Sinir Damarları

Sinir Damarları :

Sinir Teli

Silindireksen ve bunu çevreleyen kılıfların oluşturduğu hücre uzantısı, sinir teli olarak adlandırılır. Sinir dokusunda, akmaddeyi oluşturan miyelinli sinir teli demetleri gözlenir.

Hücre gövdelerinin çevresinde miyelin kılıfı yoktur; burada doku, hücre gövdelerinin yada miyelinsiz sinir tellerinin renginde, yani gri renktedir ve boz maddeyi oluşturur.

Sinirlerin Görevi

Merkez sinir sisteminden(tümbeyin ve omurilik) çıkan sinir teli demetleri sinir olarak adlandırılırlar ve bedenin her yerine dağılırlar. Bu sinirlerden bazıları sinir merkezlerinden çıkan uyarıları kaslara, salgı bezlerine ya da iç organlara iletirler, bunlara hareket sinirleri ya da götürücü sinirler denir.

Bazı sinirlerse çevreden alınan (deri, kas, iç organlar) uyarıları merkez sinir sistemine taşırlar, bunlar da duyu sinirleri ya da getirici sinirler olarak adlandırılır.

Duyu nöronlarının demetleri üstünde hücre öbekleşmeleri gözlenir. Omurilik sinir düğümleri adını alan bu öbekleşmeler dış uyarılar için tıpkı bir yeniden iletim ara istasyonu işlevini yürütürler. Kaslara gönderilen buyruklar hareket nöronlarından geçer; bu uyarılar merkez sinir sisteminden omurilik sinir düğümlerine uğramadan doğrudan kaslara ulaşırlar.

Sinir Yolları

Sinir sistemi yapısı içinde, sinir hücreleri birbirleriyle bağlantıdadırlar ve sinir yollarını oluştururlar. Uyarılar bu yollarla iletilir ve aktarılırlar. İki sinir hücresindeki bağlantı sinaps aracılığıyla sağlanır; sinaps, bir hücrenin silindirekseninin bitimiyle bir başka hücrenin protoplazma uzantıları ve hücre gövdesi arasındaki eklemlerdir. Sinir akımı hücre gövdesinden silindireksene doğru gerçekleşir. Sinaps açıp kapayıcı bir anahtar görevini yapar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp