Sinir Kökü Basılar

Sinir Kökü Basılar :

Omurilikten çıkaran 33 çift çevresel (spinal) sinir, bütün vücuda dağılır. Bu sinirlerin omurilikten ayrıldıkları kısma 'kök' denir. Radikülit, bu sinir köklerine olan basıdır. Başta disk kaymaları olmak üzere farklı nedenlerle sinir kökü basıları meydana gelebilir. Daha hareketli olmaları nedeniyle omurganın boyun ve bel bölgelerinde kök basılarına daha çok rastlanır. Bu nedenle ortaya çıkan yayılıcı tarzdaki ağrılara radiküler ağrılar denir. Sinir kökleri belli sınırlar içinde bu tip mekanik basılara karşı uyum gösterirler. Sinir köklerinin hem esneklik hem gerilim dirençlerine sahiptir. Uzunluklarının % 1S'i kadar esneyebilirler.

Gerginlik ancak % 20'nin üzerine çıktığında sinirsel yapıda bozulma gerçekleşir. çevresel sinirlerin omurilik kanalından dışarı çıktıkları yerde veya civarında sıkışma olur. Sinir kökü basılarına bağlı elirtilerin toplamına radiküler sendrom denir. En çok disk Kaymaları nedendir. Yan ve arka yönde kayan diskler sinir köklerini sıkıştmrlar." Şiddetli bir sinir kökü incinmesi, nörolojik kayıplarla birlikte belirti verir. Ancak sadece disk kaymaları değil, kemik mahmuzları da sinir kökü sıkışmalarına yol açabilir. Omurilikten çıkan sinirlerin; travmalar, metabolik hastalıklar, disk kaymaları gibi nedenlerle zarar görmesi nöropatim ağrıları ortaya çıkana." Şeker hastalığında görülen diyabetik nöropatiler dikkat çekicidir. Ancak yerel veya yayılıcı özellik' gösteren ağrılar her zaman sinir köklerine olan baskılarla doğrudan ilgili olmayabilir.

Sinir kökü basısı belirtileri


• Radiküler ağrılar, bacağa doğru yayılım gösterirler.

• Bel ve bacak ağrıları özellikle oturma veya öne eğilmede artıyor; yatar pozisyonda azalıyorsa, bu durum bel incinmesini veya sinir kökü basısını gösterir.

• Belde kök basısında esas belirti, sinirin yayılma alanında hissedilen ağrı ve keçeleşme gibi duyusal değişimlerdir.

• Hareketle beraber veya aksırma, öksürme, ıkınma sırasında belde ağrı olması ya da ağrının şiddetlenmesi, kök basısını gösterir.

• Nörolojik muayene sırasında yapılan, germe testleri ağrıyı provoke eder. Örneğin, düz bacak germe testi ile (laseque) bel ağrısı uyarılır.

Sık görülen sinir kökü sıkışmaları


Bel bölgesinde L45 ve L5S1 arasındaki diskler en çok fıtıklaşanlardır. En düşük fıtıklaşma olasılığı ise L34 arasındaki disktedir. L5S1 arasındaki oluktan siyatik sinir, L45 arasından peroneal (fobular) sinir, L34 arasından femoral sinir çıkar. Dolayısıyla bu segmentlerde söz konusu sinirler sıkışabilir. Sinir basısı siyatik sinir köküne olursa bu tabloya, siyatalji denir. Femoral sinir köküne bası olursa femoralji veya kurralji olarak tamamlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp