kadın hastalıkları mantar bitkisel tedavi

Kadın Hastalıkları Mantar



Kadın Hastalıkları Mantar, Vajinal mantar bulunan bir kadından eşine mantar hastalığı bulaşabilir, fakat hastalık erkekte çoğunlukla hiç bir şikayete neden olmaz. Bu hastalık hakkında daha net bilgi almak için makalemizi okuyunuz.


Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonu yapan candida isimli mantarlar sağlıklı, doğurganlık çağındaki kadınların %20 sinde genital bölgelerinde belirti vermeden bulunmaktadır. Kadınların %75 i hayatlarının bir döneminde candida mantarına bağlı vajinal enfeksiyon geçirmektedir. Kadın yaşına bağlı hormonal değişiklikler vajende iltahaplanma yapan mikroplarında değişmesine neden olur. Gebelikte bu hormonal değişiklerin olduğu bir dönemdir ve vajinal mantar iltihaplanmasını kolaylaştırıcı bir etkendir.

Vajinal Mantar İltihabında bulgular

En sık görülen ve rahatsızlık yaratan yakınma kaşıntıdır. Diğer vajinal enfeksiyonlara göre akıntı miktarı çok değildir. Fakat akıntının özelliği çok tipiktir. Peynirimsi ya da kesilmiş süt görüntüsü veren genellikle koyu kıvamlı, beyaz bir akıntı söz konusudur. Ayrıca vajende ve dış genitallerde yanma, ağrı ile birlikte sistitte olduğu gibi idrar yaparken yanma şikâyeti olur. Akıntıda tipik bir koku olmaz. Dış genitallerde kaşıntıya bağlı ödem, kızarma hatta bazen aşırı kaşıma sonrası kanama olabilir. Muayenede vajen mantara özel akıntı ile kaplanmış görülür.

Vajinal Mantar İltihabı nasıl bulaşır


Normal vajen salgısı kokusuzdur ve kaşıntıya neden olmaz. Miktarı çamaşırı ıslatacak kadar bol değildir. Gebelerde ve doğum kontrol hapı kullananlarda salgı miktarı artmaktadır. Normal vajen salgısının asit PH ya sahip olması, bu bölgeyi kaplayan hücrelerin özelliği ve burada bulunan koruyucu mikroplar dolayısıyla iltihap gelişmesi zordur. Fakat buradaki koruyucu dengeyi bozan dış faktörler iltihap gelişmesine neden. Bu faktörlerin en önemlileri cinsel ilişki sıklığı, kullanılan antibiyotikler, kortizol içeren ilaçlar, bağışıklığı baskılayan tedaviler, doğum kontrol hapları, spiral kullanımı, oral-genital cinsel ilişki, kontrolde olmayan şeker hastalığıdır. Bu faktörlerden yola çıkarak mantar iltihabının doğrudan cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalık olmadığı, fakat cinsel ilişki sıklığının kolaylaştırıcı bir etken olduğunu söylemek mümkündür. Bazen bu hastaların erkek eşlerinin penis girişine enfeksiyon bulaşabilir.

Vajinal Mantardan korunma

Özellikle dış genital bölgede ısı ve nemi arttıran sıkı giysi ya da çamaşır giyilmesi, terlemeyi arttıran niteliğe sahip çamaşır kullanılması vajende belirtisiz mantar taşıyıcılığını arttırmaktadır. Bu kişilerde vajenin koruyucu mekanizmalarını bozan dış faktörler devreye girdiğinde vajinal mantara bağlı iltihap ortaya çıkması kolaylaşmaktadır. (Mikotik vajinit) Vajinal mantar enfeksiyonları ilk kez 1849 yılında gebe bir kadında tanımlanmıştır. Erişkin kadınların yaklaşık %75'i yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez mantar enfeksiyonu geçirirler.

Çoğu kez gebelik, antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum tedaviye kolay cevap verir. Ancak kronik vajinal mantar enfeksiyonu hem cinsel hem de psikolojik sorunlara yol açabilir. Vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalardan en sık görüleni Candida Albikans adı verilen bir maya hücresidir. Vakaların %67-95'inde bu mantar hücresi sorumlu olarak bulunduğundan, vajinal mantar enfeksiyonları genelde vajinal kandidiyazis şeklinde tanımlanır.

Candida Albikansın vajinada zaten normalde bulunan bir organizma mı olduğu yoksa belirti vermeyen kadınlarda saptandığında mutlaka tedavi edilmesi gereken bir patojen mi olduğu günümüzde dahi açıklığa kavuşturulamamış bir sorudur. Erkek semeninde üretilemediği için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilemez.Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için pekçok hekim tedavide eş tedavisi de uygulamayı uygun görmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp