Şap Hastalığından Korunma Yolları

Şap Hastalığından Korunma Yolları :

Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülen ciddi verim kayıplarına ve bazen de ölümlere yol açan önemli bir enfeksiyondur. Hastalık uzun yıllardan seri pek çok ülkede salgınlar halinde görülmekte hastalıkla mücadele için büyük gayretler sarfedilmektedir. Ülkemizde aşı uygulamaları ve hayvan hareketlerinin sıkı kontrolü ile hastalık kontrol altına alınmıştır.

Şap hastalığını nasıl tanıyabiliriz: Şap sığır, manda, koyun, keçi, deve, domuzlarda görülür. Kültür ırkı hayvanlarda yerli ırklara göre daha şiddetli seyreder. Yüksek ateş, durgunluk, iştahsızlık, süt veriminin aniden düşmesi ilk belirtilerdir. Ağızdan iplik tarzında salya akması, dilde, diş etlerinde, yanak ve dudakların iç kısımlarında içi su dolu kesecikler ve sıyrıklar oluşur.

Bazı hayvanlarda ayaklarda da enfekte yaralar oluşur, ciddi topallıklara ve hatta tırnağın düşmesine neden olur. Hastalığın bir diğer özelliği buzağı ve genç danalarda ani ölüme neden olmasıdır. Hastalığı atlatan hayvanlarda süt veriminin ve besi performansının eksi haline dönmesi için 2-3 hafta geçmesi gerekir.

Şap hastalığının bulaşma yollarını biliyormusunuz: Şap hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta hayvanların salya, idrar, dışkı, süt ve diğer salgıları ile virüs çevreye yayılır. Hayvanların nakil araçları, yem, ot, saman, yemlik, suluk, altlık ve hayvan bakıcıları ile ayrıca hava ve rüzgarla hastalık çevreye ve diğer hayvanlara bulaşır.

Şu halde hastalığın ahırınıza girmemesi için neler yapmalısınız:

1. Hastalığın yayılmasında hayvan hareketlerinin rolü çok önemlidir. Özellikle Kurban Bayramı döneminde iller ve ilçeler arası sığır ve koyun nakillerinin artması hastalığın bölgeden bölgeye yayılmasına neden olur. Hayvanların götürüldükleri ilde hayvan pazarları gibi kalabalık ortamlarda hastalığın bulaşma ihtimali artar. Yetiştiricilerimiz yeni hayvan aldıklarında veya satış amacıyla hayvanlarını başka illere götürüp geri getirdiklerinde 15 gün kadar diğer hayvanlarla bir arada barındırmamaları gerekir. Ahıra getirilen hayvanlar hasta olmasalar dahi şap virusunu taşıyor olabilirler. 15 gün içinde başka yerden getirdikleri hayvanlarda hastalık belirtisi görülmezse diğer hayvanlarla bir arada barındırabilirler.

2. Hasta veya hastalık taşıdığından şüpheli hayvanların bulunduğu ahırdan diğer ahıra hiçbir araç gereç malzeme (sağım makinesi, kürek, el arabası,çizme vb)taşınmamalıdır.

3. Hasta hayvanların bulunduğu ahırdan her türlü yem ot saman sağlam ahıra sokulmamalıdır

4. Hasta veya hastalıktan şüpheli hayvanların bakımı ve sağımı ile uğraşan kişiler sağlam ahırlara girmemelidirler

5. Ahırlara serçe, güvercin gibi kuşların girmesini önlemek için havalandırma pencereleri sineklikle kapatılmalıdır.

6. Şap hastalığından korunmanın en garantili yolu aşılamadır. Hayvanlarınızı şap hastalığına karşı aşılatınız. Aşılanan hayvanlar şap hastalığına yakalanmaz veya hafif atlatırlar. Böylelikle yetiştiricilerimiz hastalık nedeniyle oluşan ölümler başta olmak üzere et ve sütteki verim kayıplarına bağlı ortaya çıkan ekonomik zararlardan korunurlar. Ayrıca hastalanan hayvanların tedavisi için gereken ilaç ve dezenfeksiyon masraflarından da kurtulmuş olurlar. Böylelikle hayvanlara şap aşısı yaptırarak önemli ekonomik kazançlar sağlanmış olur.

Tarım İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şubesi olarak şap hastalığı ile mücadelemiz devam etmektedir. Yılda iki defa İlkbahar ve Sonbahar mevsiminde kampanya tarzında yoğun aşılama çalışmaları yapılmaktadır.Yetiştiricilerimizin konuya duyarlı ve ilgili olmasını aşılama ekiplerimiz köylerine geldiklerinde hayvanlarını aşılatmalarını önemle ifade ediyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp