Spinal Sinirler

Spinal Sinirler : Medulla spinalis‘ten çıkan ön ve arka köklerin birleşmesinden meydana gelen ve foramen intervertebrale yolu ile canalis vertebralis dışına çıkan 3l çift sinir bulunmaktadır. Bu sinirlere spinal sinirler (nervi spinales) adı verilir. Bu sinirler mix-karışık sinirlerdir ve içerisinde motor, sensitif ve sempatik lifler bulunur. Sakral spinal sinirler içerisinde parasempatik lifler de vardır. Spinal sinirler vertebralara göre isimlendirilirler

SPİNAL SİNİRLER

(NERVİ SPİNALES)


Medulla spinalis‘ten çıkan ön ve arka köklerin birleşmesinden meydana gelen ve foramen intervertebrale yolu ile canalis vertebralis dışına çıkan 3l çift sinir bulunmaktadır. Bu sinirlere spinal sinirler (nervi spinales) adı verilir. Bu sinirler mix-karışık sinirlerdir ve içerisinde motor, sensitif ve sempatik lifler bulunur. Sakral spinal sinirler içerisinde parasempatik lifler de vardır. Spinal sinirler vertebralara göre isimlendirilirler.

Servikal spinal sinirler (nervi cervicales): Bunlar 8 tanedir. Birincisi, os occipitale ile atlas‘ın arasından, sekizinci ise yedinci servikal vertebra ile birinci torkal vertebra arasından geçer.

Torakal spinal sinirler (nervi thoracales): 12 adettir.

Lumbal spinal sinirler (nervi lumbales): 5 adettir.

Sakral spinal sinirler (nervi sacrales): 5 adettir.

Koksigeal spinal sinirler (nevrus coccygeus) : 1 adettir.

Spinal sinirlerin numaralanışı: Os occipitale ile atlas arasından çıkan spinal sinir birinci; yedinci servikal vertebra ile birinci torkal vertebra arasından çıkan spinal sinir sekizinci servikal spinal sinir olarak değerlendirilir. Diğer bütün spinal sinirlere kendilerinden önceki vertebranın sayısı verilir.

Medulla spinalis‘ten çıkan, ön kök (radix ventralis) ile (Şekil ) arka kök (radix dorsalis) foramen intervertebrale hizasında birleşerek spinal sinirleri oluştururlar. Ön kök motor liflerden, arka kök de sensitif (duyu) liflerden meydana gelir. Arka kök üzerinde gangilon spinale adı verilen bir ganglion vardır ve iki kökün birleşmesi bu gangliondan sonra oluşur.

Foramen intervertebrale‘den geçen spinal sinirler ön ve arka dallara ayrılırlar. Arka dallar diğerlerinden daha kısa olup gövdenin arkasındaki kaslarda ve deride dağılırlar. Ön dallar ise torakal spinal sinirler hariç birbirleriyle birleşerek bir takım sinir ağları (pleksuslar) yaparlar ve vücudun diğer bölümlerinde dağılırlar. Torakal spinal sinirler ise kendi segmentlerinde dağılırlar.

Vertebro-medullar topografi bakımından spinal sinirleri meydana getiren ön ve arka köklerin medulla spinalis‘teki yerleri ve hizaları ile spinal sinirlerin foramen intervertebrale‘ler ve foramen sacrale‘lerden çıktıkları seviye arasında farklar vardır. Bu seviye farkı aşağıya indikçe fazlalaşmaktadır. Bunun sebebi medulla spinalis‘in büyüme farkıdır. Medulla spinalis‘in gelişmesi vertebralar kadar fazla olmadığı için canalis vertebralis‘de II. lumbal vertebra seviyesinden sonra medulla spinalis bulunmamaktadır.

Sinir lifleri içerisinde motor, sensitif, sempatik ve parasempatik lifler karışık veya tek olarak bulunabilir. Sinirlerin innerve ettiği deri sahasına dermatomduyu taşması (over-lapping) denir. Böylece bir tek periferik sinirin kesilmesi durumunda o sinire ait deri segmentinde duyu kaybı olmaz. Ancak duyu azalması (hipesthesia) meydana gelir.

Komşu segmentleri besleyen birkaç spinal sinir kesilirse bu durumda gerçek duyu kaybı (anesthsia) ortaya çıkar. denir. Bir spinal sinirin uyardığı deri segmentine bir üstteki ve bir alttaki segmentlerden de sinir atlaması olur. Bu olaya

Ekstremitelerde gelişme sırasında, ekstremite tomurcuğu boyunca metamerler de distale doğru göç ederler. Ekstremitenin uzun ekseni boyunca sıralanırlar. Göç eden bu metamerler aradan çekildiği için ekstremitelerde göğüs ve inguinal bölgelerde, daha alt ve daha üst segmentler birbirine komşu olur.

Bu sahaların segmental sinir bölgeleri keskin hatlarla birbirinden ayrılırlar. Bu çizgilere aksial çizgi denir. Aksial çizgide duyu taşması olmaz. Aksial çizgi vücudun önünde, göğüste 4. servikal ile 2. torakal, inguinal bölgede ise1. ve 2. lumbal ile 3. sakral dermatomlar aksial hatlarla komşudurlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp