Şeker Hastalığı Tedavisi

Şeker Hastalığı Tedavisi

İki şekilde görülür: Birinci tipteki, pankreas hastalığından kaynaklanır. Onun çok az ensülin salgılamasından veya hiç salgılamamasından ileri gelir. Bu organ hastalığı, ensülinle rejimi bir araya getiren özel bir tedavi gerektirir. (O konunun bu kitapla bir ilgisi yoktur.) İkinci tiptekinde pankreas sağlıklıdır ve bol ensülin salgılar. Ancak organlar, ensüline karşı direnç gösterir. İşleyişleri karmaşıktır ve iyi de bilinmemektedir. Böyle bir şeker hastalığının varlığı, bu kez erkeklerde ve kadınlarda eşit olmak üzere, koroner rahatsızlığı riskini büyük ölçüde artırır. (Bundan başka, böbrek ve göz komplikasyonlarına yol açar.) Şişmanlık hastalığım veya şişmanlığı, ikinci tipteki şeker rahatsızlığını, trigliserit fazlalığını ve düşük HDL kolesterolünü bir arada toplayan tablolara sık rastlanır. Bu durumda, ilgisiz davranmamak gerekir: Tehlike ciddidir. Komplikasyonlar, yaşam süresini ve onun niteliğini büyük ölçüde tehlikeye sokacak özelliktedir. Hemen hemen her zaman en basit (fakat en zor uygulanan) çözüm etkilidir: zayıflamak ve tekrar şişmanlamamak. Çok sağlıklı oldukları halde, hayatlarını zayıflayarak zehirleyen insanlarla, yaşamlarının niteliği yapacakları rejime bağlı olmasına rağmen bu konuda duyarsız davrananları karşılaştırmak üzücüdür. Descartes, sağduyunun bütün insanlara en eşit şekilde paylaştırılmış bir erdem olduğunu düşünüyordu. Yaşlanıp hırçınlaştıkça, deliliğin, Aydınlanma Dönemi’ndeki ilerlemelerle, en ortak özelliğimiz haline gelip gelmediğini kendi kendime sorup duruyorum.

Tip 2 Şeker Hastalığı, bütün dünyada giderek yaygınlaşan bir hastalıktır. Ölümcül komplikasyonları ile başlı başına bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü “Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II)” çalışması çok çarpıcı sonuçları göz önüne koymuştur.

Bu çalışmaya göre, son 12 yılda ülkemizde kadınların kilosu 6 kg, bel çevresi 6 cm ve kalça çevresi ise 7 cm artmıştır. Erkeklere bakıldığında ise kilonun 8 kg, bel çevresinin 7 cm ve kalça çevresinin 2 cm arttığını görüyoruz. Türk Toplumunda obezite oranının %32 olduğu görülmüştür. TURDEP-II çalışması erişkin toplumda görülen şeker hastalığı sıklığının %13.7’ye ulaştığını göstermiştir. Özetle, şeker hastalığı sıklığı son 12 yılda %90, obezite ise %44 artmıştır.

TURDEP çalışmalarının işaret ettiği gerçek, şeker hastalığındaki artışın obezitedeki artıştan kaynaklandığını düşündürmektedir. Katkı maddeleri, yiyeceklerdeki şeker ve kalori miktarı ve hayat tarzı değişiklikleri gibi nedenlerle bu artış daha da belirginleşmektedir.

Obezite ve şeker hastalığındaki artışın önlenmesi bir halk sağlığı ve devlet projesidir. Sağlık Bakanlığı bu yıl bu konuda büyük adımlar atmıştır. Bu hastalıklar ve neden oldukları sorunlar, daha fazla ilaç ve tedavi kullanılmasına neden olmaktadır. Giderek artan sağlık harcamaları ise ekonomimize büyük yük bindirmektedir.

Şeker Hastaları Ne Yemeli

Şeker hastalığının yol açabileceği olası komplikasyonlar büyük oranda doğru beslenme ile kontrol altında tutulabildiği için şeker hastaları “acaba ne yemeliyim ya da ne yememeliyim” sorusunu sık sık sorarlar. Şeker hastalığı teşhisi konduktan sonra doktorunuz mutlaka hangi gıdalardan uzak durmanız gerektiğini ve hangilerini gönül rahatlığıyla tüketebileceğinizi size söyleyecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta “fazla” endişe etmemektir. Çünkü tükettiğiniz miktarı bilerek, kontrollü olmak koşuluyla aşağı yukarı her türlü gıdayı tüketebilirsiniz. Beslenme programınızda yapacağınız küçük değişikliklerle çok olumlu sonuçlar elde edebileceğinizi unutmayın.

Şeker Hastaları İçin Diyet

Günlük öğünler, üçü ana (kahvaltı, öğle ve ak­şam yemeği) ve üçü de ara (kuşluk, ikindi kahvaltı­sı ve gece yatma öncesi) öğün olmak üzere 6 par­ça halinde olacaktır; aşağıdaki örnek yemek liste­sinde belirtilen öğün saatlerine azami itina gösteril­melidir.

Uygulanacak diyete ait örnek yemek listesi (menü)
• Sabah kahvaltısı (8.00): Bir bardak yağsız süt (şekersiz) (200 mi) Bir kibrit kutusu kadar (30 gr.) az yağlı ve tuzu azaltılmış beyaz peynir.
• Kuşluk (11.00): 20 gram ekmek ve 5 yeşil zeytin Bir porsiyon meyve (meyve değişim liste­sinden arzu ettiğinizi seçiniz)
• Öğle yemeği (13.00): 60 gr ekmek, 1 kase yağsız et suyu çorba (içine pirinç ve­ya şehriye ilave edilecek ise her çorba kaşı­ğında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde su­lu olacaktır.)
75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde sulu olacaktır.)
75 gr kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığı kadar mevsimin yeşil sebzelerinden hazırlanmış sebze haşlaması bulunmalıdır.)
1 tabak yeşil sebze (zeytin yağı ile pişirilme­lidir) (sebze değişim listesine bakarak sebze çeşidine göre yiyebileceğiniz miktarı seçebilirsiniz).
I büyük kase yeşil salata, salatalık, domates, marul karışımı (bir kase salata 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ve bol limon usaresi ile hazırlan­malı; fazla tuz ekilmemelidir) 1 çay bardağı kadar yoğurt (kaymağı alınmış olmalı) ve 1 porsiyon meyve
• İkindi (17.00): 20 gr ekmek Bir kibrit kutusu kadar (30 gr) beyaz pey­nir. Bir veya iki bardak çay (suni tatlandırıcı kul­lanılacaktır.)
• Akşam yemeği: Öğle yemeğinin aynı; diğerine göre protein miktarı düzenlenecektir.
• Gece öğünü (22.30): 20 gram ekmek ve bir bar­dak yağsız süt veya bir porsiyon meyve.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri neler?

Şeker hastalığı (diyabet) belirtileri beraberinde bir çok sendromu da yanında taşımaktadır. Aşağıda yazılan sendromlar şeker hastalığının belirtileri olarak kabul edilen durumlardır:

  • Çok sık idrara çıkma,
  • Çok fazla susama,
  • Bulanık görme,
  • Halsizlik, bitkinlik durumları,
  • Beklenmedik kilo kaybı,
  • Acıkma hissi,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Nefes kokusu,
  • Sık idrar yolu enfeksiyonu,
  • Adetten kesilme,
  • Kuru ve kaşıntılı deri,
  • Yaraların kolay kolay iyileşmemesi.
Şeker Hastalığı Nedir ?

Şeker hastalığı, kanda çok fazla şekerin yer aldığı farklı rahatsızlıklar grubuna verilen addır. Pankreas ya insülin üretemez veya ürettiği insülin yeterli değildir ve doğru çalışamaz. İnsülin işini yapmazsa, kanda biriken şeker yüksek kan şekeri düzeylerine yol açar ki, bu da şeker hastalığı ile bağlantılı sağlık sorunlarına neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp