Mantar Hastalığı İlaçları

Mantar Hastalığı İlaçları, genital mantarları son günlerde pek çok kişide rastlanan hastalıklardan biridir. Bu hastalık hakkında bilgi almak için makalemizi okuyunuz.

Enfeksiyonun oluşum nedenleri:

Vajinada mantar enfeksiyonuna (vajinal mikozis) genelde candida albicans denilen maya mantarı neden olur. Sıhhatli, cinsel ilişki yaşına gelmiş kadınların vajina florasında büyük oranda süt asiti bakterileri (laktobasiller) bulunur. Bu bakteriler vajinada asitli bir ortam yaratarak, hastalıklara neden olan bakteri ve mantarların çoğalmasını engeller. Ancak çeşitli etkenler vajinadaki bu hassas dengenin bozulmasına yol açabilir:

*Antibiyotik ilaçlar alınması nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflaması,
*Diyabet gibi hastalıklar,
*Stres,
*Genital bölge için özel temizlik ürünleri ve spreyleri kullanmak.

Bunun dışında mantarlar şu yollarla da bulaşabilir:

*Tuvalette yanlış temizlenme, örneğin; abdestten sonra taharet getirirken vajinaya doğru yıkama,
*Enfeksiyonu taşıyan biriyle cinsel ilişkide bulunma,
*Müşterek kullanılan tuvalet malzemeleri, çamaşırlar ve havlular,
*Havuzlarda, yakuzalar ve saunalarda,
*Dar, sentetik maddeler ihtiva eden elbiseler giyilmesi.

Belirtiler:


*Kaşınma,
*Vajina bölgesinde yanma,
*Beyaz renkte, çabuk ufalanan akıntı,
*Kızarıklıklar ve şişmeler,
*Küçük abdest sırasında bazen ağrı hissetme,
*Cinsel ilişki sırasında bazen ağrı hissetme.

Teşhisi:

Hasta şikâyetlerini anlattıktan sonra kadın doktoru vajinayı muayene eder ve bulguları inceler. Pamuklu çubukla biraz vajina salgısı alır ve mikroskop yardımı ile salgıda mantar sporları arar. İncelemesinde tam bir kanıt elde edemezse laboratuar incelemesi için biraz daha salgı alır. Laboratuarda daha ayrıntılı bir teşhise varmak için salgıdan mantar kültürü üretilir.

Tedavi şekli:

Mantar enfeksiyonlarını genelde doktor yardımı almadan evde bizzat tedavi edebilirsiniz. Eczanelerde kullanımı kolay, reçetesiz satılan krem ve vajinal ilaçlar bulmak mümkündür. Mantara karşı kullanılan kremler günde bir veya iki kez bir aplikatör yardımıyla vajina içerisine ve yine iki kez hafifçe vajina dudaklarına sürülür. After çevresinde de mantar sporları olabileceğinden, ihtiyat olarak after bölgesinin de kremlenmesi tavsiye olunur. Tablet şeklinde satılan vajinal mantar ilaçları da yine bir aplikatör yardımıyla veya parmakla vajina içerisine sürülür. Ancak âdet dönemlerinde kan akıntısı ilacı tekrar vajina dışına çıkardığı için, bu dönemde tedavinin bir anlamı olmaz.Önemli olan, şikâyetlerin bitmesi nedeniyle tedaviyi erkenden durdurmayıp, ilacın paketinde bulunan tavsiyelere uygun hareket etmek. Mantarları tamamen yok etmek için ilacın paket bitene kadar kullanılması gerekir! Tedavi döneminde iç çamaşırların, havlu ve banyo bezlerinin her gün değiştirilmesine özen gösterilmelidir.

Yorumlar

  • SEL** YIL*****
    7 yıl önce
    genital mantarları nasıl geçirebilirim sivilce gibi bayazlamış ,çok ağrı ve batma kaıntı veriyor ne yapmam lazım nasıl bir ilaç almam lazım bana yarımcıolursanız sevinirim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Genital mantar enfeksiyonlarının tedavisi hem çok kolay hem de zordur. Tedavi ile akut şikayetler büyük ölçüde giderilir. Ancak hastaların %5-25'inde hastalık daha sonra tekrarlar. 1 yıl içinde en az 4 defa kandidazis atağı geçirilir ise bu durumda tekrarlayan enfeksiyonladan söz edilmektedir. Bu yeniden atakların nedeni mantar mayalarının vajinadaki sağlam dokuların içine girerek derinlere kadar ilerlemesi ve burada sessiz kalmaları ve ilaçlardan da etkilenmemesi olarak açıklanmaktadır. Vajina hücreleri sürekli bir yenilenme içinde bulunduğundan üstteki hücreler dökülüp alttaki hücreler yüzeye çıktıkça bu mayalarda yüzeye yaklaşmakta ve uygun ortam bulduğunda yeniden enfeksiyona neden olmaktadır. Bitkisel tedavi için linki tıklayın

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp