Siğil İlacı

Siğil İlacı


Siğil ilacı, makalemizde bazı kullanılan siğil ilaçları ve siğillerle ilgili birtakım ön bilgiler yer almaktadır. Mutlaka incelemeden geçmeyiniz.

Siğil ilaçları (genital siğil ilaçları) kısıtlı olarak da kullanılsa bazen tercih edilebilmektedir. Topikal kimyasal ajanlar içerisinde en çok kullanılanlar trikloroasetik asit (verrutol), podofilin, Podofiloksve 5-Florourasildir. Podofilin en iyi bilinen ve en yaygın olarak kullanılan topikal ajan olup hücreleri mitozda durdurarak doku nekrozuna yol açan bitkisel bir bileşiktir. Likit parafin veya benzoin eriyiği içerisinde % 5-25 konsantrasyonlarında kullanılabilmektedir. Son dönemlerde güncel topikal tedavi yaklaşımları arasında Cidofovir ve Imiguimod (Adlara) yeralmaktadır.

Cidofovir, HPV dahil birçok DNA virüslerine karşı antiviral aktivite gösteren bir asiklik nükleozid fosfonat analoğudur. Imiquimod (Adlara krem) , immün cevabı regüle eden yeni bir düşük moleküler ağırlıklı sentetik bileşik olup % 5'lik topikal kremleri HPV enfeksiyonlarında kullanılmaktadır.

Bazı hastalar siğil için şifalı bitkiler (topikal kullanım için) kullanmayı tercih edebilmektedirler, fakat bu siğil için şifalı bitkiler genellikle fayda yerine zarar vermektedirler.

Siğil (verruka) nedir?


Siğil derinin çok sık görülen bir çeşit virus infeksiyonudur. Deride oluşan iyi huylu selim tümörlerdir. Vücudumuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Virüs derinin en üst tabakasındaki hücreleri etkileyerek, hücrelerin çoğalmasına ve aşırı keratin üretimine sebep olur. İlk başladığında toplu iğne başı büyüklüğündeyken, haftalar veya aylar sonra bezelye boyuna ulaşır. Özellikle tırnak çevresindekiler çatlayabilir veya infekte olup iltihap kapabilir.Siil çoğu kez de basmakla ağrılıdırlar.

Siğil Neden oluşur? Siğil oluşma sebepleri nelerdir?


Siğilin etkeni, insan papilloma virusu (HPV) denilen ve şimdiye kadar 120 farklı tipi tespit edilen bir çeşit virustur. Virusun bazı tipleri onkojenik yani kanser yapıcı potansiyele ve yapıya sahiptir.

Siğiller en sık hangi yaşlarda görülür?


Siğiller en çok 10-20 yaşlar arasında görülür. Bu yaşlardaki kişilerin yaklaşık olarak %10‘unda siğil bulunur.

Siğil çıkması başka hastalık belirtisi olabilir mi?


Eğer genital bölge dışında yerleşen siğiller çok fazla sayıda veya yaygın değillerse başka bir hastalığın göstergesi değildir. Vücudun her tarafına yayılmış ve tedaviye rağmen çok kolay nüks ediyorsa , yani tekrarlıyorsa , vücudun bağışık sisteminin (immun sistemin) zayıf olduğunu gösterir. Bu durumlarda AIDS gibi bağışık sistemini zayıflatan hastalıklar açısından hasta incelenmelidir. Kadınlarda genital alanda yerleşen siğiller %90 oranında ileride rahim ağzı kanseri yapacakları için mutlaka hem tedavi edilmeli hem de 6 ayda bir jinekolog tarafından takip sıkı bir şekilde edilmelidirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp