Sağır - Dilsizlik

Sağır - Dilsizlik : Sağır dilsizlik doğuştan veya sonradan olur.

A — Doğuştan sağır-dilsizlik: Hemen daima inkişaf kusurlarına bağlıdır.

1. Labirentin tamamen yokluğu (aplasia);

2. Kemik ve zar labirentlerin kusurlu yapıları, malformasyonları;

3. Koklea ve vestibülde dejenerasyon;

4. Yalnız mambranöz labirentin kusurlu olması;

5. Entrauterin hayatta husule gelen labyrinthitis.

B — Sonradan olma sağır-dilsizlik: Doğumdan sonra vuku bulan laby- rinthitis’den ileri gelir. Entrauterin labyrinthitis daima meningitis neticesi olur. Doğumdan sonraki labyrinthtis’ler ise

(a) tromalardan; kafaiçi kırıklarında olduğu gibi;

(b) ortakulak iltihabında enfeksiyonun labirente girmesiyle;

(c) cerahatli meningitisde enfeksiyonun içkulağa girmesiyle;

(d) konjenital sifilise ait değişikliklerle vukua gelir.

Sağır dilsizler arasında konjenital sifilise bağlı sağırlığın nisbeti % 3,5 ile 25 arasında değişir.

Patoloji - Ortakulakta iltihaptan ileri gelen yapışıklıklar, kalsifikasyon- lar ve kemikleşmeler bulunur. Bazı vak’alarda oval pencere kemik dokusiyle dolar, yuvarlak pencereyi kapatan zar kalınlaşır veya incelir, kireçlenir, ned- beleşir veyahut zar hiç bulunmaz.

Attic ile ortakulak boşluğunun diğer bölümleri kemik yapısında kitlelerle dolar. Kulak kemikçiklerinden bir bulunmayabilir.Labirentte en sık rastlanan patolojik değişiklik kemik büyümesiyle kanalların tıkanmasıdır. İşitme sinirinin veya labirentin tamamen veya kısmen bulunmadığı vak’alar mevcuttur. Vestibül seyrek hastalanır.Belirtiler - Sağırlık tam veya kısmidir. Küçük çocuklarda işitmenin derecesini tayin etmek güçtür. Düdük, el çırpma, zil gibi vasıtalardan faydalanılarak yüzünün ifadesindeki değişiklikten manâ çıkarılır. ,

Dilsizlik sağırlığın neticesi olabilceği gibi sağırlığı meydana getiren sebep ayni zamanda dilsizlik de yapabilir. Kulak hastalandığı sırada beyindeki konuşma merkezleri de hastalanırsa çocuk konuşmayı öğrenemez. Çocuklarda konuşmayı öğrenme kabiliyeti büyük farklar gösterir. Bu bakımdan dilsizlik husule gelmesi için hangi yaşta çocuğun sağır olması lâzım geldiği hakkında fikirler değişiktir.

Eğer yedi yaşına kadar sağır olursa dilsizlik meydana gelebilir. Öğrenmiş olduğu konuşmayı da zamanlaunutur. Sağır dilsizlerin konuşmaları karakteristiktir: monoton aksansız, hafif bir sesle konuşurlar. Özel yetiştirme usulleriyle sağır dilsizler konuşmayı öğrenebliriler. Bu iş için mektepler vardır. Bunların konuşmasını, uzun müddet işitmedikçe anlamak zordur. Sağır dilsizlere dudaktan okumak, işaretlerle konuşmak da öğretilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp