Sifilitik Anevrizma

Sifilitik Anevrizma :

Sifılizin (frengi) tersiyer evresinin karakteristiği olan obliteratif endarterit (aşağıya bakınız) vücudun her hangi bir yerindeki küçük damarlan tutabilir. Aortun vasa vasorumlannın tutulması ise özellikle yılıcıdır; bu aort ve aort çıkışında anevrizmam dilatasyona ve nihayetinde kapak yetmezliğine yol açan iskemik mediyal hasar ile sonuçlardır. Neyse ki, sifılizin erken evrelerinde daha iyi tanınması ve tedavisi bu komplikasyonu A.B.D. ve Batı Avrupa'da kaybolmaya yüz tutacak kadar nadir hale getirmiştir.

Morfoloji

T. palidum küçük damarları, aort adventisyasındaki vasa vasorumları tutmaya eğilimlidir. Bu damarlarda obliteratif endarterit geliştirirler. Etkilenen damarlarda lümende daralma ve tıkanıklık, damar duvarında skor oluşumu ve lenfositler ve plazma hücrelerinden oluşan medyaya uzanabilen yoğun bir çevreleyici tabaka (sitili tik aortit) görülür. Spiroketlerin dokularda gösterilmesi zordur. Vasa vasorumların lümenlerindeki daralma aort medyasında yama şeklinde elastik liflerin ve kas hücrelerinin kaybını takiben inflamasyon ve skorlaşmaya neden olan iskemik zedelenmeye neden olur Medyanın hasar görmesiyle aort elastik geriye dönebilirlik özelliğini kaybeder ve bir anevrizma oluşturarak dilate olabilir. Fibröz skarların kontraksiyonu ilgili aort segmentlerinde intimada kabaca "ağaç kabuğu"nu andıran kırışmaya yol açar. Aortun sifilitik tutulumu koroner ostiumları saran ve tıkayabilen, tabloya eklenen aort kökünde bir ateroskleroz gelişimini kolaylaştırır.

Aort kökünün zayıflaması ile kapak açıklığı dilate olarak kapak yetmezliğine ve aşırı hacim yüküne bağlı sol ventrikül hipertrofisine neden olur. Çok büyümüş böyle kalplere bazen "cor bovinum" (inek kalbi) den Torasik aort anevrizmalannın (etyolojisine bakmaksızın) belirti ve bulgulandı nedenleri: (1) mediastinal yapıların üzerine bası yapmasına, (2) akciğer ve hava yollarına basıyla oluşan solunum zorluklana, (3) özefagusun sıkışmasına bağlı yutma güçlüğüne, (4) reküren laringeal sinirlerin imitasyonu sonucu ısrarcı öksürük olmasına, (S) kemik erozyonuna bağlı ağa (kaburgalar ve vertebra gövdeleri) olmasına, (6) kapak yetmezliğine ya da koroner ostiumların daralmasına bağlı kalp hastalığına ve (7) aort rüptürüne bağlanabilir. Sifilitik anevrizması olan hastaların çoğu aort kapağı yetmezliğine bağlı kalp yetmezliğinden kay bedilirler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp