Sarılık Neden Olur

Sarılık Neden Olur :

Sarılık, vücutta bilirubin adı verilen bir maddenin kanda yükselmesi ve fazla bilirübin in deri ve göz aklarında birikmesi nedeni ile olur. Yenidoğanların yaklaşık %60 ında hayatın ilk haftasında sarılık görülür. Yenidoğan sarılıkları biriken bilirubinin cinsine göre ikiye ayrılır;

1. İndirekt Bilirubin Artışı: Yenidoğanlarda en sık görülen sarılık şeklidir. Fizyolojik ya da patolojik olabilir.
2. Direkt bilirubin Artışı: Yenidoğan döneminde nadirdir, her zaman patolojiktir. Safra yollarında tıkanıklığa veya karaciğer işlevlerinde ciddi bozukluğa işaret eder.

Fizyolojik Sarılıklar
Yenidoğan fizyolojik sarılığı birçok faktörün etkileşimi sonucu meydana gelmektedir. anne karnında iken çok yüksek değerlerde bulunan bebek alyuvarları doğum sonrası ortama uyum nedeniyle yıkımına uğrar. Bu yıkımın doğal sonucu olarak bilirubin maddesi açığa çıkar. Yenidoğanda bu nedenlere bağlı olarak karaciğer hücresine gelen bilirubin miktarı artmıştır. Ayrıca bilirubinin plazmadan karaciğer hücresi içine alınmasında da doğal bir yetersizlik vardır. Bilirubinin karaciğer hücrelerinden atılım hızı da ileri yaşlara göre düşüktür. Tüm bu nedenlerden dolayı gününde doğan bebeklerin yaklaşık üçte ikisinde sarılık görülmektedir.

Patalojik Sarılıklar
Yenidoğan döneminin bu tür sarılıkları çoğunlukla anne-baba arasındaki kan uyuşmazlığına bağlı olarak alyuvarların normalden daha hızlı olarak parçalanmasına veya karaciğerde var olan bir hastalığa bağlıdır. Bütün ağır sarılıkların %65 ini A-B-0 kan grubu uyuşmazlığı, %30 unu Rh grup uyuşmazlığı ve %5 ni ise diğer sebepler oluşturur. Rh uyuşmazlığına bağlı sarılık, Rh negatif bir anne ve Rh pozitif bir bebek olduğunda oluşur. Bulgular genellikle 2- 3. doğumlardan sonra gelişir; hafif kansızlıktan ölümle sonuçlanan durumlara kadar değişen tablolara neden olabilir. ABO uyuşmazlığı da anne 0, bebek ise A,B ya da AB kan grubundan olduğu takdirde gerçekleşir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp