Doğuştan Sağırlığın Tedavisi

Doğuştan Sağırlığın Tedavisi

Sağırlık tedavisinde problemin hangi kaynaklı olduğunu tespit etmek çok önemli. Kategorize edersek doğuştan sağır olan kişilerden yola çıkarak bahsettiğimizde bu iki tarafı işitme problemi %100e yakın olan çocuklarda artı kohrerimplant dediğimiz bir yöntemle ortalama 1 yaşında uygulanacağı şekliyle sağır olmalarını engellemiş oluyoruz. Daha ilerki yaşlarda işitme cihazı kullanmak mümkün olabilir. Dış kulak yoluyla ve orta kulakla ilgili olan sıkıntılar genelde cerrahi müdahalelerle ya da ilaç tedavileriyle giderilebilir.

Birtakım protezler konularak tedavi edilen hastalıklar olabildiği gibi işitme siniri ve iç kulak tarzı işitme kayıplarında da işitme cihazları kullanmak sounnd bring dediğimiz bir teknolojiyle implante edilebilen orta kulak cihazları yani bir ameliyatla yerleştirilen cihazlar kullanmak mümkün. Geniş bir skalada baktığımızda sağırlığın yok ediminden bahsetmek çok da yanlış olmaz.

Artık kimse sağır olmaya mahkum değildir yani total sağırlıktan bahsediyorum, tamamen iki tarafın da işitmemesinden bahsediyorum. Bu artık teknolojinin bize verdiği imkanlarla ortadan kaldırıldığını söyleyebiliriz hatta artık şimdi beyin sapına bir implant koyarak beyin düzeyinde olan sağırlıkları bile çözmek mümkün.

Doğuştan Sağırlık Nedenleri

İşitme kayıplarına yol açan bu durumların nedeni kalıtsal (genetik) olabilmekle birlikte, işitme organlarının gelişimsel bozuklukları veya hamilelik döneminde anneyi ve bebeğini etkileyen bazı hastalıklar ya da gebelikte bazı ilaçların kullanımına bağlı olabiliyor.

Kalıtsal işitme kayıpları, doğumsal işitme kayıplarının yaklaşık yarısını oluşturur ve bunların nadir görülen ve ancak diğer vücut organlarının bozuklukları ile birlikte olan çeşitleri vardır.

Bazı ilaçların hamilelikte kullanımı ya da bazı virüslerle hamilelik döneminde hasta olunması işitme organlarının gelişimlerini bozabilir.

Ana rahmindeki 4. ve 28. haftalar arasında gelişimini tamamlayan kulak yapılarının bu dönemde olumsuz olarak etkilenmesi yapısal bozukluklara neden olabiliyor.

Sağırlık Çeşitleri

İletim Tipi İşitme Kaybı

Sesin dış veya orta kulaktan iç kulağa düzgünce iletimini engelleyen herhangi bir sorunun yarattığı kayba iletim tipi işitme kaybı denir. Bu tür kayıplar genellikle hafif ya da orta derecelidir ve 25 - 65 desibel arasıdır.

Bazı durumlarda iletim tipi işitme kaybı geçici olabilir. Sorunun nedenine göre ilaç tedavisi ya da ameliyat çözüm olabilir. Bu tür kayıplara işitme cihazı, orta kulak implantı ya da kemik iletimli implant da çözüm olabilmektedir.

Sensörinöral İşitme Kaybı

Sensörinöral işitme kaybı algılayıcı hücrelerin (tüy hücreleri) zarar görmesi ya da olmamasından kaynaklanır ve genellikle kalıcıdır. “Sinirsel işitme kaybı” adı da verilen sensörinöral işitme kaybı, hafif, orta, ileri ya da çok ileri derecede olabilmektedir.

Hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmektedir. İleri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant önerilmektedir.

Bazı vakalarda yalnızca yüksek frekanslara yönelik sensörinöral işitme kaybı görülür, buna aynı zamanda kısmi işitme kaybı da denir. Bu vakalarda yalnızca, kokleadaki tüy hücreleri zarar görmüştür. Apekste yer alan ve alçak tonları işlemlemekten sorumlu tüy hücreleri hala sağlamdır. Elektrik akustik stimülasyon, yani EAS, özellikle bu vakalar için geliştirilmiştir.

Mikst Tip İşitme Kaybı

Mikst tip işitme kaybı, sensörinöral ya da iletim tipi kaybın karışımıdır. Hem iç hem de dış veya orta kulak kulaktaki sorunlardan kaynaklanır. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, ameliyat, işitme cihazı, orta kulak implantı ya da kemik iletimli implant bulunmaktadır.

Nöral İşitme Kaybı

(Nöral) Sinirsel işitme kaybı, işitme sinirinin olmamasından ya da zarar görmesinden kaynaklanabilir. Bu tür kayıplar genellikle çok ileri derecededir ve kalıcıdır.

İşitme siniri ses bilgisini beyne iletemediğinden işitme cihazları ve koklear implantlar buna çözüm olamamaktadır.

Çoğu vakada İşitsel Beyinsapı İmplantı (ABI) tedaviye yönelik bir seçenek olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp