Sigaranın Zararları

Sigaranın Zararları

Günümüzde sigaranın zararları herkes tarafından bilinmekte,Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kullandığı ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre birçok ülkede akciğer kanseri görülmektedir ve bu hastalık sigaranın sebep olduğu ölümcül sonuçlardan sadece biridir.

Sigara içen kişiler kendilerine zarar verdikleri gibi çevrelerinde bulunan kişilerede zarar verir. Bunlara pasif içici denir. Sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara sayılamayacak kadar çok zararı vardır. Peki sigaranın zararları nelerdir?

* Öncelikle sigaranın en büyük zararını %10-15 kilo eksikliği ve zeka geriliği ile anne karnındaki bebek görür.

* Tütün içinde bulunan Karbonmonoksit, Nikotin, Katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur. İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur ve buda enfeksiyon kapma riskini artırır.

* Sigarada bulunan Karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar.

* Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır. Sigara içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha fazla mesane kanserine yakalandıkları görülmektedir.

* Sigara içenlerin ellerinde ve parmaklarında sararmalar ve tırnaklarında kırılmalar görülmektedir.

* Sigara kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle, damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen(Burger) hastalığı oluşur.

* Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür.

* Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur.

* Koku alma duygusu azalır.

* Sigara içen bayanlarda rahim ve yumurtalık kısırlığı,erken menopoz ve rahim kanseri gibi tehlikeler görülür.

* Gözlerde katarakt yada körlük meydana gelebilir.

* Vücutta yorgunluk,ruhsal gerilim,aşırı stres ve uykusuzluk görülür.

* Cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma ve döllenme yetersizliği meydana gelir.

* Vücuttaki insülin salgılama yeteneğini azaltarak şeker hastalığına sebep olur.

* Sigara, deri yapısının bozulmasına ve kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında sigara içenlerin yaraları çok daha zor iyileşir. Bazen ameliyat sonrası yaraların iyileşmediği görülür.

* Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır.

* Bu bilinen gerçekleri göz önünde tutarak daha duyarlı olmaya çalışmalıyız. Yeni nesle iyi örnek olup eğiterek onları büyük bir problem haline gelen bu ölümcül alışkanlıktan korumalıyız. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gelecek için sigarayı bırakın!

Sigaradaki Zararlı Maddeler

Son zamanlarda, özellikle batılı ülkelerde ve ülkemizde, sigara bırakma kampanyaları, seminerleri ve reklamlarına bol miktarda rastlamaktayız ve üstüne basıla basıla tekrarlanıyorlar.

Sigara günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biridir. Bu sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomikte bir sorundur. Bilimsel araştırmalara göre pek çok zararlı maddeyi içinde barındıran sigara, vücudumuzdaki tüm organ ve sistemlerimizi olumsuz etkilemektedir. Zarar gören sadece sigara içen kişi değildir. Sigara dumanına maruz kalan herkes pasif içici olarak olumsuz etkilenir. Sigaradan yayılan duman , hem nefes yoluyla hemde ciltten emilerek kana karışmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO), dünyada ikinci sırada gelen ölüm nedeni sigaradır. Peki , sağlığa zararı kesin olarak ispatlanmış bir toplumsal problem olan sigaranın içinde neler var?

Sigara ve dumanında fazla oranda ve çok çeşitli özellikte zararlı maddeler bulunmaktadır.

Bilimsel araştırmalar sonunda 4000'den fazla olduğu saptanan bu zehirleyici maddelerin büyük bir kısmı kanser yapıcı (KANSEROJEN) özellik içermektedir. Sigara dumanındaki en tehlikeli 3 madde, Karbonmonoksit, Nikotin ve Katran'dır.

Nikotinin, esrar, eroin ve morfin gibi bağımlılık yapıcı özelliği olup, sinir sistemini etkiler, kalp ve damarların sağlıklı çalışmasını engeller, kan basıncını ve nabız hızını artırır.

Karbonmonoksit, egzoz gazi olup kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürür. Bununla birlikte sigara dumanının içinde en önemlisi Katran olan fazla sayıda Karsinojen maddesi bulunur. Karsinojen maddesi hücrelerin dahada hızlı bir şekilde ve fazlaca bölünmesine sebep olur, düzensiz hücre kümeleri oluşmasını sağlar ve hastalıklara yol açar.

Katran koyu kahverengi/siyah renkte olup havayollarına ve akciğerlere yapışır ve kansere yol açar.

Buda sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanmaları riskini içmeyenlere göre 20 kat artırır.

Sigarayı Bırakmanın Yolları

1. Bağımlılığın ruhsal kısmına yardım etmek

Bazı insanlar sigarayı kendi başına, diğerlerinin yardımı veya ilaç kullanımı olmadan bırakabilirler. Fakat çoğu sigara kullanıcısı için, sigarayla olan sosyal ve duygusal bağlarını koparırken aynı anda nikotin yoksunluğunun belirtileriyle başa çıkmak zor olabilir. Neyse ki, bu konu için birçok yerden yardım alınabiliyor.

Sigarayı bırakmak için telefon üzerinden yardım almak

Bu konunun uzmanları, sigarayı bırakmaya yardımcı olması için kişiye özel modeller kullanıyor. Telefon üzerinden yardım alan sigara bağımlılarının sigarayı bırakma şansı bu servisi kullanmayanların tam iki katı. Bir danışmandan yardım almak sigarayı bırakmaya karar veren insanların yaygın olarak yaptığı hataların tekrarlanmasını da önler. Telefon danışmanlığı ayrıca diğer programların kullanımından daha kolaydır. Ulaşım zorlukları veya çocuk bakıcısı bulmak gibi zorunlulukları gerektirmez, geceleri ve hafta sonları da uygundur. Danışmanlar, ilaç, yerel dersler, broşürler veya aile/arkadaş yardımını kullanacak önerilerde bulunabilirler.

Sigarayı bırakma programları ve destek grupları:

Bazı işyerlerinde, hastanelerde veya sağlık merkezlerinde, sigarayı bırakma programları veya dersleri bulunur. Bu programlar profesyoneller tarafından yürütülerek bilgilendirme ve eğitim üzerine odaklanabileceği gibi, gönüllüler tarafından da yönetilebilir. Bazı programlar ders şeklinde yapılabileceği gibi, bazıları da topluluk içi paylaşım yapmak üzerine yoğunlaşabilir.

İyi bir sigarayı bırakma programında olması gereken özellikler

Sigarayı bırakma programları, sigarayı bırakma esnasında insanların yaşadıkları sorunları görüp, bu sorunları aşmalarında onlara yardımcı olması için tasarlanmıştır. Bu programlar ayrıca sigarayı bıraktıktan sonra yeniden başlanmaması için de destek sağlamalıdır. Araştırmalar gösteriyor ki, en iyi programlarlar birebir veya grup danışması şeklinde olanlardır. Danışma olayının ne kadar uzun sürdüğüyle başarı oranı arasında güçlü bir ilişki vardır. Program daha yoğun oldukça, başarı şansı da artar.

Aile ve arkadaşların desteği:

Eski içicilerin birçoğu, aile ve arkadaş desteğinin sigarayı bırakma aşamasında oldukça yararlı olduğunu belirtmiştir. Bunların dışında yardım önerebilecek kişiler, iş arkadaşları veya aile doktoru olabilir. Sigarayı bırakmaya karar verdiğinizde, bunu arkadaşlarınızla paylaşın. Bu uğraşınızda size güç verecek olan eski bağımlılarla ve sigara içmeyenlerle daha çok vakit geçirmeye çalışın.

2. Bağımlılığın fiziksel kısmına yardım etmek: Nikotin replesman tedavisi:

Şunu unutmayın ki, tütün bağımlılığı hem ruhsal, hem fizikseldir. Çoğu insan için, en iyi bırakma yöntemi ilaç, alışkanlıkların değişimi ve duygusal desteğin bir birleşimi olacaktır.

Nikotin replesmanın çalışma yöntemi:

Nikotin replesman tedavisi (NRT) , yoksunluk sendromlarına ve sigara kullanıcılarının %70-90'ının sigarayı bırakmanın önündeki en büyük engel olarak gördüğü sigara arzusuyla baş etmesine destek olur.

Çoğu sigara tüketicisi NRT kullanmadan sigarayı bırakabilir, fakat bunların çoğu ilk denemede başarılı olamaz. Aslında, sigara kullanıcılarının sigarayı tamamen bırakabilmesi genelde, 8 - 10 bırakma denemesi alır.

Sigarayı bırakmadaki başarısızlık çoğunlukla yoksunluk sendromlarının başlamasıyla bağdaştırılır ve çoğu insan sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra yeniden başlamış olur. Bu yüzden, sigaraya yeniden başlarsanız, umudunuzu kesmeyin. Sadece yeniden bırakmayı deneyin ve bırakırken kullandığınız tekniğe yeni metotlar katarak daha başarılı olmaya çalışın. Yoksunluk sendromunun belirtilerini, NRT kullanarak azaltmakla birlikte, etkilerini de destek yöntemleriyle aşabilirsiniz. Bu size sigarayı bırakıp bir daha başlamama şansı sağlar.

Sigaranın içerdiği maddeler nelerdir?

· Polonyum-210 (kanserojen)

· Radon (radyasyon)

· Menatol (füze yakıtı)

· Toluen (tiner)

· Kadmiyum (akü metali)

· Bütan ( tüp gaz)

· DDT (bocek oldurucu)

· Hidrojen siyanür (gaz odalarında kullanılan zehir)

· Arsenik (fare zehiri)

· Amonyak (tuvalet temizleyicisi)

· Karbon (egzoz monoksit gazı)

· Aseton (oje sokucu)

· Naftalin (güve kovucu)

· Nikotin ve 3885 toksik madde.
SİGARA İÇMEK
Sigara içmenin neden olduğu sorun ve hastalıkları bilmeyen yoktur. Bu sorun ve hastalıklar, amfızem ve akciğer kanseri gibi ölümcül olanlardan, ağız kokusu ve sararmış dişler gibi estetikle ilgili olanlara kadar birçok farklılık gösterir. Ancak sigara içmenin cildiniz üzerinde de zararlı etkiye sahip olduğunun farkında olmayabilirsiniz.
 
BİR NEFES SİGARA
 
Tütün 4.000’den fazla kimyasal içerir, bunların birçoğunun vücudumuz dolayısıyla sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri vardır. Sigara tütünündeki üç ana bileşenin, bu olumsuz etkilerin çoğuna neden olduğu bilinmektedir.
 
■ Nikotin, sigaradaki bağımlılık yapıcı maddedir. Akciğerlerden hızla kan dolaşımına karışır ve yaklaşık yedi saniyede beyne ulaşır. Merkezi sinir sistemini uyaran nikotin, kalp hızını ve kan basıncını (tansiyonu) yükseltir. Yağlı tortuların kan damarı duvarlarına yapışmasını sağlar, böylece kalp kasını destekleyen atardamarların daralmasına neden olur. Nikotin, aynı zamanda inme ve kalp krizine katkıda bulunan kanın pıhtılaşmasını da hızlandırır.
 
■Tar (katran), 1000’den fazla kimyasalın karışımıdır. Çeşitli tahriş edici maddeleri ve bilinen en az 60 kanserojeni (kanser üreten madde) içerir. Sigara içtiğinizde ciğerlerde ve solunum sisteminde depolanan tar yavaş yavaş tüm vücuda yayılır. Bu durum, akciğer kanserinin yanı sıra ağız, yutak, gırtlak, özafagus (yemek borusu), idrar kesesi, pankreas ve böbrek kanseri riskini artırabilir.
 
■ Karbonmonoksit, kanın vücutta taşıyabildiği oksijen miktarını azaltarak hemoglobindeki oksijenin yerini alır. Böylece dokular, hücreleri sağlıklı tutmak için gereksinim duydukları oksijenden yoksun kalır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp