Saç Dökülmesi Minoxidil

Saç Dökülmesi Minoxidil :

Minoxidil solüsyon, yani piyasada satılan adıyla Rogaine %2 ve Rogaine %5'lik solüsyonlar, hem kadınlarda hem de erkeklerdeki erkek tipi genetik saç dökülmesine karşı kullanılmaktadır.

Her tür saç dökülmesinde işe yaramadığı bilindiği için kullanmaya başlamadan saç dökülmenizin türünü öğrenmeniz gereklidir. Minoxidil, özellikle saçları yeni yeni dökülmeye başlamış genç erkeklerde daha etkili. Kalp ve damar rahatsızlığı olanların ilacı kullanmaya başlamadan mutlaka doktora danışmaları gerekiyor.

Minoksidil nedir?

Minoksidil bir vasodilatör'dür. Yani, damarları gevşeterek genişlemelerini sağlayan damar açıcı bir ilaçtır. Damarların genişlemesi yoluyla tansiyonu düşürerek, kalbin daha rahat kan pompalamasını sağlar.

Minoxidil, her ne kadar aslen tansiyon düzenlemek amacıyla kullanılmaya başlanmış olsa da, ilacı kullananlarda kıllanma gibi yan etkiler görülmesi nedeniyle son yıllarda geliştirilen Minoxidil'in solüsyon hali, saç dökülmesine karşı etkili bir tedavi yöntemi olarak piyasaya sunulmuştur.

Tansiyon hapı olarak kullanılan Minoxidil tabletten geliştirilen yüzde 2'lik Minoxidil solüsyon, 1980'li yılların sonlarından bu yana hem erkek hem de kadınlarda görülen ırsi saç dökülmesini tedavi amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.

Piyasada Rogaine %2 ismiyle reçetesiz olarak satılan Minoxidil solüsyon, kadınlar için son derece sakıncalı olan Finasterid'in aksine, kadınlarda görülen saç dökülmesinin tedavisi için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından resmen onaylanmış tek ilaçtır.

Aynı zamanda FDA tarafından saç dökülmesine karşı kullanılmak amacıyla onaylanmış ilk ilaç olan Rogaine'in, piyasaya ilk çıktığında büyük ilgi görmesine karşın, zaman içinde medyanın yarattığı "mucize ilaç" beklentilerini pek karşılayamadığı görüldü.

Rogaine nasıl etki ediyor?

Minoxidil (Rogaine) kafa derisinde sağlıklı saç çıkması arzu edilen bölgelere doğrudan sürülmektedir. Rogaine solüsyon'un normalde, günde 2 kere kafaderisine tatbik edilmesi önerilse de, uzun saçı olanlar için bu oldukça zor olmaktadır.

Minoxidil'in saç çıkarıcı yönü, tamamen tesadüf eseri keşfedilmiştir. Aslen, damarları açarak tansiyonu düşürecek bir yüksek tansiyon hapı olarak geliştirilen Minoxidil'in saç folikülleri ve saçın uzama hızı üzerinde de etkili olduğu ortaya çıktı. Minoxidil'in damar açıcı özelliğinin mi saç köklerini etkileyip etkilemediği halen bilinmiyor.

Rogaine'in etkisi ne kadar zamanda görülüyor?

Minoxidil'in bir işe yarayıp yaramadığını anlamak için 3 aydan 9 aya kadar beklemek gerekebiliyor. Ayrıca ilacı kullanan bir çok kişinin fayda görmediği belirtiliyor.

Rogaine kullanıcılarının en çok şikayet ettiği yan etkiler neler?

Minoxidil solüsyon kullananların en yaygın şikayeti, kafa derisinde kepeklenme ve kaşıntı.
Ayrıca, ilaç ilk dönemler, saç dökülmesini geçici olarak şiddetlendirebiliyor.

Yüzde 2'lik solüsyondan daha etkili olan Minoxidil %5, çoğu durumda saç dökülmesine karşı önerilmiyor. Yüzde 5'lik solüsyon, kafa derisinden başka alın, kulak gibi yanlışlıkla değdiği yerlerde de kıllanmaya neden olabiliyor.

Daha seyrek olarak rastlansa da Minoxidil, kimi kişilerde ciltte kızarıklığa, döküntüye neden olabilir. Aşağıdaki yan etkilerden birinin görülmesi durumunda mutlaka doktorunuza danışın:

Vücuttaki ince tüylerin renginde koyulaşma ya da uzama.
Başdönmesi.

Göğüslerde hassasiyet.

Ciltte döküntü.

Başağrısı.

Mide bulantısı.

Kusma.

İlacın tatbik edildiği bölgede sivilcelenme.

Kafaderisinde yanma.

Saç dökülmesinin şiddetlenmesi.

Saç köklerinde şişlik ya da acı.

Ciltte kızarıklık.

Yüzde şişkinlik.

Rogaine'in bana yarayıp yaramayacağını nasıl bilebilirim?

Yüzde 2'lik Rogaine'in, erkeklerde yüzde 30 oranında, kadınlarda ise bundan biraz daha yüksek bir oranda başarı gösterdiği belirtiliyor. Erkeklerde yüzde 30 oranında etkili olan %2'lik Minoxidil solüsyonun, kadınlarda erkeklerde olduğundan daha etkili olduğu bildiriliyor. %5'lik Minoxidil solüsyonun ise başarı oranları bundan biraz daha yüksek. Minoxidil'in etkisinin kişiden kişiye neden bu kadar değişiklik gösterdiği bilinmiyor. Kimse önceden Minoxidil'in kimlerin tedavisinde etkili olup olmayacağını söyleyemiyor.

Yüzde 2'lik solüsyonu 6 ay kullandıktan sonra bir etkisini görmezseniz ve (yüzde kıllanma gibi) herhangi bir yan etkiden şikayetçi değilseniz, Minoxidil %5'e geçebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, bu ilacın saçları dökülmeye başlayalı çok olmamış, genç hastalarda en çok işe yaradığını gösteriyor.

Minoxidil kadınlarda daha etkili

Kadınlarda erkeklerden daha etkili olduğu belirlenen Minoxidil'in gebe kadınlara etkisi araştırılmamış. Yine de eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, ilacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.Minoxidil solüsyonun emzirme yoluyla bebeklere geçip geçmediği bilinmiyor. Ancak Minoxidil tabletin anne sütüne geçtiği bilindiğinden, emziren kadınların Minoxidil solüsyonu kullanmaları da önerilmiyor.

Rogaine ile birlikte başka ilaçların kullanımı

Rogaine solüsyon kullanmaya başlamadan önce, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü ya da vitamin gibi başka ilaçlar da kullanıyorsanız doktorunuza danışmanız tavsiye ediliyor. Minoxidil gibi kafa derisine tatbik edilen aşağıdaki ürünlerden birini kullanmanız, istenenden daha fazla Minoxidil'in vücut tarafından emilmesine ve istenmeyen yan etki riskinin artmasına neden olabilir:Tretinoin (Retin-A) Petrolatum (Vazelin) Corticosteroidler (Kortizon benzeri ilaçlar).

Rogaine kullanmayı bırakırsam saçlarım yeniden dökülmeye başlar mı?

Diğer saç ilaçlarında olduğu gibi, Rogaine kullanımı sırasında yeniden çıkmaya başlayan saçlar, ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra dökülecektir. Bu genelde, ilacı bıraktıktan sonraki 12 ay içinde gerçekleşir.

Rogaine'in tatbiki

İlacı tatbik etmeden önce saçınızın ve kafa derinizin tamamen kuru olduğundan emin olun. Gereken miktarı saç çıkmasını istediğiniz bölgeye ortasından başlayıp kenarlara doğru tatbik edin. Solüsyonu sürdükten sonraki 4 saat boyunca saçınızı şampuanlamayın. İlacı sürmeniz biter bitmez ellerinizi yıkayın ki, istemeden vücudunuzn başka bölgelerine de sürülmesin. İlacı tatbik ettikten sonra kafa derisini saç kurutma makinesiyle kurutmaya çalışmayın, saç kurutma makinesi ilacın etkisini azaltabilir. inoxidil leke bıraktığından, ilacı tatbik ettikten sonra 2-4 saat kadar tamamen kurumasını beklemelisiniz. Kafaderisinde döküntü, güneş yanığı, vb olursa, ilacı tatbik etmeden doktorunuza danışmalısınız.

Uyarılar

Minoxidil kullanmaya başlamadan önce saç kaybınızın türünün ne olduğunu öğrenmelisiniz. Bazı durumlarda yarardan çok zararı dokunabilir. Bir doktor ya da dermatologa görünerek sizde Alopeci Areata veya Telogen Effluvium (aşağıdaki sözlüğe bakınız) olup olmadığını öğrenin. Eğer öyleyse, Minoxidil tedavisi işe yaramayacaktır. Minoxidil kullanırken, aynı bölgeye başka ilaçlar da tatbik etmeyin. Atladığınız dozlar yerine fazla doz kullanmayın. Alkol kullanımı, Minoxidil'in yan etkilerini arttırabilir. Saç uzaması, ilacı kullandığınız sürece devam eder. İlacı bırakırsanız, tedavinin tüm sonuçları 3-6 ay içinde hızla yok olacaktır. Saç dökülmesi, Minoxidil kullanmaya başladıktan sonraki 2 hafta daha sürebilir. 2 haftadan uzun sürerse doktorunuza danışın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp