Sigaranın Cilt Üzerindeki Etkileri

SİGARANIN CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Sigara içenlerle içmeyenlerin ciltlerinin karşılaştırıldığı bilimsel çalışmaların sonuçları iç karartıcıdır.
 
Kırışıklıklar: İncelemeler, sigara içenlerde kırışıklıkların içmeyenlere göre çok daha fazla olduğunu göstermiştir. Araştırmalardan bazıları, günde 20 adet sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre yaklaşık beş kat daha derin ve dikkat çeken kırışıklıklara sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu farkın bazı nedenleri vardır. Sigara içmek, derideki kolajen ve elastin liflere zarar verir böylece derinin sıkılığı ve esnekliği azalır. Ayrıca devamlı olarak dudakların büzülmesi ve gözlerin kısılması, sigara içenlerin dudak ve göz çevresinde ve alınlarmda çizgilerin ortaya çıkmasına neden olur.
 
■ Deri Rengi ve Dokusu Sigara içenlerin ciltlerini etkileyen yalnızca kırışıklıklar değildir. Yüzleri genelde solgun ve gri görünür, burun ve yanaklarda çatlak damar diye bilinen minik kan damarları daha belirgindir. Bunun nedeni, sigara içmenin dolaşımı bozmasıdır. Yine kolajen ve elastinin bozulmasına bağlı olarak cilt, tıpkı güneşe fazla maruz kalan insanlarda olduğu gibi kalınlaşabilir ve sertleşip esnekliğini kaybedebilir.
 
Cilt Kanseri: Sigara içenler, daha fazla yassı hücreli karsinom cilt kanseri riski taşır ve bu kişilerde tedaviden sonra kanserin yinelenme oranı daha yüksektir.Sigara içenlerin, ameliyat gibi bir müdahaleden sonra yaraları daha geç iyileşir. Bunun nedeni, büyük olasılıkla nikotinin kan damarlarını daraltarak dokulara giden kan miktarını azaltmasıdır.

SİGARA İÇENLER İÇİN CİLT BAKIMI

Sigara cildimizin kara sarı bir görünüm almasına neden olur. Bunu engellemek için;

Sigara İçenler İçin Cilt Bakım Önerileri


Yatmadan önce 1 armutun suyunu sıkıp yüzünüze iyice yedirin. Bu cildinizin normal cilt rengini almasına yardımcı olur.

Kestane balı çiğerlerinizin ve nefes yolarınızın temizlenmesine yardımcı olur.

Olgun yarım avokadoyu, 2 tatlı kaşığı bal ve yarım limon karıştırın. Ve yüzünüze uygulayın. 1 saat bekletin. Özellikle göz çevresine uygulayın. Sigaranın etkisiyle oluşan kırışıklıkların oluşmasını engeller.

SİGARANIN CİLDE ZARARLARI

Sigaranın zararları, her gün tartışılan konular arasındadır. Zararlarının genellikle kalbe etki ettiğini söyleyen uzmanlar; cilt üzerindeki etkilerinden pek bahsetmezler. Cilt lekeleri, Cilt sarkmaları, Cilt rengi problemleri, Yüz çöküklükleri, Ağız kokusu  diş sararması gibi onlarca etkisinden bahsedilebilir.

1- Sigara ile birlikte cilt tazeliğini kaybeder. Sigara içen kişilerin ciltlerine bakacak olursak, derilerinin daha koyu olduğunu söyleyebiliriz.Daha kırışık ve daha koyu olan cilt üzerinde gözeneklerde açılmaya başlamıştır. Sigaranın içindeki maddeler derinin incelmesini sağlar. Derinin sarkması ve incelmesi sigaraya da bağlıdır. Sigara içen kişiler daha çabuk yaşlanır. Hatta güneşten gelen ışınlardan, daha fazla yaşlandırdığı söylenmektedir.

2- Deri altında biriken nikotin maddesi Cilt lekelerine sebep olur. Yüzün alt kısmında dolgun bir tabaka vardır. Bu tabaka sigara içen kişilerde kaybolmaya başlar. Yüz zaman içinde ince bir şekle bürünür. Yüzdeki deri çöküntüleri insana yaşlı bir hava verir. Üstelik sigara içen insanlar; su içmeyi çok fazla sevmez. Susuzluk ve sigaranın etkisi ile, yüzdeki tabaka günden güne erir. Yüz çok incelir ve kırışıklıklar kendini daha çok belli eder.

3-Deri inceldiği için; sürülen fondöten kırışıklara dolar. Bayanların ciltlerinde bu görüntüler hiç hoş durmaz. Üstelik makyajla kapatılmaya çalışılan yüz daha kötü durur.

4- Sigara ciltte olduğu kadar parmaklarda da; kalıcı renk değişikliklerine neden olur. Sigarayı çok miktarda tüketen insanların tırnakları sarıdır. Nikotinin tırnaklar üzerinde kalıcı renk değişikliği yaptığı gözlemlenmiştir.

5- Nikotinin zararlarından biride kokusudur. Gün boyu bu koku ile birlikte yaşayan insanlar; çevrelerindeki insanları da kendilerinden uzaklaştırırlar. Her anlamda kötü bir duruma neden olan sigara; çok geçmeden bırakılmalıdır. Sigaranın 40 yaşından sonra cildi çok daha hızlı yorduğu kanıtlanmıştır. Genç dönemlerden kalan tazelik yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Yüzün dolgunluğu iner ve sarı, esmer arası bir cilt meydana gelir. Renk bozuklukları sizi çirkin gösterir.

6- Dişlerin sarılığı ile birlikte, cildin esmerliği göze hitap etmeyecek derecede kötüdür.

7- Çevrenize dikkat ettiğinizde; sigara içen kişilerde saç rengi bile değişiktir. Beyaz renk saça sahip yaşlı bireyler; sigaradan saçlarının rengini bile kaybederler. Saçlar git gide sararmaya başlar ve küllü bir renk oluşur. Kirli bir görüntüye neden olan saçlarda sararma; yıkama ile geçebilecek bir sorun değildir. Git gide saça yerleşir ve çıkmaz.

8- Sağlıktan öte cilt üzerindeki etkileri de göz önüne alındığında, sigaradan mutlaka vazgeçmek gerekir. 40 yaşınıza geldiğinizde 55 yaşında gibi gözükmek istemezsiniz. Bu yüzden kendinize ve cildinize bakım yapmadan önce; sigarayı bırakarak işe başlamalısınız.

Sigara Cilt Lekeleri Çözümler

Sigara Lekesi İçin Maske:

Malzemeler:

1 /2 adet armut
3/4 damla limon suyu
1 /2 şişe maden suyu

Yapılışı:
Armut kabuğu ile beraber rendelenir ve limon suyu ilave edilip karıştırılır. Bu karışım özellikle ağız çevresi olmak üzere göz çevresi hariç tüm yüze masaj yapılarak uygu¬lanır. Masajın ardından 5 dakika ciltte bekletilir ve ılık su ile durulanır. Maden suyu ile kompres yapılır. Haftada bir uygulanır.

Suna Dumankaya-Sigara İçen Hanımlar için Cilt Bakımı

Sigara İçen Hanımlar için Cilt Bakım Önerileri:

Yatmadan önce bir armudun suyu sıkılıp, cilde iyice yedirilerek sürülür. Ciltte oluşan renk değişikliğine iyi gelir. Ciltteki kara sarılık yok olur.
Sigara içinler için kestane balı çok faydalıdır. Ciğerleri, bronşları temizler, nefes yollarını açar.
Dörtte bir avokado, l tatlı kaşığı bal ve çeyrek limon sıkılarak bir karışım elde edilir. Bu karışım yüze sürülür. Ciltte 1 saat bekletilir ve ılık su ile yıkanır. Ciltte oluşan kırışıklıkları giderir. Göz kenarlarına, dekolte bölgesine, hatta elimize bile sürebiliriz.

Not: Bu makaleye "ciltteki sigara lekesi nasıl çıkar, yüzdeki sigara lekesi nasıl çıkar, yüzdeki sigara lekeleri nasıl çıkar, sigaranin olusturdugu lekeler nasil gider, sigara ciltte leke yapar mı" gibi terimler aranarak ulaşılmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp