Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri


Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri hakkında genel bilgiler,Safra kesesi ameliyatlarının riskleri var mıdır, safra kesesi ameliyat risklerine karşı alınması gereken önlemler nelerdir konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Adındanda anlaşılacağı üzere safra kesesi safra depolayan bir organdır.Karaciğerin sağ lobuna yapışık armut şeklinde,sapıyla onikiparmak barsağına bağlı olarak durur.Karaciğerde oluşturulan safra keseye gelir ve safra kesesi tarafından kısmen suyu azaltılarak daha yoğun hale getirilip depolanır bu haliyle yeşil sarı arası bir renk alır.

Depo halinde bekleyen safra yemekten sonraki saatlerde yemekle karışmak üzere bol şekilde barsağa verirlir.Sabun özelliğiyle yemeğin daha rahat sindirilebilir hale gelmesini sağlar.Safranın tek görevi sindirime katılmasıdır.Farklı toplumlarda görülme sıklığı değişmekle birlikte nüfsun % 7 kadrında tesbit edilir.Kadınlarda 4 kat daha sık rastlanır.Açık tenlilerde ve 40 yaş üstünde daha sık tesbit edilir.

SAFRA KESESİNDE TAŞ OLUŞMA SEBEBİ:

Taş oluşumunda birçok sebepten söz edilmektedir;

-Safra içeriğindeki dengenin bozulması.

-Safra kesesi iltihapları ve parazitleri.

-Kan yıkımını artıran kan hastalıları(Akdeniz ateşi).

-Beslenme alışkanlığı(yüksek kolesterol içeren gıda tüketimi ).

-Kan kolesterol seviyesinin yüksekliği.

-Şeker hastalığı.

-Irsi özellik (genetik olarak bazı ailelerde daha sık görülür)

-Doğum kontrol hapı kullanmak

-Şimanlık

Taşlar oluştuğu maddeye göre değişir;kolesteol yapısındaysa kolesterol taşı,bilirübinden oluştuysa pigment taşı,kalsiyum ağırlıklıysa kalsiyim taşı şeklindedir.Küçük ve yüzlerce (en fazla çıkan taş sayısı 1600 ) olabildiği gibi tek taş 5-10 cm ye kadar büyüyebilmektedir.

BULGULAR:

Genellikle safra kesesi taşları chek up gibi rutin kontroller yapılırken veya başka hastalıklar aranırken tesbit edilir bununla birlikte;

-Karın ağrısı(daha çok karın sağ üst kadranda)

-Sırta vuran kuşak tarzı ağrı.

-Fazla genirme

-Yemek sonrası şişkinlik

-Yemek sonrası bulantı ve kusma

görülebilir.Tüm bu şikayetler ağır yağlı,proteinli ve kızartma yemeklerinden sonra daha belirgin olabilir.

-Taş sebebiyle safra kesesinde iltihap oluştuğunda şikayetler çok şiddetlenir ve acil tedavi gerektirir.

Oluşacak şikayetler taşın sayısı ve büyüklüğüyle ilgili değildir.

TEŞHİS

Genellikle tesadüfi tesbit edilir ama yukardaki şikayetleri tarif eden hastaya yapılacak USG (ultrasaund) ile % 100 yakın ihtimalle teşhis konur.

TEDAVİ

Tedavisi cerrahidir tedavisi yapılıncaya kadar;

-Yağlı gıdalardan

-Fazla protein içeren süt,yumurta et gibi gıdalardan

-Kızartmalardan

-Yoğun baharatlardan

-Abartılı miktarda yemekten kaçınmalı ve sindirim kolay gıdalarla beslenmelisiniz.

Yorumlar

  • Sel** DOK**
    5 yıl önce
    Safra kesesi taşı ameliyatı riskleri ve ameliyat sonrası bakım ve iyileşme süreci hakkında bilgi verirseniz sevinirim saygılarımla!
    • Şifalı Bitkilerim
      5 yıl önce
      Safra kesesinde taş ve çamur oluşumunun birkaç sebebi vardır: safra içeriğinin yoğunlaşması ve bu yoğunluğun çökelmesi, safra kesesi ve etrafının iltihapları, bazı kan hastalıkları(sferositoz gibi) ve safra akımının yavaşlamasına sebep olan tıkanıklıklar gibi.Bu set vücuttan dışkı yoluyla atılımını sağlar. Tedavi yolu için linke tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp