Sağırlığın Belirtileri Nelerdir

Sağırlığın Belirtileri Nelerdir

Konjenital işitme bozukluğu belirtileri
Duyma engelli doğum beri bazı koşullar mevcut olabilir. Bu durumun belirtileri şunlardır:
  • değil şaşırtan bir gürültü ile bebek
  • dört aylık süre ses kaynağına dönüm değil onun kafa
  • herhangi bir kelime, bir yaşına bile gelmez
  • Anne görür ama onu ona çağrı yanıt vermiyor
  • bazı sesleri ama tüm sesler görünüyor
Genel olarak, çocuklarla konuşmak öğrenmede gecikme, yüksek sesle konuşmak ya da kendilerini ve böylece çok yüksek bir TV'nin sesini kapatarak tekrar hoparlör sorulan belirsiz konuşma, işitme bozukluğu olabilir gösterir.

İşitme kaybı belirtileri
Ortak şikayet şunlardır:

  • işitme ve konuşma anlama zorluğu
  • telefonla aşağıdaki konuşma güçlüğü
  • müzik veya diğer kişilerin yüksek bir birim televizyon dinleme
  • eksik kapı çan ya da telefon çaldığında
  • gelecek sesi yönünü yerleştirmek zorluk
Hastalar çoğu kez tekrarlayın ve anlayış kadınlar ve çocuklar daha fazla güçlük çeken konuşmacı isteyin. Onlar da gürültülü bir ortamda çalışan bir tarih olabilir.

Hafif işitme bozukluğu belirtileri
Yani hasta arasında 25-39dB sessiz sesler duyabilir. Bu tip işitme kaybı fısıldadı konuşma anlamakta zorluk anlamına gelir.

Orta derecede işitme bozukluğu belirtileri
Bu kişiler arasında 40 ila 69dB sessiz ses duyabilirsiniz. Normal bir konuşma bu kişileri takip etmek zor olur.

Ağır işitme bozukluğu belirtileri
Bu hastaların duyup sessiz ses 89dB 70 arasındadır. Bu hastaların kalabalıklardan kelime duyamıyorum ve işaret dili iletişim için gerekebilir.

Derin işitme bozukluğu belirtileri
Bu hastaların normal normal işitme kişi kulakları zarar çok yüksek ses duyamıyorum.

İşitme kaybı diğer belirtileri
Diğer belirtiler şunlardır:
  • Açık sıvı ya da irin kulağına gelen akıntı
  • etkilenen kulak ağrısı
  • baş dönmesi
  • Tinnitus veya kulak zil
  • etkilenen kulakta dolgunluk hissi

Sağırlık Çeşitleri

Sensörinöral İşitme Kaybı
Sensörinöral işitme kaybı algılayıcı hücrelerin (tüy hücreleri) zarar görmesi ya da olmamasından kaynaklanır ve genellikle kalıcıdır. “Sinirsel işitme kaybı” adı da verilen sensörinöral işitme kaybı, hafif, orta, ileri ya da çok ileri derecede olabilmektedir.

Hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmektedir. İleri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant önerilmektedir.

Bazı vakalarda yalnızca yüksek frekanslara yönelik sensörinöral işitme kaybı görülür, buna aynı zamanda kısmi işitme kaybı da denir. Bu vakalarda yalnızca, kokleadaki tüy hücreleri zarar görmüştür. Apekste yer alan ve alçak tonları işlemlemekten sorumlu tüy hücreleri hala sağlamdır. Elektrik akustik stimülasyon, yani EAS, özellikle bu vakalar için geliştirilmiştir.

Mikst Tip İşitme Kaybı
Mikst tip işitme kaybı, sensörinöral ya da iletim tipi kaybın karışımıdır. Hem iç hem de dış veya orta kulak kulaktaki sorunlardan kaynaklanır. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, ameliyat, işitme cihazı, orta kulak implantı ya da kemik iletimli implant bulunmaktadır.

Nöral İşitme Kaybı
(Nöral) Sinirsel işitme kaybı, işitme sinirinin olmamasından ya da zarar görmesinden kaynaklanabilir. Bu tür kayıplar genellikle çok ileri derecededir ve kalıcıdır.

İşitme siniri ses bilgisini beyne iletemediğinden işitme cihazları ve koklear implantlar buna çözüm olamamaktadır.

Çoğu vakada İşitsel Beyinsapı İmplantı (ABI) tedaviye yönelik bir seçenek olabilir.

Sağırlık Nedenleri

YETİŞKİNLERDE İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ
Ototoksik ilaç kullanımı: Özellikle tümör tedavisinde kullanılan ilaçlar, idrarı artıran dirüetikler işitme kaybına neden olabiliyor.
Tümörler, damarsal sorunlar: Kafa içinde basınç artışına yol açan migren ya da damarsal sorunlar, baş ve beyin bölgesi tümörleri, işitme kaybının nedenleri arasında yer alıyor.

Yaş: 40 yaşından itibaren işitme organının yaşlanmasına bağlı olarak bu duyuda azalma görülüyor. Yaşlılık, iç kulağı ve işitme sinirini etkiliyor.
Enfeksiyonlar, metabolik hastalıklar: Sifilis (frengi), Kayalık Dağlar Humması gibi enfeksiyonların yanı sıra diyabet gibi endokrin hastalıklar da işitme kaybına yol açıyor.

Gürültü: 90 desibel gürültü olan bir yerde çalışma süresinin 8 saati geçmemesi gerekiyor.Gürültü 95 desibele ulaşırsa, bu süre 4 saate düşüyor.

ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ
Genetik yatkınlık: Ailesinde işitme kaybı görülen çocuklarda bu sorunun ortaya çıkma riski daha yüksek oluyor.

Hamilelikte kullanılan ilaçlar: Hamilelik döneminde bilinçsiz kullanılan ilaçlar, bebekte işitme sorunlarına yol açabiliyor.

Hastalıklar: Bebeğin anne karnındayken ya da yenidoğan döneminde kızamıkçık, herpes (uçuk), toksoplazma, menenjit gibi hastalıklara yakalanması işitme kaybına neden olabiliyor.

Yenidoğan sarılığı: Yenidoğan bebeklerde bilirubin oranı yüksek ise ve yenidoğan sarılığı uzun sürmüşse, işitme kaybı görülebiliyor.

Travmalar: Çarpma, düşme gibi travmalar da çocuklarda işitme duyusunun azalmasına ya da yitirilmesine neden olabiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp