sarılık hepatitle aynı şey mi

Sarılık Tedavi :

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Uzun, sarılık hastalığının yalnız vatandaşlar için değil sağlık personeli için de büyük tehlike olduğunu söyledi. Sarılığın 2000'li yıllarda AIDS'ten daha tehlikeli olacağını söyleyen Uzun, şöyle devam etti: ‘

‘Özellikle kan bankaları, ameliyathane ve hemodiyaliz ünitelerinde çalışan personel, büyük risk altında. Bu kişilere bulaşacak sarılık, hastanenin diğer sağlık personeline de rahatlıkla bulaşabilir. Onun için vatandaştan çok bizleri tehdit eden sarılığa karşı mutlaka aşı olmalı ve şüpheli vakalara karşı çok dikkatli davranmalıyız.‘‘

Uzmanların önerisi


Uzmanlar, kalabalık ortamlarda eğitim gören öğrencilere gripal enfeksiyon, sarılık gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmaları için şu önerilerde bulundular:

Fazla terlemeyin veya teri emen pamuklu giysiler giyin, Açıkta satılan yiyeceklerden satın almayın, Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler yemeyin, Çok şekerli ürünlerden uzak durun, Tuvaletten çıkınca kesinlikle ellerinizi yıkayın, Tırnaklarınızı kesin. Uzun tırnaklar hastalığın bulaşmasında etkilidir, Kıyafetlerinizin temizliğine önem gösterin, Okul kantininde görülen her yiyeceği satın almayın, sonuçta kantinde bir satış noktasıdır ve kullanım tarihi geçmiş veya bozuk mamuller satabilir.

Alkol ve sigara sarılık sebebi


Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Değertekin,bir toplantı için geldiği Şanlıurfa'da,sigara ve alkolün sarılığa, sarılığın ise Hepatit B'ye neden olduğunu söyledi.

Bölge insanının sağlığı açısından Hepatit B'nin ciddi tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Değertekin, şöyle dedi:

''B hepatiti, sigara ve alkolden bulaştığı gibi anneden çocuğa veya aile içinde bir bireyden diğer bireylere de geçebilir. Aile içinde bulaşma yaygın olarak görülmektedir. GAP bölgesindeki illerde alkol ve sigaranın neden olduğu sarılık hastalığı daha fazla görülmektedir. Batı illerinde, karaciğer hastalıklarının yüzde 50'si sarılıktan kaynaklanırken, bu oran GAP illerinde yüzde 80'lere çıkmaktadır. Bu da sigara ve alkolün, bölge için ne kadar tehlikeli olduğunu göstermektedir.''

Prof. Dr. Değertekin, hastalığın her yaşta görülme ihtimalinin aynı olduğunu, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıktığınıifade ederek, korunma için Hepatit B aşısı olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kışla gelen sarı tehlike

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber bazı hastalıklara yakalanmamak için gerekli tedbirlerin şimdiden alınmasının şart olduğu bildirildi.Üzerinde titizlikle durulması gereken mevsim hastalıklarından birisinin de sarılık (Hepatit) olduğunu belirten uzmanlar, "Çevre temizliği ve hijyen kurallarına riayet edildiği takdirde hastalıktan korunmak mümkün olabilir. Şayet bu tedbirler alınmaz ise sonu ölüme varan kötü sonuçlar alınabilir. Bu sebeple hastalık hakkında genel bilgilere sahip olmak sağlığımız açısından faydalıdır" şeklinde konuştular.

Konu hakkında görüştüğümüz Aile Hekimi Uzman Dr. Saim Şendil, sağlığımızı ilgilendiren konularda bilgilenmenin lüzumuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Sarılık Hastalığı, çeşitli virüslerle meydana gelen akut karaciğer iltihabıdır. Bu, virüslerin tiplerine göre isimler alıp, alt gruplara ayrılan sarılığın bir tipini insan dışkısı meydana getirir. Hastalığı geçirmekte olan ve taşıyıcı olanlardan bu hastalık dışkı vasıtasıyla etrafa bulaşır. Bunun için hastalığın yayılmasını engellemede en önemli konu taşıyıcıların tesbiti ve tedavisidir."

Virüs alındıktan sonraki en belirgin şikayetin halsizlik ve bitkinlik olduğunu söyleyen Dr. Şendil, "Bulantı, kusma, kas ağrısı diğer şikayetleri oluşturur. Sigara içen insanlar için bu durumda sigaraya karşı iştah azalmaktadır. İdrar renginin sarıya kaçması sarılığın en bariz belirtilerinden biridir. Hızlı seyreden hepatit (Fulminan) tipinde virüsün hızla beyne yerleşmesi halinde ise hasta kısa sürede kaybedilebilir. Tüm hepatitler içinde çok seyrek olarak karşılaşılan bu durum, hepatitin en ölümcül seyreden tipidir"diye konuştu.

Sarılığın önce gözlerde olmak üzere tüm vücuda yayıldığını anlatan Şendil, "Hepatit hastası ve taşıyıcısı kesinlikle alkol kullanmamalıdır. Çünkü alkol, vücudumuzun en önemli bölümlerinden olan karaciğeri tahrip eder" dedi.

KORUNMA YOLLARI

Hepatitten (SARILIK) korunmada önemli konulardan biri de gıda sektöründe ve lokanta hizmetlerinde çalışanların taşıyıcılık durumlarının kontrolü olduğunu dile getiren Uzman Dr. Şendil şöyle konuştu:

"Bu kontroller sağlıklı yapıldığında ve gerekli tedbirler alındığında dışkı ve ağız yoluyla bulaşan hepatitte azalmalar görülebilir. Enfeksiyonlarla bulaşan tipler için ise bütün sağlık personeli koruyucu tedbirleri almalıdır. Bu tedbirlerden en önemlisi ve sağlıklısı hepatit aşısıdır. Yapılan tetkiklerde aşının uygulanmasında sakınca olmayan her sağlık personeli, hepatit aşısı ile korunmalıdır. Ayrıca sıkça damardan sıvı tedavisi almak zorunda olan hastalar ve taşıyıcı olanların yakınları hepatit aşısı ile bu hastalığa karşı korunmalıdır."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp