Safra Kesesi Ameliyat Sonrası

Safra Kesesi Ameliyat Sonrası : Safra kesesi ameliyatı hangi durumlarda gerekmektedir, safra kesesi ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler ve dikkaet edilmesi gerekenler nelerdir konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve daha detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Hasta tanı konulduktan sonra hastaneye yatırıldığı gün ameliyat edilmekte ve bir gece hastanede kalması çoğunlukla yeterli olmaktadır. Ameliyat sonrası on gün gaz yapıcı yiyecekler yasanlanmaktadır.Hasta ameliyat öncesi kan testlerini takiben en az 6 saat açlık sonrası ameliyata alınır. Dört adet (ikisi 1 cm. ikisi yarım cm. kesilerden ) port yerleştirilerek video kamera sistemi ile ameliyat gerçekleştirilir. Göbek çukurunun altındaki kesiden kamera karın içine gönderilerek ameliyat monitörden ( televizyon) izlenerek yapılmaktadır.

Hasta ameliyattan yaklaşık altı saat sonra ayağa kalkabilir , ağızdan beslenmeye başlanır , aynı gün veya bir gün hastanede yatarak taburcu edilebilir. Laparoskopik kolesistektomi günümüzde en sık uygulanan ve safra kesesi için altın standard olarak kabul edilen bir tekniktir. minimal invaziv teknik (hastaya en az zarar veren ) olup bu tekniğin tüm avantajları (erken ayağa kalkmak, az ağrı , iyi kozmetik sonuçlar , erken beslenme , erken hastaneden çıkış, erken işe dönüş vs.) görülmektedir.

Ameliyat Kararı

Kolesistektomi endikasyonları aynıdır ve açık cerrahi uygulamaya kıyasla laparoskopik uygulamanın morbidite oranının daha düşük olması nedeniyle her hastaya uygulanabilir olarak kabul edilmemelidir. Bu uygulamanın kullanıldığı koşullar aşağıda belirtilmiştir:
Safra kesesi taşı. Safra taşlarının ultrason tetkikiyle doğrulanması ile birlikte klasik öykünün varlığı tanıya varmak için yeterlidir.
a. En sık görülen bulgu yemeklerden birkaç saat sonra epigastriumda veya sağ üst karında ortaya çıkan ağrıdır.
b. Bulantı, karın şişkinliği, hazımsızlık ve gaz bazen kolesistektomi için yararlı olur; ancak, semptomlar klasik safra ağrısı şeklinden uzaklaştıkça, kolesistektomiden sonra hastanın rahatlama ihtimali o derece azalır.

Akut kolesistit - Tipik olarak sağ üst karında rahatsızlık ve Murphy belirtisi ya da palpe edilebilir bir kitle varlığında veya yokluğunda, sağ üst kadranda objektif hassasiyet belirtileri: Ateş ve lökositoz ortak belirtiler olmakla birlikte, kolesistitte mevcut olmayabilir. Enflamasyona rağmen, laparoskopik kolesistektomi birçok hastada açık cerrahi uygulamaya geçilmeden gerçekleştirilebilir.

a. Taşlı safra yolları hastalığı - en sık akut kolesistite neden olur ve ultrason tetkikinde taşlar görülür.b. Taşsız akut kolesistit - hastalığı kritik düzeyde olan hastalarda, uzun süre total parenteral yolla beslenen hastalarda ve immün sistemi baskı altına alınmış hastalarda meydana gelir. Ultrasonda kalınlaşmış safra kesesi duvarı, perikolesistik sıvı veya gecikmiş boşaltım görülmesi hep bu tanıyı düşündüren belirtilerdir. Laparoskopik kolesistektomi yapılabilirse de, perkütan kolesistostomi veya laparoskopik kolesistostomi hastalığı kritik düzeyde olan hastalar için alternatif tedavi seçenekleridir.

Yorumlar

  • Zub****
    7 yıl önce
    kapali safra kesesi ameleyatindan sonra sirt agrisi normalmidir
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Evet normaldir. eger 1 aydan fazla sürerse ağrılarınız bir doktora danışınız

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp