Şeker Hastalığı (dıabetes Mellitus) Tedavi

Şeker Hastalığı (dıabetes Mellitus) Tedavi : Tedavi, hastalığın tipine göre değişir; genç tipi şeker hastalığında başlıca ilaç insülindir. Pankreas insülin yapmadığın­dan vücudun gereksinimi olan insülin dışardan ilaç olarak verilir. Burada önemli bir noktayı aydınlatmak gerekir. Sağlıklı bir insan da pankreastan salgıla­nan insülin, alınan şeker miktarı ile orantılıdır. Dolayısıyla az ya da çok şe­ker yemenin herhangi bir tehlikesi yok­tur. Oysa şeker hastalan için durum böyle değildir. Şeker hastası her gün be­lirli miktarda insülin alır; bu da ancak kesin olarak belirli bir miktardaki şekeri metabolize eder. Bu nedenle alınan be­sin miktan ile dışardan verilen insülin arasında kesin bir orantı olmalıdır.Genellikle, şeker hastalan çok ye­memeli, tatlılardan ve zararlı olabilecek yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Öteyandan gerekenden daha az yemeleri de sakıncalıdır. İnsülin alan kişi az miktar­da şeker yerse, insülin kandaki şeker düzeyini tehlikeli olacak ölçüde düşüre­rek hipoglisemi (kan şekerinde düşme) krizlerinin ortaya çıkmasına neden olur; soğuk terleme, titreme ve bilinç bula­nıklığıyla başlayan bu tablo hipoglise­mi komasıyla sonlanabilir. Şeker hasta­lan sağlıklannı korumak için, insülin almanın yanı sıra beslenmelerine de dikkat etmek zorundadır.Erişkin tipi şeker hastalığı genellik­le insülinle tedavi edilmez ya da insüli­nin yanında başka ilaçlar da kullanılır. Erişkin tipi şeker hastalığının temelinde insülin eksikliği değil, insülinin etki mekanizmasının engellenmesi yatar. Bu tip hastalarda tedavi perhize dayanır.

Genellikle yalnızca beslenmeyi düzen­leyerek, başka bir tedavi gerekmeden hastalık belirtilerinin ortadan kalkması sağlanabilir. Bu önlem yeterli olmazsa, ağızdan alman ve kan şekerini düşürü­cü ilaçlar da kullanılır. Tedavinin ge­nellikle yaşam boyu sürmesi gerekti­ğinden bu ilaçların ağızdan alınması önemli bir avantajdır, insülin ise bir protein olduğundan, sindirim sırasında yapısı bozulur. Bu nedenle ağızdan alınmamalı, iğne ile verilmelidir. Kan şekerini düşürücü ilaçlar başlıca iki grupta toplanabilir: tolbutamit, karbuta- mit, klorpropamit, glibenklamit gibi sülfamitler ve biguanitler. Bu iki gru­bun etki mekanizmaları farklıdır. Sülfa­mitler, insülin salgılama gücü olan pankreası daha fazla salgı yapması için uyarır.

Etkisi bir dereceye kadar engel­lenen insülinin miktarı artacağından ya­rarlı bir düzeye ulaşır. Kan şekerini dü­şüren sülfamitlerle tedavinin ilk yılla­rında, ilaçların pankreas üzerindeki uyanlarının pankreas dokusunun tüken­mesine yol açacağından korkuluyordu; bilimsel araştırmalar böyle bir sonucun ortaya çıkmadığını gösterdi. Biguanitler ise pankreası değil, doğrudan dokulan etkileyerek şeker kullanımını artmr.Erişkin tipi şeker hastalığında perhi­zin yanı sıra ilaçlann kullanılması ve gerekirse insülin verilmesi her zaman hastada belirtilerin ortadan kalkmasını sağlar.Şeker hastalığı ilaçlan ve perhize ilişkin daha aynntılı bilgi için, "Tedavi Önerileri" cildindeki "Şeker Hastalığı İlaçlan" ve "Şeker Hastalığında Perhiz" bölümlerine başvurulabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp