sarılık hastalığının bünyedeki etkileri

Sarılık Hastalığının Tedavisi : Bilirubin vücudumuzdaki kanda, hücre yüzeylerinde ve birçok enzimin yapısında bulunan hem adlı maddenin yıkılmasıyla oluşan bir üründür. Vücudumuzun çeşitli yerlerinde oluşan bilirubinler kanda taşınarak karaciğere gelir. Orada birkas işleme uğrar daha sonra safra kesesine gelir.

Safra kesesinden de barsaklara atılır. Bazen bu bilirubinin kanda taşınmasında ya da karaciğerde işlenmesinde ya da safra kesesine gelip buradan barsaklara atılmasında sorunlarla karşılaşılır. Bu durumlarda bilirubin atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Kanda bilirubin seviyesi yükseldiği anda vücudun çeşitli bölgelerinde sarı rengi görmeye başlarız.Kısaca sarılık bilirubinin plazmada birikimine bağlı olarak deri, mukoza ve skleraların sarıya boyanmasıdır.Bilirubinin kandaki en değeri 2-3 mg olduğunda sarılık gözlerde görülebilir.

Sarılık nedenleri nelerdir


Doğumsal bir hastalığa bağlı olarak sarılık olabileceği gibi sonrada yakalanılan bir hastalık yüzünden de sarılık olabilir. Sarılık kendisi bir hastalık değil herhangi bir hastalığın belirtisidir. Dubin- Johnson ve Rotor sendromları doğuştan kazanılan hastalıklardır ve bu hastalıklarda karaciğer içindeki mekanizmalarda bir sorun vardır. Sonuçta hastada sarılık görülür.

Sarılık en fazla karaciğer altındaki bir organ olan safra kesesine giden yollardaki ya da safra kesesi içindeki bir tıklanıklık yüzünden meydana gelir. Karaciğerde günlük safra üretilir ve bu üretilen safra safra kesesine gelir. Buradan da onikiparmak bağırsağına boşalır. Safra kesesinde bir taş gelişmişse bu taş yolu tıkar ve safra normal yolu izleyip barsaklara akamaz.

Hepatit hastalığında karaciğer içi mekanizma bozulduğundanEnfeksiyonlarda
Normal beslenememe durumlarında damardan beslenen hastalarda
Genel anestetik alan hastalarda GebelerdeSafra kesesi yolunu tıkayan taşlar, tümörler veya başka nedenlerin varlığındaVeya nedeni bilinmeyen durumlarda sarılık oluşur
Sarılık (ikter) klinik belirti ve laboratuar bulguları:

Sarılık Hastalığının Belirtileri

Safra kesesine bağlı oluşan sarılık durumlarında vücutta kaşıntı, sarı ve sulu dışkılama ve koyu (çay) renkli idrar görülür. Karaciğer büyümesi ve safra kesesinin ağrılı ya da ağrısız elle dışardan hissedilmesi diğer belirtilerdir. Tahlillerde alkalen fosfataz ve ggt denilen maddeler yükselmiştir. Kanama zamanı uzamıştır. Ultrasonda safra kesesinde taş varsa belirlenebilir. Tomografi ve sintigrafi de tanıda yardımcı diğer yollardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp