Siğil Genital

Siğil Genital

Genital siğiller, son yıllarda kadın ve erkeklerde en sık rastlanan ve insanların en çok şikayetçi oldukları hastalıklardan biridir. Bu rahatsızlık hakkında geniş bilgiler için makalemizi okumalısınız.

Günümüzde çoğu insanın yaşadığı veya yaşayabileceği bir sorun. Bu konuda herkesin bilgili ve bilinçli olması virüse yakalanma riskini azaltacağı için edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Genital siğil, HPV (Human Papilloma Virus) olarak adlandırılan genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyon yaparak siğil oluşumuna neden olan yetmişten fazla virüse verilen ortak addır. Kesin tedavisi olmayan bu hastalık; bir kez vücuda girdiği zaman hücreler içine yerleşerek, siğil tedavisi olunsa bile vücuttan atılamıyor.

Genital siğil çoğu zaman cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Genellikle anal ilişki, normal vajinal ilişki bulaşma nedenleridir. Fakat tam anlamıyla ilişki gerçekleşmese de, cildin cilde teması sonucu bulaşma olasılığı mümkündür. Erkekten kadına geçme oranı daha fazladır. Siğiller, kadınlarda anüs çevresinde, vulvada veya vajinada çıkabiliyor. Ayrıca vücudun herhangi bir yerinde çıkma olasılığı da bulunuyor. Erkeklerde ise genellikle penis veya torbalarda çıkıyor. Genellikle çok sayıda ilişkisi olan insanlarda çıkma olasılığı yüksektir.

Bu hastalık çoğu zaman belirti vermiyor. Belirgin hale gelmesi için aradan aylar hatta yıllar geçebiliyor. Virüs 4 - 6 hafta kuluçka devresi geçirebiliyor. Siğillerin oluşumu 6 - 9 ayı da bulabiliyor.Lezyonlar önce yumuşak pembe renklerde ve yüzeyden biraz kabarık şekilde olabiliyor. Sayıları bir ve birden fazla da olabilir. Kaşıntı ve yanma hissi oluşabiliyor. Makat etrafında da çıkabiliyor. Kadınlarda bazen vajina etrafında, karnabahar şeklinde büyük parçalara da rastlanabiliyor. Bazen ise sadece jinekolojik muayenede görülebiliyor. Erkeklerde de dışarıdan lezyonlar görülmese bile büyüteçle bakıldığında rastlamak mümkün olabiliyor. % 30 olguda siğiller çıkarken, % 70 gibi büyük bir oranda da virüsler deri altında kalabiliyor. Kanser riski taşıyabileceği ise en önemli olumsuzluklarından biri.

HPV‘ye yakalanan kişiler için birçok tedavi seçeneği mümkün. Ama unutmayın, her ne kadar görünen siğiller geçse bile, virüs vücuda girdikten sonra çıkması çok zor ve tekrarlayabiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp