Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer

Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer :

Safra kesesini alma ameliyatı (kolesistektomi), orta dereceli ağrıdan şiddetli ağrılara neden olan safra taşları için tedavi seçeneğidir. Safra kesesi alındıktan sonra belirtiler genelde tekrarlanmaz. Birkaç küçük vakada, safra taşlarının komplikasyonlarını önlemek için de ameliyat yapılabilir. Laparoskopik cerrahi, safra kesesini almak için genelde en iyi yöntemdir. Açık safra kesesi ameliyatı uzun bir iyileşme süreci gerektirir ve daha çok acı verir.

Safra kesesi ameliyatlarında temel amaç hastayı mevcut şikayetlerinden kurtarmak değil, gelecekte olabilecek ciddi komplikasyonlardan korumaktır. Bu nedenle bir çok safra kesesi hastasının tekrarladığı “benim bir şikayetim yok ki, neden ameliyat olayım” ifadesi doğru bir düşünce tarzı değildir. Safra kesesindeki çok küçük bir taş bile ana safra kanalına düşerek kanalın ani ve tam tıkanmasına, dolayısı ile hastanın yaşamını tehlikeye atabilecek tıkanma sarılığı ve pankreas rahatsızlıklarına neden olur. Yine taş eşliğinde gelişen bir safra kesesi iltihabı, safra kesesinin gangrene olarak delinmesine neden olabilir. Böyle bir durum hastanın hiç ummadığı ve planlamadığı bir zamanda karşısına çıkabilir. Her iki durumda da çoğu kez hastanın acil olarak ve açık yöntemle ameliyat edilmesi gerekir.

Safra kesesi polipleri safra kesesi duvarının iç yüzünde siğil görünümündeki kitlelerdir. Zaman geçtikçe poliplerin sayıları artar, çapları büyür. Safra kesesi polipleri önceleri iyi huylu kitleler olmasına karşın, bu hastaları bekleyen en büyük tehlike, zaman içerisinde polip üzerinde safra kesesi kanserlerinin gelişmesidir. Çünkü hemen hemen tüm safra kesesi kanserleri polipler üzerinde gelişir.

Safra kesesi yapısal olarak karaciğer ile birbirine yapışık bir organdır. Bu nedenle safra kesesi kanserleri karaciğere ve diğer vücut kısımlarına çok kısa sürede yayılırlar. Daha doğrusu tanı konulduğunda daha doğrusu hastanın şikayetleri başladığında çoğu kez hastalık tedavisi mümkün olmayan evrelere ulaşmış olur. Bu durumda hastaya uygulanacak en büyük ameliyatlar bile çoğu kez yaşam kurtarıcı olmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp