kolesterol nasıl düşürülür canan karatay

Kolesterol Nasıl Düşürülür

Hepimiz çok fazla yağ tüketiyoruz. Toplam yağ tüketiminizi azaltarak ve ayrıca, doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih ederek kolesterolünüzü düşürebilirsiniz. Beslenmenizde birkaç temel noktaya dikkat ederek kolesterol seviyenizi düşürmeyi başarabilirsiniz.
 
■ Yağsız et yiyin ve et üzerinde görünen yağları kesip atın. Kırmızı et genellikle kümes hayvanlarından daha yağlıdır. Geyik eti bunun dışında tutulabilir; geyik eti, sığır ve kuzu eti gibi diğer kırmızı etlere kıyasla daha az yağlıdır.
 
■ Mümkün olduğunca kırmızı et yerine kümes hayvanlarının etini tercih edin. Kümes hayvanlarında yağ esas olarak deridedir, bu yüzden eti deriden ayırıp yiyin.
 
■ Daha çok balık yiyin. Ringa, uskumru, ton balığı ve alabalık gibi yağlı balıklar, kalp hastalıklarına karşı koruyabilecek doymamış yağlar açısından zengindir.
 
■ Peynir, süt, kaymak ve tereyağı gibi süt ürünleri ve yumurta tüketiminizde aşırıya kaçmayın. Mümkün olduğunca az yağlı olanlarını tercih edin; örneğin az yağlı ya da yağsız süt, az yağlı süzme peynir ve az yağlı yoğurt yiyin. Margarinlerin tereyağından daha yararlı olup olmadığı tartışılmaktadır ve her ikisinin de kullanımı kısıtlamak akıllıca olur.
 
■ Çikolata, pasta ve bisküvi tüketiminde aşırıya kaçmayın. Bu yiyecekler doymuş yağ açısından zengindir, besin ya da vitamin, mineral ve lif gibi yararlı maddelerden çok az miktarda içerir.
 
■ Mümkün olduğunca yiyecekleri kızartmaktan kaçının. Izgara, fırınlama, buharda pişirme ve haşlama yiyecekleri daha sağlıklı pişirmenin yollarıdır.
 
■ Yemek yapmak için kulllandığınız yağın bitkisel olduğundan emin olun. Çok az rafine edilmiş ya da hiç edilmemiş, soğuk preslenmiş yağlar en sağlıklı yağlardır.

Kolesterol yüksekliği kalp damar hastalığı riskini arttıran temel faktörlerden biridir. Yüksek kolesterol seviyesine yönelik tedavi planlaması bireyselleştirilmelidir. Öncelikle kişinin kalp hastalığına yönelik risk yüzdesi hesaplanmalı ve tedavi buna göre planlanmalıdır.
‘’Herkesin hedef kolesterol seviyesi aynı değildir’’.

Kolesterol yüksekliği saptanan kişilerde en sık başvurulan yöntem sorgusuz sualsiz ilaç başlanmasıdır. Bu işin kolayına kaçmak gibi düşünülebilir. Ülkemizde kolesterol düşürücü ilaç kullanan kişilerin muhtemelen % 50 den fazlası gereksiz yere ilaç almaktadır. Yine bir kesim insanımız kolesterol düşürücü etkisi minimal olan yada olmayan bitkisel ürünlerle kandırılmaktadır.
‘’Yüksek kolesterolü düşürmede temeltaşı diyet, ek fonksiyonel besinler, egzersiz, kilo verme ve sigarayı bırakmadan oluşan yaşam şekli değişikliğidir’’

Diyet ile kolesterolü nasıl düşürürüm?
Hayvansal yağlarda bulunan doymuş yağ asitleri ile margarin ve fırınlanmış hazır ürünlerde bulunan trans yağ asitleri mümkün oldukça azaltılmalı, yerine zeytinyağı ve fındık yağında yoğun bulunan tekli doymamış yağ asitleri ile birlikte ayçiçeği, mısırözü, soya gibi bitkisel yağlarda bulunan çoklu doymamış yağ astileri tüketimi arttırılmalıdır. Bilinçsizce yağ alımını azaltıp un ürünleri ve şekerden oluşan karbonhidratlı gıdalı arttırmak kolesterolü düşürmek yerine kandaki yağ (trigliserid) düzeyinde artışa yol açabilir. Bu nedenle diyette değişiklik yaparken akılcıl davranmalı, kısıtlama yerine diyetin içeriği olumlu yönde değiştirilmelidir.

Kolesterol Belirtileri

Basitçe özetlemek gerekirse, iyi (HDL) ve kötü (LDL) olarak 2 ana kolesterol tipi bulunmaktadır.

İyi kolesterol, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve damarlardaki plak tabakalarının temizlenmesine yardımcı olurken, kötü kolesterol damar tıkanıklığına, kalp hastalıklarına ve kan dolaşımı sorunlarına yol açar.

Yüksek kolesterolü, sağlık açısından bu kadar tehlikeli yapan şey genellikle kötü kolesterolü yüksek olan kişilerde herhangi bir belirti görülmemesidir.

Yani, uzun yıllar yüksek kolesterol seviyeleriyle yaşasanız dahi damar veya kalple ilgili bir sorun yaşanmadıkça kolesterol seviyenizin normalden yüksek olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer bu dönemde kolesterol ölçümü yaptırmadıysanız kolesterol damarlarda birikmeye başlamış olabilir.

Yüksek kolesterol sizi hasta yapmaz, günlük yaşantınızı etkilemez, belirtisi yok denebilecek kadar azdır ve genellikle rutin kontroller sırasında yapılan testlerle belirlenebilmektedir.

Nadir olmakla birlikte yüksek kolesterolü bulunan bazı kişilerde, cilt tabakasında biriken kolesterol göz çevresiyle el ve ayaklarda kabarıklıklara yol açabilir. Bu kabarıklıklar yağ bezesine benzer şekillerde görülebilir.

Kolesterol Düşürücü Bitkiler

Kolesterol seviyesi düşürülerek birçok hastalıktan korunmak yada birçok organımızı hastalıklara karşı korumak mümkündür. Özellikle kolesterolün yükselmesiyle kalp hastalıklarından korunmak ve damar sağlığını korumak olasıdır. Kalbimizi korumak demek sağlıklı bir yaşamla eşdeğerdir. Bazı yediğimiz yiyeceklerden dolayı kötü kolesterol denilen kolesterol türünde yükselme görülebilir. Başka tüketilen yiyeceklerle bunu düşürmek mümkündür. İşte bu bitkilerden bazıları şunlardır:

Ceviz birçok organ ve birçok hastalık için iyi gelen şifalı bitkilerden biridir. Kötü kolesterolü düşürücü etkisi de faydaları arasındadır. Ceviz kan damarlarına büyük fayda sağlar.

Yulaf ezmesi, yulaf kepeği bu rahatsızlık için bilinen çözüm yolları arasındadır. Düzenli yulaf ezmesi yada yulaf kepeği tüketilerek kolesterolün dengelenmesi sağlanabilir.
  • Fındık da ceviz gibi etki göstererek yarar sağlar.
  • Başta somon balığı, göl alabalığı, sardalya ve orkinos olmak üzere birçok balık türü bu rahatsızlığa iyi gelir. Yüksek oranda omega 3 içeren balıklar vücut için de oldukça yararlıdır. Haftada en az bir kez balık yemek gerekir.
  • Düzenli olarak sebze ve meyve tüketin. Sebzeler ve meyveler kalbinizi de korur.
  • Bademin de büyük faydası vardır. Badem tüketin.
  • Yer fıstığı, çam fıstığı gibi kuruyemişler de hem kolesterolü düşürür hem de kalbi korur.
  • Brüksel lahanası oldukça büyük fayda sağlar.
  • Elma da düzenleyici etki yapar.
  • Üzüm de elma gibi oldukça etkilidir. Tüketmekte fayda vardır.
  • Yeşil çay birçok rahatsızlığa iyi geldiği ve birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi kolesterolü de düşürür. Aynı zamanda siyah çayın da benzer etkisi vardır.
  • Soya fasulyesi de bu rahatsızlık için oldukça faydalıdır.
  • Düşürücü etki için domates tüketmekte yarar vardır.
  • Enginar tüketilmesi fayda sağlar.
  • Atkuyruğu namı diğer kırkkilit otu bitkisi de kolesterol için oldukça yararlı bir bitkidir.
  • Limon, mandalina ve portakal gibi C vitamini içeriği yüksek olan bitkilerde mutlaka tüketilmelidir.
  • Soğan ve sarımsak birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi bu rahatsızlık için de fayda sağlar. Mutfağınızdan soğan ve sarımsağı eksik etmeyin.
  • Özellikle zencefilin faydası büyüktür. Hazırlanan zencefil çayı bu rahatsızlık için oldukça etkilidir.
  • Avokado, muz, kivi, mango, armut ve şeftali tüketilmesi gereken meyveler arasındadır.
  • Et ve tavuğu ızgara yada haşlanmış olarak tüketmenizde yarar var.
  • Patlıcan ve havuç bu rahatsızlık için oldukça büyük fayda sağlar.
  • Doğal meyve suları tüketilebilir.
Kolesterol Diyeti

Kolesterol değil şekerli gıdalar kalp krizi nedeni Prof. Dr. Canan Karatay’a göre yağlı yiyecekler kolesterol yükseltmez. Kalp krizi, felç ve şeker hastalığının asıl nedeni yüksek kolesterol değil, doğal yağlardan mahrum kalmak ve yüksek düzeyde şeker kullanmak ! Yağlı yiyecekler kan kolesterolünü yükseltip kan hastalığına neden olur mu ? Hayır, yağlı yiyecekler kolesterolü yükseltmez. Sadece karbonhidratlı yiyecekler, kanda trigliserid denen kan yağlarını yükseltir. Kan yağlarını zararlı hale getiren tatlı, şeker, bal ve tatlandırıcılar ; meyveler ve meyve suları; bütün şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardır (prinç, ekmek, makarna vb). Yaygın bilinen aksine yüksek miktarda kolesterol içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucu, bu yiyeceklerdeki kolesterol direk olarak hemen kana geçmez ve kan kolesterolünü yükseltmez.

Neden yiyecekler kan kolesterolünü yükseltmiyor ? Yediğimiz gıdaların hepsi bağırsaklarımızda yakılır, parçalanır ve küçük moleküller olarak emilerek kanımıza geçer ve karaciğere ulaşır. Benzer şekilde yiyeceklerde bulunan kolesterolde parçalanır ve bağırsaklarda küçük moleküller olarak emilir, o şekilde karaciğere taşınır. Karaciğerimiz bir fabrikadır. Kendine ulaşan yapı taşlarından, vücudun ihtiyacına göre yağ, şeker ve protein üretir; kullanılmış ve yıpranmış olanı da safra şeklinde vücuttan dışarı atar. Kolesterol zengini yiyecekleri hiç ağzımıza koymasak bile karaciğer ve bağırsakların iç yüzünü kaplayan zar dokusu her gün sürekli şekilde kolesterol üretir.

Yani kolesterol düşman değil mi ? Kesinlikle. Kolesterol vücudumuzda yeni hücre üretiminde, seks hormonlarının yapımında kullanılır. Kolesterol hafızayı kuvvetlendirir.

Kolesterol ilaçları ne yapıyor peki ? Maalesef ilaçları satmak için çeşitli söylemlerle korkutulan halk, bu ilaçları kullanıyor. Ama bu ilaçlar çok zarar veriyor. Örneğin karaciğeri bozuluyor, kalp yetersizliği yapıyor, beyni bozuyor, Alzheimer ve halsizliğe sebep oluyorlar. Aslında bu ilaçların hiçbir faydası yok sadece hikaye.

Peki kalp krizi, felç, şeker gibi hastalıkların artışındaki sebepler neler ? Bu hastalıkların asıl nedeni kolesterol değil doğal yağlardan mahrum gıda tüketmek ve yüksek düzeyde şeker kullanmaktır.

Yumurtayı aşırı haşlamak besin değerini kaybettirir ! Kahvaltı, 24lik bir gün içinde en önemli öğündür. Kuvvetli, bol protein ve sağlıklı yağ (tereyağ) içeren bir kahvaltının, metabolizmayı 12 saat süre ile %30 kadar artırdığı gösterilmiş. Bu şekilde bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4-5 km’lik bir koşu da harcanan kalori-enerjine eşdeğerdir. Bu nedenle 2 adet az pişirilmiş(kayısı kıvamında) yumurta, bir avuç kadar beyaz peynir veya çökelek sabah yenecek en önemli besin kaynağıdır.

Kolesterol Nedir

Kolesterol, hayvanların vücut dokularındaki hücre zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan bir sterol, yani bir steroid ve alkol birleşimidir. Daha düşük miktarlarda bitkilerde de bulunur. İlk defa 1754'te safra taşlarında kolesterol bulunduğu için bu maddenin ismi Yunanca chole- (safra) ve steros (katı) sözcükleri ile kimyadaki -ol ekinden türetilmiştir.

Kolesterol, özellikle hayvansal gıdalarda bulunur ama vücuttaki kolesterolun ancak ufak bir kısmı gıda kaynaklıdır; çoğu vücut tarafından sentezlenir. Vücudun her hücresinde bulunmakla beraber, onun sentezlendiği veya hücre zarlarının daha çok olduğu organ ve dokularda, örneğin karaciğer, omurilik ve beyinde, ayrıca ateromlarda, kolesterolun yoğunluğu daha yüksektir. Kolesterol kanda normalden fazla bulunması halinde damarlarda birikerek damar sertleşmesine (ateroskleroz) yol açar. Bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.

Kolesterol pek çok biyokimyasal reaksiyonda yer almasına rağmen özellikle lipoproteinlerin kolesterolü taşıma biçimleri ve kandaki kolesterol düzeyleriyle kalp hastalıkları arasındaki bağlantıdan dolayı bilinir. Vücut, kolesterolü kullanarak hormonlar (kortizol, üreme hormonları), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir.

Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa kan damarlarında birikir ve sertleşmeye ve daralmaya (ateroskleroz veya arteriyoskleroz) yol açar. Aterosklerozda damar duvarında biriken tek madde kolesterol değildir; akyuvarlar, kan pıhtısı, kalsiyum gibi maddeler de birikir. Ateroskleroza halk arasında damar sertliği, damar kireçlenmesi de denir. Yüksek kan kolesterolünün zararlarından bahsedilirken söz konusu olan "kötü kolesterol", yani düşük yoğunluklu lipoprotein (İngilizce low density lipoproteins LDL) tarafından taşınan kolesterol düzeyidir. Yüksek yoğunluklu lipoprotein (İngilizce high density lipoproteins HDL) tarafından taşınan kolesterole "iyi kolesterol" denir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp