Şap Hastalığı Tedavisi

Şap hastalığı etkeni virüs olduğundan, şap hastalığı tedavisi yoktur. Ancak dezenfektanlarla hastalık söndürülmeye çalışılır. Bunun yanı sıra ikinci bir hastalığın bulaşmasını engellemek için dezenfektanlarla beraber antibiyotik uygulaması yapılır.

Şap hastalığı tedavisi yoktur, derken yanlış anlaşılmasın. Bütün etkeni virüs olan hastalıklar, tedavi edilmez, bazı kimyasal uygulamalarla söndürülmeye çalışılır.

Şap hastalığıda bunlardan biridir. Bu sırada yüksek ateşle seyreden şap hastalığı, antibiyotik uygulaması ile biraz olsun hayvanın ateşi düşebilir. Başka diğer enfeksiyonların oluşmasını önler.

Şap hastalığı nedir?

Halk arasında tabak hastalığı olarak ta bilinen, tüm çift tırnaklı hayvan (sığır, manda, deve, koyun, keçi ve domuz) türlerinde görülen, etkeni virüs olan bir hastalıktır.

ŞAP HASTALIĞI

Ülkemiz için ekonomik değeri olan, çift tırnaklı hayvanlarda şap hastalığı çok önemli ekonomik kayıplara sebep olmakla beraber ölümlere sebep olabilir. Özellikle ineklerde şap hastalığı yavru atmaya sebep olmaktadır. Aynı durum koyun ve keçiler içinde geçerlidir.

Şap hastalığı tedavi olmadığı sadece dezenfektanlarla söndürülmeye çalışıldığı için yapmamız gereken koruyucu tedbirler almaktır.

Şap Hastalığından Korunma:

Kesinlikle şap hastalığına karşı koruyucu aşı yapılması gerekmektedir. Genç hayvanlarda 4 ay, yetişkin hayvanlarda 6 ayda bir bölgede seyreden şap hastalığı tiplerine göre aşılama yapılması gerekir.

Pazarlardan yeni alınan çift tırnaklı hayvanlar, diğer hayvanlardan uzakta bir yerde en az 10 gün karantinaya alınması gerekir.

Ahır içerisine giren çıkan bakıcı ve diğer kişilerin, steril özel elbise ve çizme giymeleri gerekmektedir.

Hastalıklı bölgelerden hayvan alımı yapılmamalıdır.

Bir işletmede şap hastalığı çıkmış ise aşı yaptırmayınız. Hastalıktan ölen hayvanları derin çukurlara gömerek üzerini kireçleyiniz.

Hastalık çıkmış işletme içerisindeki malzemeleri dezenfekte ediniz.

Bir süt işletmesinde devamlı olarak sağım öncesi malzemeler bol sıcak suyla yıkanmalıdır.

Şap hastalığı insanlara bulaşır mı?

Şap hastalığı nadirende olsa insanlarda görülebilir. Şap hastalığı insanların ağız içi ve parmak aralarında kesecikler şeklinde yaralarla seyredebilir. Hasta hayvanlarla uğraşınız bittikten sonra ellerinizi bol sabunlu suyla yıkayınız.

Çift tırnaklı hayvanlarda şap hastalığı tedavisi olmadığı için, şap hastalığından korunma şartlarına harfiyen uyulması gerekir. Değilse şap hastalığına yakalanan hayvanlarda büyük ekonomik kayıplar oluşacağı unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp