kapakçık bulunur. V. cava inferior'un toraks boşluğundaki parçasının bir kısmı pericardium'un dışında, bir kısmı da içinde yer alır.

Pericardium'un dışındaki bölüm 2-2.5 cm. uzunluğunda olup bu kısım ile sağ pleura ve akciğer arasında lig. phrenicopericardiacum dexter yer alır. V. cava inferior'un cavitas pericardialis içindeki parçası 0.5-1 cm. uzunluğunda olup pericardium serosum ile sarılıdır. v. cava inferior'a açılan venier. Vv.phrenica inferiores Vv.Iurnbales V. lumbalis ascendens Vv. hepaticae Vv. renales V. suprarenalis dextra V. testicularis (ovarica) dextra'dır. Vv. lumbales yandaşı olan arterler gibi dört çifttir. Sol tarafta bulunan vv. lumbales sağdakilere göre daha uzundur. Bu venIerin arka dalları bel bölgesindeki kas ve deriye ait olan venieri, ön dalları ise karın ön duvarına ait olan venIeri alır. Birinci ve ikinci v. lumbalis'ler v. cava inferior'a veya v. lumbalis ascendens'e açılabilir. Birinci v. lumbalis genelde v. cava inferior'a direkt olarak açılmaz. Bu yen önce ikinci v. lumbalis veya v. lumbalis ascendens ile birleşip indirekt olarak v. cava inferior'a açılır. 3. ve 4. v. lumbalis'ler direkt olarak v. cava inferior'a açılır. Sağda ve solda vv. lumbales'i birbirine bağlayan v. lumbalis ascendens'ler m. psoas major'un arkasından yukarı doğru seyreder. Bu venler göğüs boşluğunda sağ tarafta v. azygos, sol tarafta v. hemiazygos adı altında devam eder (bkz. mediastinum posteriori us). VE NA PORTAE HEPATIS Canalis analis'in alt kısmı hariç, gastrointestinal sistemin abdominal parçasındaki tek organların (oesophagus'un abdominal parçası, mide, dalak, pankreas, safra kesesi) venöz kanı ile, kalın bağırsaklar ve özellikle ince bağırsaklardan gelen besin maddelerinden zengin venöz kanı karaciğere götüren vendir. V. portae hepatis 2. lumbal vertebra seviyesinde, collum pancreatis'in arkasında, v. splenica ile v. mesenterica superior'un birleşmesi ile oluşur. Ortalama 8 cm. uzunluğundadır. Bu ven v. splenica, v. mesenterica superior ve v. mesenterica inferior olmak üzere üç büyük venin kanını taşır.

V. mesenterica inferior genellikle corpus pancreatis'in arkasında v. splenica ile birleşir. Bu ven, v. portae hepatis'in oluşumuna direkt olarak katılabileceği gibi bazen de v. mesenterica superior'a açılabilir. V. portae hepatis, duedonum'un pars superior'unun arkasından yukarıya doğru ilerleyip, lig. hepatoduodenale'nin iki yaprağı arasına girer. Bu ligament'in içinde ön solda a. hepatica propria, ön sağda ductus choledochus ile komşuluk yapar. Arkada foramen epiploicum (Winslow) aracılığıyla v. cava inferior ile komşudur. v. portae hepatis, porta hepatis'te ductus hepaticus communis ile a. hepatica propria'nın arasında bulunur. Burada ramus dexter ve sinister olmak üzere iki ana da la ayrılır. Ramus dexter, sinister'e göre çap olarak daha geniş, boyolarak ise daha kısadır. Ramus dexter v. cystica'yı aldıktan sonra karaciğerin sağ lobunda dağılır. Ramus sinister önce vv. paraumbilicales'i alır. Daha sonra karaciğerin lobus caudatus, quadratus ve sinister'inde dağılır. V. portae hepatis'in intrahepatik dallarının karaciğer parankiminde dağılışı a. hepatica'nın dağılışı ile aynı esaslara dayanır. Karaciğer parankiminde dağılan v. portae hepatis'in en uç dalları genişleyerek karaciğer sinusoidlerini oluşturur. Karaciğer lobülleri içinde bulunan damar ağını oluşturan venöz kapillerler, lobülün merkezinde yer alan v. centralis'e açılır.

V. centralis'ler birleşerek v. sublobularis'leri; bu venler de birleşerek sonunda 2 veya 3 adet vv. hepaticae'yi (v. hepatica dextra, sinistra, intermedia) oluşturur. Vv. hepaticae de v. cava inferior'a drene olur. Fötus ve doğumdan hemen sonraki dönemde kılcal venierde kapakçık bulunabilir. Bu kapakçıklar zamanla kaybolur. Erişkinlerde portal sistem venlerinde kapak yoktur ve basınç diğer veniere oranla daha yüksektir.

V. portae hepatis'e direkt olarak açılan venier; v. gastrica sınıstra ve dextra, vv. paraumbilicales, v. cystica, karaciğerin diafragmatik yüzünde yer alan venler ve v. pancreaticoduodenalis superior' dur.

V. splenica. Dalaktan çıkan birçok küçük venin dalak hilus'unda ve lig. lienorenale içinde birleşmesinden meydana gelir. A. splenica gibi kıvrıntılı değildir. Cauda pancreatis ve a. spIenica ile beraber lig. lienorenale içinden geçer. Daha sonra pancreas'ın arka yüzünün üst kenarına yakın kısımdaki bir oluk içerisinde a. splenica'in alt tarafında olmak üzere sağa doğru seyreder.

V. splenica'ya vv. gastricae breves, v. gastroomentalis sinistra ve vv. pancreaticae açılır. Bu vene corpus pancreatis'in arkasında, flexura duodenojejunalis hizasında v. mesenterica inferior katılır. Collum pancreatis hizasında, v. mesenterica superior ile dik açı yaparak birleşir ve v. portae hepatis'i oluşturur.

V. mesenterica inferior. Plexus rectalis'in üst kısmından başlayan v. rectalis superior yukarıda v. mesenterica inferior olarak devam eder. Vv. sigmoideae ve v. colica sinistra'yı alarak a. mesenterica inferior'un solunda yukarıya doğru yükselir. Corpus pancreatis'in arkasından geçerek v. splenica'ya, bazen v. mesenterica superior'a, bazen de v. mesenterica superior ile v. splenica'nın birleştiği köşeye açılır. V. mesenterica superior. Sağ fossa iliaca'dan başlar. V. ileocolica, v. colica dextra, v. colica media, vv. ileaIes ve vv. jejunales'leri alır. A. mesenterica superior'un sağında seyreder. Duodenum'un pars horizontalis' i, pancreas'ın processus uncinatus'u, v. cava inferior ve sağ ureter'in önünde seyreder. Collum pancreatis'in arkasında, v. gastroomentalis dextra'yı alıp, v. splenica ile dik bir açı yaparak birleşir. V. pancreaticoduodenalis inferior, v. mesenterica superior'a, bazen de v. gastroomentalis dextra'ya açılır. v. eoronaria ventriculi. Midenin curvatura minor'unda seyreden venlerdir. V. gastrica dextra v. prepylorica'yı; v. gastrica sinistra ise oesophagus venierini alıp v. portae hepatis'e açılır. Vv. paraumbilieales. En belirgin olanı umbilicus'tan başlar. Lig. teres hepatis'in içinde veya üzerinde seyreder. Lig. fa1ciforme hepatis'in serbest kenarından geçip, v. portae hepatis'in ramus sinister'ine açılır. Lig. falciforme hepatis'in iki yaprağı arasında yer alan bu venier, aynı zamanda umbilicusun etrafındaki yüzeyel venler ile anastomoz yapar.

V. eystica. V. portae hepatis'in ramus dexter' ine açılır. Portal-Sistemik (Porta-Caval) Anastomozlar Portal sistem ile caval sistem (v. cava superior, anastomozlardır. Bu anastomozlar portal durumlarında klinik açıdan büyük önem taşır. . cava inferior) verıleri arasındaki hipertansiyon ve obstrüksiyon Porta-caval anastomozlar oesophagus ile midenin birleşme yerinde, canalis analis'in alt kısmında, umbilical ve retroperitoneal bölgede bulunur.

1- Mide ile oesophagus'un birleşim yerinde. Oesophagus'un torakal parçasına ait olan venler ile abdominal parçasına ait olan venler arasında anastomoz vardır. Oesophagus'un abdominal kısmına ait olan venler v. gastrica sinistra ile v. portae hepatis'e; torakal parçasına ait olan venler ise v. azygos ve v. hemiazygos aracılığıyla v. cava superior'a drene olur. Bu bölgede oluşan varislerin kanarnaları klinik açıdan çok tehlikelidir.

2- Canalis analls'In alt kısmında. Canalis analis'in alt kısmına (valvulae anales) kadar inen v. rectalis superior, v. mesenterica inferior aracılığıyla v. portae hepatis'e drene olur. Ampulla recti'yi drene eden vv. rectales mediae, v. iliaca interna ile v. cava inferior'a dökülür. Canalis analis'in alt kısmını drene eden vv. rectales inferiores v. pudenda interna ile v. iliaca interna'ya açılır. V. iliaca interna da v. cava inferior'a drene olur. Bu venler arasında yer alan anastomozlar hemoroidlerin sık görüldüğü bölge olması nedeniyle önem taşır.

3- Umblieus çevresinde. Vv. paraumbilicales'in bir uçları umbilicus etrafındaki derialtı dokusunda yer alan v. epigastrica superior ve v. epigastrica inferior aracılığıyla caval sisteme açılan venler ile bağlantılıdır. Diğer uçları ise v. portae hepatis'in ramus sinister'ine açılır. Portal hipertansiyonda, lig. falciforme hepatis içindeki vv. paraumbilicales basıncın etkisi ile açılır. Buna bağlı olarak umbilicus etrafındaki yüzeyel venler dolgunlaşıp kabarır ve caput medusae görünümü ortaya çıkar.

4- Retroperitoneal bölgede. Retroperitoneal organların ön ve arka yüzlerine ait venler arasındaki anastomozlardır.

a- Colon ascendens ve colon descendens'in peritonsuz olan arka yüzlerine ait venierin bir kısmı karın arka duvarı venieri ile v. cava inferior'a drene olur. Bu bölgenin bir kısım venieri ise v. mesenterica superior ve inferior aracılığıyla portal sisteme drene olur.

b- Pancreas'a ait olan venierin bir kısmı portal sisteme, bir kısmı da v. cava inferior' a dökülür.

c- Karaciğerin diaphragmatik yüzüne ait olan bir kısım venler v. cava inferior'a, bir kısım venler ise portal sisteme drene olur.

5- İntrauterin dönemde v. cava inferior'u, v. portae hepatis'in ramus sinister'ine bağlayan ductus venosus çok nadir olarak açık kalabilir.

KLİNİK BİLGİ

Portal sistemdeki venöz basıncın yükselmesi, sıklıkla karaciğer sirozuna bağlı olarak ortaya çıkar. Portal sistemde yer alan venIerin kapakçıklarının bulunmayışı nedeniyle portal hipertansiyonda kan porta-caval anastomozların bulunduğu bölgelerden caval sistem venIerine drene olur. Buna bağlı olarak bu bölge venieri aşırı basınçtan genişler ve varisler ortaya çıkar. Anal bölgedeki hemoroidler ile oesophagus alt kısmı varisleri bazen çok fazla genişleyip, rüptüre olabilir ve ciddi kanarnalara sebep olur. Umbilicus civarında görülen caput medusae, portal hipertansiyon veya portal obstrüksiyonun bir göstergesidir. Klinikte portal hipertansiyonda basıncı normal sınırlara indirebilmek için porta i sistem venieri ile kaval sistem venieri arasında şant yapılabilir. V. splenica ile v. renalis sinistra arasında veya v. portae hepatis ile v. cava inferior arasındaki şantlar en sık yapılan cerrahi müdahalelerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp