Romatizmal Sorunlar

Romatizmal Sorunlar :

11 yaşındaki küçük kardeşimin disleri aniden şişti. İki, üç gün sonra düzeldi. Takiben omusu şiştt. Doktor, ateşli romatiema olduğunu ve mikrobik bir hastalık olduğunu, uzun zaman penistlin kullanmamız gerektiğini, çünkü hastalığın kalbe vurabüeceğini söyledi. Hastalığın tedavisi mümkün mü? Ateşli romatizma streptokok denilen bir tür mikrobun yaptığı hastalıktır. Genellikle hasta önce bir üst solunum yolu hastalığı geçirir. Bu olaydan 10-15 gün sonra eğer hastalığı yapan mikrop vücuttan temizlenmemişse veya o kişide bir hassasiyet varsa mikrop eklemlerde romatizmal şikayetlere yol açar. Eklernde aniden ortaya çıkan şişlik, ağrı ve hassasiyet çok tipiktir. 1-2 gün içinde hasta eklem düzelir, diğer ekleme hastalık geçer. Yani gezicidir. Bazı kişilerde mikrop kalbi de etkileyebilir ve kalp kapaklarında hasara yol açabilir. Tedavisinde penisilin ve benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. Penisilin mikropların temizlenmesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle hastalığın tanısı konulduktan sonra eğer tedaviye gecikilmeden başlanır ve düzerıli bir şekilde sürdürülürse hastalık gerek eklernden gerekse kalbden temizlenir. Bütün bunlara rağmen ateşli romatizma zaman zaman kalpte kalıcı bozukluklara yol açabilmektedir. Oğlum 12 yaşında iken "ateşli romatizma" geçirdi. Devamlı soğuktan koruyoruz. Aynca ayda bir ilaç kullanıyor. Acaba kardeşine vtla bize hastalık bulaşır mı? Ateşli romatizma mikrobik bir hastalık olduğundan uzun bir süre ilaç kullanılması gerekmektedir. Ayrıca mikrobik hastalıkların yoğun olduğu kış aylarında korunmak hususunda daha titiz olmak gerekir. Hastalık mikrobik olduğundan bulaşma ihtimali olabilir. Ancak hastalık mikrobu ateşli romatizma geçirenlerde her zaman bulunmaz. Bu nedenle hastalık bulaşıcı olmakla birlikte ateşli romatizma geçirenlerden değil mikrobu taşıyan üst solunum yolu hastalığı geçirenlerdende bulaşabilir.52 yaşında bir bayanım 10 yıldır yaygın eklem ağnlarım oluyor. İltihaplı romatizma tanısı ile ilaç kullanıyorum. Bir yerde altın ilaçlannın iltihaplı romatizmada kullanıldığını duydum. Nasıl bulabilirim? Faydası var mıdır? Romatoid artrit, kesin sebebi bilinmeyen ancak bazı sebeplerin suçlandığı bir romatizmal hastalıktır. Hastalık genellikle kronik seyirli olup eklemlerde çoğu zaman kalıcı hasara yol açmaktadır. Hastalığın tedavisinde çok değişik ilaçlar kullanılmaktadır. Son yıllarda bazı kliniklerde altın ihtiva eden ilaçlar kullanılmaktadır. Altınlı ilaçlar bazı romatoid artritli hastalarda etkili olmaktadır. Ancak a1tının etkisi genellikle 1-2 aylık bir kullanımdan sonra ortaya çıkar. Diğer ilaçlarla tedavi edilemeyen hastalarda altın kullanılabilir. Uzun süreli bir tedavi gerektiren altın tedavisinin bazı yan etkileri ortaya çıkabilir ve paha1ı bir tedavidir. İlaç genellikle yurt dışından (Almanya vb.) getirtilmektedir. 8 yıldır romatoid artrit tanısı ile tedavi görüyorum. Kaplıcalara gitmek istiyorum. Uygun olur mu? Hangi kaptıcayı tavsiye edersiniz? .

Romatoid artrit tedavisi için zaman zaman kaplıcalardan faydalanıyoruz. Kaplıca tedavisi sıcaklık veren bir tedavi olduğu için romatizmalı hastalarda akut dönemde yani eklemlerin şiş, sıcak ve kızarık olduğu dönemlerde kaplıca tedavisi uygun değildir. Eklem belirtilerinin kısmen haflflediği yani alevlenme dönemleri dışında romatoid artritli hastalar kaplıcaya gidebilirler. Kaplıcada önce hastaların mutlaka diğer istemleri açısından (kalb, karaciğer, böbrek gibi) muayene edilmeleri genellikle birbirine benzemektedir. Birbirlerine kıyasla çok fazla bir ayrıcalıkları yoktur.Annemin eklemlertnde, özellikle elierinde ve dizlerinde şişlikler var. Kendisine ''romatoid artrit" tanısı konuldu. Kortizon denilen ilaçlar verildi. Şikayetlen' oldukça düzeldi. Ancak kortizonlu ilaçların yan etkilerinin çok olduğunu duydum. Kullanmaya devam edelim mi?

Romatoid artrit, tedaviye geç ve zor cevap veren bir romatizmal hastalıktır. Özellikle birden fazla eklemi etkilediği zaman hastayı oldukça rahatsız etmektedir. Bu nedenle gerek hekimlerin gerekse hastaların arzusu ile kortizonlu ilaçlar kullanılmaktadır. Kortizonlu ilaçarın etkileri çok kısa sürede ortaya çıkmakta ve hastaların ağrıları, eklem şişlikleri kaybolmaktadır. Ancak, hastalığın temel bozukluğu üzerine pek etkili değildirler. Kortizonlu ilaçların bir çok bilinen yan etkileri vardır. Özellikle uzun süreli ve yükesk doz kullanıldığında yan etkileri ortaya çıkmaktadır. İlacı veren hekim kar-zarar dengesine göre ilacı vermelidir. Bu nedenle kortizonlu ilaçları kısa süreli ve mümkün olduğu kadar düşük dozlarda kullanma1ı, mevcut hastalığın tedavisi için hastlığın temel bozukluğunu düzelttiği kabul edilen ilaçlar tercih edilmelidir.

6 yıldır değişik romatizma ilaçlan kullanıyorum. Son günler de halsizlı'ğim oldu. Doktorlar kansızlığımın olduğunu söylediler. Kansızlık, romatizmadan mı yoksa kullandığım ilaçlardan mı olmuştur?

Bazı romatizmal hastalıklar organizmada bir çok sistemleri etkileyebilir. Sonuçta kansızlık dahil bazı şikayetler de ortaya çıkabilir. Özellikle yangılı romatizmal hastalıklar kan, karaciğer, böbrek gibi sistemlere zarar verebilmektedir. Ayrıca romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar uzun süreli kullanıldıklarında kansızlığa yol açabilirler. Sonuçta ya hastalığa ya da kullanılan ilaçlara bağlı olarak kansızlık ortaya çıkabilir. Hangisine bağlı olduğu ortaya konulmalıdır.

Romatoid artrit hastalığı nedeniyle değişik ilaçlar kullandım. Altın ilaçlannın iyi geldiğini duydum. Almanya'dan getirtttm, iki aydır kullanıyorum. PekJaydasını göremedim. Kullanmaya devam edeyim mi? Altın ihtiva eden ilaçlar romatoid artrit tedavisinde kullanılmakta ve bazen çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Bulunması nisbeten zor, pahalı, uzun süreli kullanılması gereken ve bazı önemli sayılabilecek yan etkileri olan bir ilaçtır. Genellikle ilaç kullanılmaya başladıktan sonra 3 ay kadar bekleyip etkisi görülmezse ondan sonra kesilebilir.

Yaklaşık 1 yıldır eklemlenmde (el bileği, dirsek, diz) ağnlar oluyor. Romatoid artrit olabileceği sôylendi. Son aylarda gözlerimde kuruluk. göz yaşı azlığı ve tükrük azlığı ileyutmamda zorluk boşladı. Sık sıkta bronşit olmaya başladım. Romatizmam ile ilgisi olabilir mi? Romatoid artritin benzeri bir hastalık olan "Sjögren sendromu" eklerrı1erdeşişlik, ağrı ve tutukluk ile birlikte vücuttaki salgı bezlerini de etkileyerek gözyaşı azlığı ve gözlerde kuruluk, tükrük bezleri ve nefes yollarındaki salgılarda azlık, yutma güçlüğü ve bronşit gibi şikayetlere yol açmaktadır. şikayetleriniz muhtemelen adı geçen hastalığı düşündürmektedir. 21 yaşında delikanlıyım. Son 15 gündür sol dizimde bir ağn veşişlik oldu. Birfizik tedavi uzmanına gittim. Bazı tahlilleryaptıktan sonra bir kadınla ilişkim olup olmadığını sordu. Evet cevabını alınca dizdeki ağrının yakalandığım bel soğukluğuna bağlı olduğunu söyledi. Bel soğukluğu hastalığı diz ağnsı yapar mı? Bel soğukluğu mikrobik bir hastalık olup idrar yollarının etkilendiği bir hastalıktır. Ancak bazen hastalık eklemleri de etkilemektedir. Özellikle diz ve kalça eklemi gibi büyük eklerrı1erinetkilendiği bel soğukluğunda belde ağrı ve tutuklukta olmaktadır. Tutulan eklemlerde şişlik, ağrı ve hareketlerde zorluk gibi belirtiler olmaktadır. Eklem rahatsızlığı yapan diğer sebeplerde göz önünde tutularak bazı kan tetkikleri ve röntgen tetkikleri de yapıldıktan sonra eklem hastalığının bel soğukluğuna bağlı olup olmadığını anlamak mümkündür. 24 yaşında bir gencim. Son 5aydır sabahlan belünde ağn ve tutukluk oluyor. Bir süre hareket edince kısmen rahatlıyorum. Bel fltığından korkuyorum. Ancak belfitığının istirahatla rahatladığını söylüyorlar. Benim ağnm ise istirahatle artıyor. Ne önerir siniz?

Ankilozan spondilit 15-25 yaşları arasındaki erkekleri etkileyen bir romatizmal hastalıktır. Hastalığın ilk belirtileri belde ağrı ve hareketlerde sınırlılıktır. Özellikle sabahları kalkınca, bir süre istirahat ettikten sonra ve bir otobüs yolculuğunu takiben belde ağrı ve tutukluk ortaya çıkar. Bir süre hareket veya egzersiz yaptıktan sonra beldeki ağrı ve tutukluk kısmen azalır. Özellikle genç yaştaki erkeklerde ve istiralıatle artan, egzersizle hafitleyen bel ağrılarında ankilozan spondilit ve benzeri beli etkileyen rornatizmal hastalıklar akla gelmelidir.

28 yaşında bir gencim. Yaklaşık iki yıldır belimde, kalçalanmda ve dizimin arkasına yayılan ağnlanm oluyor. Doktorlar belfitığı, siyaat: şeklinde tanılar koydular. ilaç verdiler. Ancak tam düzelemedim. Son gittiğimfizik tedavi uzmanı doktor bende ankilozan spondilit olduğunu ve bacağıma yayılan ağnların bu hastalıkta olabileceğini siyatığe de çok benzeyerek kanşabildiğini söyledi. Acaba gerçek rhatsızlrğım nedır? Ankilozan sondilit genç yaştaki erkeklerde ortaya çıkan, bel kasIarında sertleşme, tutukluk ile diz ve kalça eklemlerinde ağrı ile karakterize bir hastalıktır. Hastalığın ileri dönemlerinde kalçalardan bacaklara diz arkasına yayılan ağrılar olabilir. Bel fıtığı ve siyatikte de bacaklara ve topuğa kadar yayılan ağrılar olmaktadır. Ankilozan spondilitte bacaklara yayılan ağrı genellikle iki taraflı olup, diz arkasından aşağı pek inmez. Halbuki siyatikte genellikle tek taraflı olup ayak sırtına veya topuğa kadar ağrı yayılır. Sizin yaşınız ve cinsiyetinizle birlikte ağrının yayılma şekli düşünülürse ankilozan spondilit ihtimali akla gelmektedir. Babam 55 yaşında, 10 yıllık sedef hastazı. Son günlerde ellerinde, bileklerinde ve dizlerinde ağnlan oldu. Doktorumuz ağrıların sedef hastalığına bağlı olduğunu söyledi. Sedif hastalığı romatizma yapar mı?

Sedef hastalığı, cilt döküntüleri yapan inatçı ve kronik seyirlibir hastalıktır. Sedef hastalığı olanların yaklaşık % 15-20'sinde hastalığın ileri dönemlerinde özellikle elin küçük parmak eklemleri başta olmak üzere, diz ve ayak bileği gibi eklemlerde ağrı, şişlik gibi romatizmal belirtiler ortaya çıkmaktadır. Diğer romatizmal hastalık nedenleri araştırıldıktan sonra eklem hastalığının sedef hastalığına bağlı olup olmadığına karar verilir.

40 yaşında tıcfif kilolu bir bayanını. Dizlerim ağndığı için gittiğim doktor dizlerimde kireçlenme olduğunu söyledi. 40 yaşında kireçlenme olur mu?

Kireçlenme eklemlerde gelişen dejeneratif bir olaydır. Eklemlerin aşınma ve yıpranması söz kunusudur. Genellikle eklemlerdeki aşınma 30-35 yaşlarında başlamaktadır. Eklemlerin aşırı derecede yorulduğu kişilerde kireçlenme daha erken yaşlarda başlayabilir. Eklemlerde kireçlenme erken yaşlarda başlamakla birlikte klinik belirtileri genellikle ileri dönemlerde ortaya çıkmaktadır.Yaş ilerledikçe kireçlenme ihtimali daha da artmaktadır. 60 yaşı civarında kireçlenme görülme oranı % 80 civarındadır.

41 yaşında bayanım. Ev ve el işlerinden sonra ellerim uyuşuyor. Gittiğı'mfizik uzmanı el bileğimde ele giden sinirlerin sıkışacağını söyledi. Acaba ilerleyici midir? Tedavisi var mıdır?

Ellerde parmaklara giden sinirler el bileğinde bir kanaldan geçmektedir. Ellerini fazla kullananlarda parmaklara giden sinirler el bileğindeki kanalda sıkışmakta ve el içinde uyuşma, kuvvetsizlik ve incelme gibi belirtilere neden olmaktadır. "Karpal tunel sendromu" denilen bu hastalık özellikle günlük ev işlerinde el ve elbileğini fazla kullanan hanımlarda sık görülmektedir. Hastalığın kesin tanısı konulduktan sonra el bileğinin hareketleri bir süre kısıtlanır. Bunun için özel bilek cihazları kullanılır. Ayrıca romatizma ilaçları ve fizik tedavi uygulanır. El bileğine kortizonlu iğnelerle enjeksiyon yapılır. İnatçı vakalarda el bileğindeki kanal ameliyatla genişletilir. çoğu zaman hasta istirahatine dikkat eder, verilen ilaçları düzenli kullanırsa hastaların şikayetleri tamamen düzelir ve ameliyata gerek kalmaz. 53 yaşında bir erkek hastayım. Boynumda kireçlenme var. Zaman zaman ellerimde uyuşmalar oluyor. Felç olurum diye korkuyorum. Boyun kireçienmesifelç yapar mı?

Boyun ve diğer eklemlerin kireçlenmesine ileri yaşlarda çok sık olarak rastlamaktayız. Boyun kireçlenmesi olanlarda genellikle boyunda ağrı, boyun kasIarında sertleşme ve boyun hareketlerinde sınırlılık görülür. Zaman zamanda kollora giden sinirlerin kireçlenme ile sıkışmasına bağlı olarak ellerde uyuşmalar olabilir. Bu uyuşmalar ilerlerse ellerde kuvvetsizlik ve incelmelerde görülebilir. Kireçlenme genellikle belli bir sinir ve kas grubunu etkilediği için eldeki kuvvetsizlik çok genelolmayıp hafif olmaktadır. Yani bir kol veya bacakta kireçlenmeye bağlı felç gelişmesi çok nadirdir. Bu nedenle endişelenmeniz yersizdir. Ancak hastalığın ilerlernemesi için tedavinizi yaptırmanız gerekmektedir.

65 yaşındayım. Boynumdafitık ve kireçlenme var. Zaman,zaman baş dönmesi kulak çınlaması oluyor. Aynca ara sıra düşecek gibi oluyorum. Boyun kireçlenmesinden olur mu?

Boyun kireçlenmesinin yerleşimine ve ağırlığına göre zaman zaman boyundan başa giden damar ve sinirlerde sıkışma olabilir. Bu durumlarda "vertebro-baziler yetmezlik" denilen bir hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu durumda beyne giden damarlarda sıkışma olduğu için baş dönmesi, kulak çınlaması ve düşme nöbetleri gibi belirtiler olabilmektedir. Ancak ileri yaşlarda benzer şikayetleri yapabilecek bir çok hastalık vardır. Bu nedenle diğer baş dönmesi, kulak çmlaması yapabilecek hastalıklar araştırıldıktan sonra mevcut şikayetlerin kireçlenmeye bağlı olup olmadığına karar verilmelidir. Annemin belinde ve dizlerinde kireçlenme var. Günlük işlerini zorlukla yapıyor. Oldukça rahatsız banada geçer diye korkuyorum. Acaba annemden bana da kireçlenme geçer mi?

Kireçlenme ileri yaşlarda herkeste ortaya çıkabilecek bir romatizmal hastalıktır. Özellikle kilo ve ağır yorucu işlerde çalışanlarda kireçlenme daha sıktır. Hastalığın çok az bir kısmının ailevi geçiş gösterdiği kabul edilmektedir. Ancak kireçlenmenin çoğunda aileden geçiş yoktur. Yani annenizin kireçlenmesi muhtemelen size geçmeyecek. Ancak aynı ortamlarda yaşayanlarda bazı olumsuz faktörler (şişmanlık, iklim, çalışma) birbirine benzediğinden benzer kireçlenmenin çocuklarda da görülme ihtimali olabilir.

62 yaşında bir bayanım. El parmaklanmın eklemleri üzerinde küçük şişlikler oluştu. Fazla ağrısı olmuyor, ancak ellerimin görünüşü bozuldu. nomattsma diYorlar, ne tür bir ronatizma, ne yapmalıyım?

Bazı romatizmal hastalıklar el parmak eklemlerini etkilerler. Kireçlenme de elde parma~ eklemlerinde hafif şişlikler ve şekil bozukluğu yapmaktadır. Ancak çoğu zaman fazla ağrı ve şişlik yapmazlar. Yalnız mevcut şekil bozukluğu görünen bir eklem olan elde olması kişiyi estetik açıdan huzursuz etmekte ve hastalığın dahada ilerleyebileceği konusunda erıdişelendirmektedir. Endişe ve korku hastanın ağrı eşiğini düşürerek hastanın gereksiz ağrılar duymasına neden olmaktadır.

Sol kalçamda üç yıldır zaman zaman ağn oluyor. Doktorum kalça kireçlenmesi olduğunu ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ameliyattan korkuyorum. Kalça kireçlenmesi başka türlü tedavi edilemez mi?

Diğer eklerrılerde olduğu gibi kalça ekleminde de kireçlenme ortaya çıkabilir. Kireçlenme olan eklernde ekleme komşu kaslarda sertleşme ve güçsüzlük oluşur. Kaslar zayıflayınca ekleme binen vücut ağırlığı daha da artar. Kireçlenme olan eklemde eklem hareketleri zorlaşır ve ağrılı olur. Kireçlenmenin tedavisi için kireçlerımeyi hafıfletici, kasları gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ayrıca ekleme komşu kaslar fizik tedavi ile ısıtılır ve düzenli egzersiz proğramı ile güçlendirilirse hastanın vücut ağırlığı ekleme değil ekleme komşu kaslara taşıtılmış ve eklem rahatlatılmış olur. İyi bir fizik tedavi proğramı ite kireçlenmelerde ve kalça kireçlerımesinde hastaların şikayetleri tama yakın azalır. Eğer şişmanlıkta varsa hasta zayıflatılır. Bütün bunlara rağmen hastanın ağrıları azalmıyorsa ameliyatla kalça eklemi çıkarılarak yerine metal eklem takılır. Ancak ameliyattan önce mutlaka hastanın kalça eklemi civarındaki kaslarının fizik tedavi ile güçlendirilmesi gerekir. Yoksa hasta ameliyattan sonra kendini taşımakta güçlük çeker . Belimdeki kireçleme nedeniyle ara sıra bel ağnlanm oluyor. Özellikle sabahları kalkınca belimdeki ağn artıyor. Yattığım yatak ile bel ağnsımn ilgisi olur mu? Bel kireçlenmesi olanlarda sabahları yataktan kalkınca ve uzun süreli oturma şeklindeki istiralıatlerden sonra belde tutukluk ve ağrılar ortaya çıkar. Hastanın geceleri ortalama 8 saat süreyle uyuduğu gözönüne alınırsa yatılan yatağın önemi anlaşılır. İdeal yatağın zemini düz ve sert, yatağın ise rahat ve yumuşak olması gerekir. Bazı hastalar sert yatak denilince tahtanın üzerin de yatmak gerektiğini zannediyorlar. Bu doğru değildir. Önemli olan yatağın zemininin çukurlaşmaması ve düz olmasıdır. Yaklaşık 1.5 yıldır boyun ağrısı çekiyorum. Yaşım 40 civarında. Gittiğim fizik doktor/an değişik şeyler söylediler. Bazıları boynumda düzleşme olduğunu, bazılan ise kireçlenme olduğunu ifade ettiler. Hangisi doğrudur?

Boyun ağrısı yapan sebepler içinde boyun kireçlenmesi de vardır. Boyun kireçlenmesi 30-35 yaşlarında başlamaktadır. Boyun kireçlenmesi olanlarda her zaman değil ama zaman zaman boyun ağrıları ve boyunda tutukluk olabilir. Özellikle ağrılı dönemlerde çekilen boyun filimlerinde boyun kaslarındaki sertlik nediniyle boyunda düzleşmegörülür. Aynı zamanda kireçlenme de olduğundan bazı doktorlar hastalara boyunda kireçlenme olduğunu bazıları da kas sertleşmesi nedeniyle boyundaki çukurluğun düzleştiğini söylerler. Sonuçta ikisi de doğrudur. Solomuzumda ve kolumda ağnlar oluyor. Gittiğimfizikçi omuzumda kireçlenme olduğunu söyledi. Ben sağ kolumu kullanıyorum. Acaba sol kolumuJazla kullanmadiğım için mi kireçlenme olmuştur?

Gerek sağ ve gerekse solomuz eklemi de kireçlenmeden etkilenmektedir. Kireçlenme normalin üzerinde kullanılan eklemlerde ve normalden az kullanılan eklemlerde, normal kullanılan eklernlere kıyasla daha fazla görülmektedir. Aşırı çalışmayı gerektirmeyen bir meslekte olan ve sağ ve sol kolunu birbirine yakın sıklıkta kullananlarda sağ veya sol omuz da kireçlenme görülme sıklığı birbirine yakındır. Sizin kireçlenmenizin sol omuzda olması muhtemelen sol kolunuzun fazla kullanılmamasına bağlı değildir. Kireçlenme sebebi olan başka hastalıklar araştırılmalıdır. Dislerimde kireçlenme var. Gittiğim doktorlar kum torbalan ile egzersiz yapmamı tavsiye ettiler. Egzersiz yapınca ağnlanm arttı. Egzersizleri bıraktım. Ne yapabilirim? Diz kireçlenmesi olan hastalarda çoğu zaman diz kaslarında ağrı ve kullanılmamaya bağlı kas güçsüzlüğü gelişmekte ve bu hastanın ağrılarının artmasına ve kireçlenmesinin ilerlemesine sebep olmaktadır. Bu nedenle diz kireçlenmelerinde diz kaslarını güçlendiren, elastikiyetlerini artıran kum torbası ve benzeri araçlarla yapılan egzersizler çok önemlidir. Ancak başlangıçta kaslar yorulduğu ve zorlandığı için hastanın ağrıları artabilir. Ağrılara bakılarak egzersiz kesilmemeli ve mutlaka devam edilmelidir. Ancak ağrılar çok fazla oluyorsa egzersizler hafifletilmeli ve azar azar artırılarak yaptırılmalıdır. Gerekirse egzersizlerden evvel hafif ağrı kesici ilaçlar verilerek ağrının egzersizleri engellememesi sağlanır.

Dizimde kiredenme olduğu için gittığim doktor dızıine kortizonlu iğne yaptı. Bir süre çok rahatladım.İki ay sonra ağnlanm tekrar başladı. Şılndi eskisinden daha çok ağnyor. Acaba hastalığım mı ilerledi. Yoksa dıZıineyapılan iğnemi zarar verdi? Romatizmalı hastalarda ve kireçlenmelerde kortizonlu ilaçlar kullanılmaktadır. Bazı eklem hastalıklarında kortizonlu iğneler eklem içine verilmektedir. Eklem içine yapılan iğnelerin bazı zararlı etkileri olabilmektedir. Eklernde iltihaplanma, eklem içinde kanarna, eklem kıkırdağının zarar görmesi ve kullanılan kortizonun kana karışarak sistemik yan etkilerinin ortaya çıkması bu yan etkilerden bazılarıdır. Hasta genellikle iğnelerden faydalanır. Bir süre sonra iğnenin etkısf kaybolunca tekrar eski ağrılar başlar. Hasta eski ağrısını unuttuğu için ağrılarının arttığını ve hastalığının ilerlediğini zannedebilir ya da iğneler ekleme zarar vererek hastalığı ağırlaştırabilir. Diz içine kortizonlu iğne en son düşünülecek bir tedavi şeklidir. İki yıldır ara sıra boynum ağnyor. Son gittiğim fizik tedavi doktoru boyun korsesi kullanmamı tavsiye etti. Korse kullanırken şikayetlerim düzeldi. Ancak korseyi çıkardıktan sonra başımı taşımakta zorlandığımıJarkettim. Aynca ağnlanm da arttı. Sebebini öğrenebilir miyim?

Sebep ne olursa olsun eklem ağrısı olan özellikle bel ve boyun ağrısı olan hastalarda korse, bandaj vb. yardımcı cihazlar kullanılmaktadır. Boyun ağrılı hastalarda kullanılan korseler boyun hareketlerini engelleyerek ve başın ağırlığını taşıyarak boyunu dinlendirir ve boyun ağrısının düzelmesine yardımcı olur. Korse kullanım süresi hastalığın ağırlığına ve hastanın boyun kaslarının yapısına göre düzenlenir. Mümkün olduğu kadar süre kısa tutulmalı ve korse kullanılırken dahi izametrik denilen boyun egzersizleri yapılarak boyun kaslarının elastikiyeti ve kuvveti korunmalıdır. Egzersiz yapılmaz ve korse kullanma süresi çok uzatılırsa (sizde olduğu gibi) korse çıkarılınca boyun kaslarında gelişen kuvvetsizlik ve sertleşme nedeniyle hastanın ağrılarında şiddetlenme görülür. Ayrıca uzun süre kullanılan korseler psikolojik bağımlılık da yaparlar.

Dislertmdeki ağn nedeniyle gittiğim doktor iğne verdi. İğnenin içindeki kağıdı okuyunca kortizonlu bir ilaç olduğunu ve pek çok yan etkisi olduğunu gördüm. llacı kullanmadım. Ne ônerirsiniz?

Kortizonlu ilaçlar etkileri ve yan etkileri fazla olan ilaçlardır. Ilacın kullanılmasına karar verecek olan doktor kar - zarar dengesine göre davranmalıdır. Kortizonlu ilaçlar en son başvurulması gereken, kısa süreli ve mümkün olduğu kadar düşük dozlarda kullanılması gereken ilaçlardır. Kullanıp kullanmama konusunda Itloktorunuzla görüşüp ondan sonra karar vermeniz uygun olur. 50 yaşındayım. Bacaklanmda ağnlar oluyor. Değışik doktorlara gittim. Son gittıgim doktor kalçalanmda kireçlenme olduğunu söyledi. Daha öncekilerfilbizlerimde bir şey olmadığını söylemişti. Hangisine inanacağımı şaşırdım. 50 yaşında kalçalarda kireçlenme görülebilir. Kireçlenmenin başlangıç dönemlerinde fılimlerde fazla bir şey görülmez. Hastalık ilerledikten ve eklernde orta dereceli dejenerasyon oluştuktan sonra filimlerde kireçlenme görülür. Bu nedenle kireçlenmenin başlangıç döneminde biz tanıyı muayene ve sorgulama ile koyuyoruz. çoğu zaman fılmi kireçlenme olup olmadığını anlamaktan ziyade diğer ağrı yapan hastalıkları dışlamak için istiyoruz. Bir de hafıf kireçlerımeyi bazı doktorlar fılimlerde farkedemeyebilir Bu nederıle yaşınız kireçlenmeye uygun ve klinik belirtilerde kireçlenmeyi düşündürüyorsa fılirnde önemli bir şey görülmese bile kireçlenme tanısı konulur. 55 yaşında bir bayanım.Her iki dizimde de ağnlar oluyor. Diz muayenelertmde bir şey bulamadılar. Bir doktor 'kalça eklemlerinde kireçienme olabileceğini ve kalça ağnlannın dizlere vurabileceğini söyledi. Kalça ağrısı dizlere vurur mu?

Kalça eklemi ile diz ekleminin sinir yapıları kısmen ortak olduğu için bazen kalça eklemi ağrıları dize vurmakta ve diz ağrısı zannedilmektedir. O nedenle diz ağrısı ile gelerılerde diz ekleminden sonra mutlaka kalça eklemlerinin de muayene edilmesi gerekir. Sizin de kalça ekleminizdeki kireçlenmenin ağrısı muhtemelen dizlerinize vurmaktadır.

Dizlerimde kireçlenme var. Bazı doktorlar yürümemi tavsiyeederken bazılanyürümemem gerektı;ğıni ve istirahatin uygun olacağını söylediler. Sizin tavsiyeleriniz nelerdir?

Diz kireçlenmesi olanlarda diz kaslarında gelişen kuvvetsizlik ve sertleşmeler fizik tedavi ve egzersiz ile düzelmektedir. Fizik tedavi imkanı olmayarılarda dahi iyi düzerılenmiş bir ev egzersiz programı ile hastaların diz. kasları güçlendirilebilir. Diz kireçlenmesi olan yaşlı hastalarda genellikle kilo sorunu da olmaktadır. O nedenle yürüme tavsiye edilmektedir. Ancak diz kasları çok zayıf olanlarda yürme esnasında vücdun ağırlığı diz kaslarına değil ekleme bineceği için hastanın ağrıları ve kireçlenmesi artabilir. O nedenle bu tür hastalara önce dizlere ağırlık vermeden diz kaslarını güçlendirici egzersizler önerilir. Diz kasları yeterli bir duruma geldikten sonra yürüme şeklindeki egzersizler tavsiye edilirse daha uygun olur.

Babaannem 83 yaşında devamlı dizleri ağnyor. Yağmurun ne zaman yağacağını dizlerinin ağrısındaki artzşla tahmin edebiIiyor. Bu durumun tıbbi izahı var mı? Kireçlenme olan eklemler hassaslaşmakta ve değişik çevre faktörlerinden etkilenmektedir. Soğuk, rutubet, hava basıncındaki değişmeler gibi iklim faktörleri romatizmalı eklemdeki kan dolaşımını etkileyerek ağrıların artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle babaannenizin ağrılarının artması ile hava tahmini yapabilmesi doğru ve olağandır.

48 yaşına bir bayanım. Son aylarda sağ kalçamda ıstirahatten sonra ağn ve tutukluk oluyor. Bir süre gezince rahatlıyorum. Hatta sanki bacağımda kısalma oldu. Topalladiğımı söyleyenler var. Acaba nedendir? Yaşınız kalça kireçlenmesi için uygun bir yaş. Ağrılarınızın istirahatten sonra artması ve bir süre gezince rahatlamanız kireçlenme ihtimalini akla getirmektedir. Kalça kireçlenmesi olanlarda eklem aralığı daralır. Hatta ileri dönemlerde eklem yapıları birbirinin içine girer ve bacakta kısalmaya yol açar. Mevcut şikayetleriniz kireçIenmeyi düşündürmektedir. 55 yaşında bir bayamın. Sağ kalçamda 5yıldır kireçlenme var. Gittzğim ortopedi uzmanı ameliyat olmam gerektzğinı: kalçama metal eklem takılacağını ancak biraz geç ameiiyat olmamın daha uygun olacağını jfade etti. Ameliyat olmam gerekir mi? Eğer gerekiYor ise ameliyat için en uygun yaş hangisidir? Kalça kireçlenmeleri çoğu zaman ilaç, fizik tedavi ve kaplıca ile düzelmekte ve hastalar günlük yaşamlarına devam edebilmek tedirler. İnatçı vakalarda kalçaya protez konulmaktadır. Ameliyat tan evvel kalça eklemi civarındaki kasların fizik tedavi ve egzersizler ile güçlendirilmesi çok önemli olup ameliyatın başarı şansını artırır. Ameliyatla kalça eklemi çıkarılıp yerine metal kalça eklemi konulmaktadır. Yapay kalça ekliminin 15 yıl gibi bir süre sonra yerinden oynaması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle çok gecikilmemekle birlikte ameliyatın biraz ileri yaşlara bırakıl ması çoğu zaman uygun olur. 60 yaşında kilolu bir bayanım. Diz ve kalçalanmda kireden neler var. Son gittzğimfizik uzmanı bana yumuşak tabantı (kauçuk) ayakkabı giymemin uygun olacağını söyledi. Kullanırsam faydası olur mu?

Kalça ve diz kireçlenmesi olan hastalarda yürüme esnasında her adımda ayak tabanının yere temasında dize ve kalçaya zıt yönde bir kuvvet uygulanmaktadır. Bu kuvvetin azaltılması için yumuşak tabanlı .ayakkabılann kullanılması uygun olur. Yürüme esnasında eklemlere binen kuvvet kısmen azalacağı için hastaların ağrıları azalır ve eklemdeki kireçlenmenin ilerlemesi yavaşlatılmış olur.

55 yaşında bir-erkek hastayım.Bahçede çalışırken dizimi incittim.HqfiJ bir ağn ve kilitlenme oluyor. Doktorum manyetik rezonas denilenfilmi çektiklerdikten sonra dizimde meniskus yırtılması olduğunu söyledi. ileriyaşlarda da meniskus olurmu? Meniskus diz ekleminde bulunan eklemin hareketlerini kolaylaştıran kıkırdak yastıklardır. Özellikle sporcularda ve genç yaşlarda ani bir diz burkulmasını takiben zedelenerek ağrıya yol açar. Ancak bazen ileri yaşlarda da ani diz hareketleri esnasında meniskuslarda yırtık ve zedelenmeler olabilmekte ve diz ağrısına yol açmaktadır.

46 yaşında bir bayanını. Sık sık boynum tutuluyor. Kireçlenme olduğu sôylendi. Özellikle tutulduğu zamanlar çok rahatsız ediyor. Diğer eklemlerimde de kireçlenme olur endişesindeyim. Boyun kireçlenmesi ileri yaşlarda ve özellikle çalışan bayanlarda sık görülür.Her zaman hastayı rahatsız etmez. Soğuk, stres, yorgunluk gibi herhangi bir ikinci neden zeminde kireçlenme olan boyunda ağrı ve tutukluğa yol açar. Mevcut rahatsızlık genellikle boyuna lokalize olup diğer eklemlere yayılmaz. Ancak ileri yaşlarda boyundan bağımsız olarak diğer eklemlerde de kireçlenmenin gelişebileceği unutulmamalıdır. Babamın boynunda, belinde kireçlenmeye bağlı ağrılar oluyor. Bende de olur endişesindeyim. Kireçlenme babamdan bana geçer mi? Kireçlenme olmaması için neler yapabilirim? Kireçlenme genellikle aileden geçiş göstermez. Yani anne ve babada varsa çocuklarda da olacak diye beklenmemelidir. Ancak herkeste belli bir yaştan sonra eklemlerde kireçlenme beklenir. Korunmak için bazı tavsiyeler olabilir. Bunların içinde şişmanlıktan kaçınma. düzenli egzersiz yapılması, stresten uzak durma, aşırı hareketsiz ik ve yorucu çalışmalardan uzak durma, çalışan kişilerin çalışma pozisyonlarına dikkat etmeleri sayılabilir. Belimdeki kireçlenme için değişik doktorlara gittim. Tam olarak bir türlü rahatlayamadım. Kireçlenmenin tedavisinin olmadığı sôylentyor. Gerçekten kireçlenmenin tedavisiyok mu? Bu ağrılan ölene kadar çekecek miyim?

Kireçlenmenin tedavisi vardır. Derdi veren Allah (CC) elbette tedavisini de vermiştir. Kireçlenmenin bir yaşlılık hadisesi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca kireçlenme olmadan evvel korunma, geliştikten sonra düzenli egzersiz ve zaman zaman fizik tedavi programı ve gerekirse ilaç tedavisi ile eklem rahatsızlığı tama yakın giderilebilir. Ayrıca kaplıcalar etkili ve faydalıdır. Hasta doktoruna güven ir ve dediklerini uygularsa şikayetler giderilir. Ancak çoğu zaman hastalar tavsiye edilen egzersizleri ihmal etmekte ve sadece verilen ilaçları kullanmaktadırlar. Halbuki egzersizlerin koruyucu etkileri vardır ve mutlaka yapılması gerekir. Kireçlenmede vücut ağırlığını eklemden alıp güçlendirilen kasIara taşıtmak çok önemli bir husustur. Bunun için de egzersizlerin ihmal edilmemesi gerekir. Egzersizlerin, eklemin ve kıkırdakların beslenmesini qe artırarak kireçlenmenin ilerlemesini önleme açısından da çok önemli etkileri vardır. 65 yaşında bir bayım. Her iki dizimde de kireçlenme var. Yurt dışındaki çocuklanm kireçlenmenin tedavisi için eklem içine kıkırdak ihtiva eden ilaçlar varilerek tedavi edildiğini duymuşlar. Acaba doğrumu? Ben de kullanmak istiyorum. Kireçlenme çok sık görülen bir romatizmal hastalık olduğu , için tedavisi için pek çok araştırma yapılmaktadır. Son yıllarda eklem içine verilen kıkırdak tabiatındaki ilaçların kireçlenmede etkili olduğu iddia edilmiş ve ilaç bazı kiliniklerde kullanılmaya başlanmıştır. Hastalığınız kesin olarak teşhis edilmiş ise ve ilacı bulabilecekseniz kullanmanızda bir mahzur yoktur. Ancak ilacın ne kadar etkili olduğu konusu henüz araştırılmaktadır.

Annem 48 yaşında. Biraz titiz ve sinirli diyebttirim. Sık sık sırtı, boynu ve omuzlan ağrıyar. Doktorlar kas romaneması olduğunu söylediler. 3-4 aydır benim de boynumda benzer ağnlar var. Acaba annemdeki kas romatizması bende de mi başladı? Kas romatizması boyun, omuz çevresi, sırt ve bel bölgesi kasIarında spazm, sertleşme, ağrı ve hassasiyet ile karakterize romatizmal bir hastalıktır. Özellikle hassas, gergin ve telaşlı kişiler de ve orta yaş grubundaki bayanlarda görülmektedir. Genellikle kronik seyirlidir. Ağrılar soğuk, stres ve yorgunlukla artar. Sıcak, masaj ve egzersizle azalır. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın çocuklara geçme özelliği yoktur. Ancak psikolojik yapıdan annenin psikolojik yapısına benzeyebildiği için hastalık çocuklarda da görülebilir. 38 yaşında bir bayanım. Ara sıra boynum ağnyor. Birkaç kez doktora gittim, Kas ağrısı diyenler olduğu gibi boyun kireçlenmesi diyenler de oldu, Acaba bunlardan hangisi doğrudur? Boyun ağrısı yapan sebepler içinde en sık görülerıler kas romatizması ve kireçlenmedir. 35-40 yaş arasında özellikle kas romatizması sık görülmektedir. Bu yaşlarda kireçlenme de yavaş yavaş başlamaktadır. Bu nedenle bu yaşlarda görülen boyun ağrılarında mutlaka hafif kireçlenme ve üzerine yerleşen kas romatizmasını birlikte düşünmek gerekir. Kireçlenmenin derecesi boyun fılimleri ile değerlendirilir. Ayrıca muayene ve iyi bir sorgulama ile ağrının daha çok kas romatizmasına mı yoksa kireçlenmeye mi bağlı olduğuna karar verilir. 30 yaşındayını. Ara sıra göğsümün sol tarefinda ağnlar oluyor. Özellikle geceleri artıyor, gündüz pek rahatsız etmiyor, Kalp bitiminden şühhelendiğim için kalp doktoruna gittim. Doktor kalp grfiklen'mi çektirdi. Sonuçta kalbimin sağlam olduğunu ve ağrılarının nedeninin kas romademası olduğunu söyledi, Kas romatizması kalp üzen'nde ağn yapar mı? llerleyip kalbime vurur mu? Bu yaşlarda göğüste olan ağrıların istirahatte mi yoksa çalışma esnasında mı olduğu önemlidir, Ağrının istirahatte olması kas ağrısı olduğunu düşündürmektedir. Kalple ilgili ağrılar özellikle yorucu işler yapılırken ortaya çıkmaktadır. Kalp tetkiklerinin normal çıkması kalp hastalığı olmadığını ortaya koymuştur. Kas romatizması genellikle kasların yoğun olduğu bölğelerde ortaya çıkar. Zaman zaman göğüste de ortaya çıkmaktadır. Göğüste olunca çoğu zaman kalp hastalığı düşündürerek hastayı korkutmakta ve gerginliğe, korku ve endişeye sebep olmaktadır. Bu endişe ve gerginlik ağrıların daha da artmasına ve olayın kronikleşmesine sebep olmaktadır. Kas romatizması kalbi etkilemeyen rornatizmalardandır.

Hassas bir insanım, Bir şeye sıkılıp, sinirlendiğimde içime atıyorum. Son aylarda bir şeye üzüldüğümde enseme ağnlar giriyor ve bir ikigün sürüyor, Sebebi ne olabilir?Hassas, gergin ve içine kapanık kişilerde. kaslarda gerginliğe bağlı ağrılar olabilir. Özellikle sinirlenmeye bağlı olarak ortaya çıkan ense ağrılarında kas spazmı ağrısı akla gelmelidir. Ağrının bir iki gün sürmesi de kas ağrısını doğrulayan bir belirtidir. Ayrıca ileri yaşlarda gerginliğe bağlı ense ağrılarında tansiyon yükselmesi de akla gelir.

Sekreter olarak çalışan 32 yaşında bir bayanım, 5yıldır sırtımda, kürek kemiklenin arasında zaman zaman ağnlar oluyor, Değişik daktariara gittz'm, Kan tahlillen'yaptırdım. Filimler çektirdim. Hepsi normal çıkıyor, Kas romatirması (fibrozit) diyorlar, Kullandığım romatizma ilaçlanndan ve ağn kesici ilaçlardan çok az .faydatandım. Kötü bir hastalık olabileceği endişesinden bır türlü kurtulamadım, Neden tam olarak anlaşılamıyor? Nasıl tedavi olabilirim?

Şikayetlerinizin sırtta kürek kemiklerinin arasında olması, mesleğiniz, kan tahlilleri ve fılimlerinizin normal çıkması ve hastalık hakkındaki endişeleriniz hastalığınızın kas romatizması olduğunu doğrulamaktadır. Hastalık anlaşılmış ancak siz ikna olmamışsınız. Kas romatizmalı hastalar genellikle hastalık konusunda tereddütleri olan ve zor ikna olan kişilerdir. Kendi kendilerine hastalığa teşhis koyarlar. Kas romatizmasının kesin sebebi bilinmemekle birlikte tedavisi mümkündür. Ancak hastanın psikolojik yönden bir psikiyatristin yardımıyla değerlendirilip gerekiyorsa tedavi edilmesi gerekir. Kas romatizmalı hastaların önemli bir kısmında depresyon tesbit edilmiştir. Ancak kas romatizmalı hastaların psikiyatriste gönderilmesi çoğu zaman zor olmakta ve hasta kabul etmemektedır. Hastanın psikiyatrik sorunlarının tedavisi ile birlikte romatizma ilaçları, kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler verilir, Tedavide en önemli husus ise hastanın hastalığın korkulacak bir rahatsızlık olmadığı konusunda ikna edilmesidir.

30 yaşında bir bayanım, Sık sık el işi ve örgü yapıyorum, El işi ve örgüden sonra omuzlanmda, boynumda şiddetli ağnlar oluyor, Boyunfltrğı vrya kireçlenme olabilir mi? El işi ve örgü ile uğraşanlarda zaman zaman omuz ve boyun ağrıları ortaya çıkabilir. Ağrı genellikle kas yorgunluğuna bağlıdır. Ağrıların şiddetli olması, kola yayılması ve ilaçlara ve istlrahata cevap vermemesi halinde boyun fıtığı düşünülebilir, 25 yaşındayım , omuzlarıtm hareket ederken değişik sesler çıkıyor, Fakat herhani bir şikayetim yok, Acaba neden ses çıkıyor? Kireçlenme başlangıcı olur mu? Eklemlerde zaman zaman hareketler esnasında değişik sesler çıkabilir. Özellikle bazıları bu sesleri çıkararak rahatladıklarını iddia ederler. ileri yaşlarda eklemlerde oluşan kireçlenmelerde hareketler esnasında bazı sesler duyulabilir, Ancak erken yaşlarda eklemlerde duyulan hareket sesi parmak çıtlatma sesi gibidir ve hastalık belirtisi değildir.

38 yaşında bayanrm, 3-4 yıldır boynumda ağnlar oluyor, Gittiğim doktor boynumda kas romatizması olduğunu ve bunun geçmryeceğini söyledi, Ağnlanm o günden sonra daha da arttı, Kas romatizmasının tedavisi olur mu? Kas romatizması orta yaş grubu hanımlarda sık görülür. Bazen hastalığın inatçı olması nedeniyle geçmeyeceği söylenmektedir. Hastanın eğitilerek hastalık hakkındaki korkularının giderilmesi ve ilaç tedavisi ile birlikte fizik tedavi araçları kullanılarak kas romatizması tedavi edilir. Inatçı vakalarda ağrılı kas içine kortizonlu ilaçlar verilebilir. Kişinin psikolojik yapısındaki bozukluklar ile hastalığın çok etkilendiği unutulmamalıdır, 30 yaşında hasas yapılı bir bayanun. Zaman zaman, özellikle akşamlan ve isarahat anında sol göğsümde bir iki saniye süren bıçak batar gibi bir ağn oluyor, Kalp doktorları dahil bir çok doktora gtttim. Bir şry bulamadılar, Ancak önemli birşey olmadığını üzerinde durmamam gerektiğini söylediler, Fakat ben kalbtmden korkuyorum, Çünkü babam kalp krizi geçırerek vefat etti, Ne yapabilirim?

Hassas kişilerde göğüste ve özellikle sol tarafta gelip geçici kısa süreli bıçak saplanır gibi ağrılar olabilmektedir. Hasta çoğu zaman kalbi için endlşelenir. Endişe ve tedirginlik hastanın şikayetlerinin daha da artmasına sebep olur. Özellikle ailede birisinin kalp hastalığından rahatsız olması söz konusu ise kişi kendi hastalığını onunla özdeşleştirir ve huzursuz olur. Hastaların tüm tahlillerinde hefhangi bir bozukluk bulurıamaz. Sizin şikayetleriniz de korkulacak bir şeyolmayıp kas ağrısı olarak kabul edilmelidir, Gerekirse psikolojik yönden sizi rahatlatacak ilaçlar kullanabilirsiniz,

Biraz kilolu 52 yaşında bayanun. Kalçalanmda ve dizlerimin etrafında işlikler oluştu, cüdim eski gorünümünükaybetti. Portakal kabuğuna benziyor, Aynca ağnlanm oluyor, Sellülit dediler,

Tedavisi var mı?

Sellülit orta' yaşın üzerindeki şişman bayarı1arda ortaya çıkan bir yumuşak doku romatizmasıdır. Kalça ve diz çevresindeki cilt altı yağ dokusu hassas ve ağrılıdır. Cildin özelliği kaybolmuş ve pürtüklü bir görünüm kazanmıştır. Şikayetleriniz sellülit denilen cilt altı yağ dokusunun yangılanmasını düşündürüyor. Sellülitin tedavisi kolayolup, ilaçla ve fızik tedavi ile mümkündür. Özellikle masaj çok faydalıdır. Koruyucu olması için kilo verdirilir. Tuz kısıtlanır. Düzenli egzersizler yaptırılır. Belimde ve sırtımda yaklaşık 10 yıldır orta şiddette ağnlar oluyor. Son iki yıldır bir iki yerde şişlikler oluştu. Bu şişlikler oldukça ağnlı. Hatta basılınca ağn etrafa yalıtıyor. Bu şişlikler nedir, kansere dönme ihtimali var mı? Beliniz ve sırtınızdaki ağrılar kas romazimasına benzemektedir. Kas romatizması olanlarda ara sıra küçük sert şişlikler oluşmaktadır. Bu şişlikler oldukça hassas ve ağrılıdır. Elle bastırılınca hasta şiddetli ağrı duyar. Tetik nokta denilen bu şişliklerin kansere dönme ihtimali yoktur. Endişe edilmemelidir.

Sırtımda uzun zamandır bir şişlik var. Bir iki doktora gittim. Yağ toplanması olduğunu söyledi. Son zamanlarda şişliğz'n olduğu yerde ağnlar oluyor. Acaba yağ toplanmasından mı oluyor?

İleri yaşlarda sırt ve bel bölgelerinde cilt altında yağ toplanmasına bağlı şişlikler olmaktadır. Yumuşak olan bu şişlikler pek rahatsız edici değildir. Ancak çoğu zaman hastalar kötü bir hastalık endişesi ile korkarlar. Ağrılarının şişliklerden değil o bölgedeki kaslarda kaynaklanma ihtimali vardır. 52 Yaşında bir bayanım. Sırtımda ara sıra ağnlar oluyor. Gittiğim doktor ostoeporoz (kemik zryzflığı) olduğunu söyledi. Si gara içtiğimi duyunca bırakmam gerektiğini belirtti. Sigara ile kemik zqylflığının ne ilgisi var?

Osteoporoz ileri yaşlarda ve menapoz döneminden sonra kadılarda görülen bir kemik zayıflığıdır. Kemik zayıflığının oluşmasına yol açan bazı nedenler vardır. Sigara da bunlardan biridir. Sigaranın kemik hücreleri üzerine toksik etkisi olduğu için kemik yapımına zarar verir. Özellikle hanımların sigara içmelerinin menapozdan sonra kemik zayıflığı gelişmesini artırıcı etkisi vardır. 40 yaşındqyım. Yumurtalıklanmı aldırdım. Sırt ve bel ağrılarım oluyor. Doktorum kemik erimest olabı1eceğı'ni söyledi. 40 yaşında kemik erimesı olur mu?

Kemik erimesi (Osteoporoz) hanımlarda menapozdan sonra ortaya çıkar. Menapozdan önceki dönemlerde üreme organlarında yapılan hormonlar kemik erimesini engellerler. Herhangi bir nedenle erken menapoza girerılerde veya yumurtalıkları alınanlarda, kemiklerde yıkım hızlanır, yapımın önüne geçer ve erken yaşlarda kemik erimesi görülebilir.

60 yaşında bir bayanım. Ev işlerimi kendim yapıyorum. Cam süren sırtımda bir zorlama ve şiddetli bir ağn oldu. Fizik dokturuna gittım. Muqyeneden sonrafilm çektirdi. Sırt kemiklenmden bin'nde kznk olduğunu söyledi. Kemikler bu kadar kolay kırılır mı?

Osteoporoz (kemik zayıflığı) ileri yaşlarda ve hanımlarda sık görülen bir kemik hastalığıdır. Hastalığın klinik belirtileri başlangıç dönerrılerinde ortaya çıkmaz. Hastalığın ileri dönemlerinde kemiklerdeki zayıflığa bağlı kırıklar oluşur. Kırıkların oluşması içinkemik zayıflığının % 30 kadar ilerlemiş olması gerekir. Özellikle sırt, bel, kalça ve el bileği kemikleri kırılır. Kemiklerin kırılması için ufak bir zorlama çoğu zaman yeterlidir. Normalde çok zor kırılan kemikler osteoporozlu kişilerde çok kolay kırılabilir.

5 Yıldır osteoporoz (kemik zqylflığı) nedentyle tedavi görüyorum. Bazı doktorlar güneşe çıkmamı ve güneş işıntannın kemik yapımını artırdığını söylüyorlar. Güneş nasıl kemikler üzerine etkili oluyor.

Güneş ışırıları çıplak cilde vurunca ciltte bulunan bir madde değişikliğe uğrar. Bu D vitaminin ön maddesidir. Karaciğere ve böbreğe gider, son şeklini alır ve kemik yapımına yarım eder. Minyon tıpli 28 yaşında bir bayanın Annemin Rahatsızlığı için gittiğimiz doktor anneme osteoporoz yani kemik zayJ!lığı olduğunu söyledi. Konuşmamızda bende de minyon tipli (küçük yapılı) olduğum için kemik zqyJ!lığı ihtimali olduğunu, koruyucu önlemler almam gerektiğini söyledi. Bünyeyle osteoporoz ilgili mi? Yoksa annemden bana osteoporoz geçer mi? Osteoporoz gelişmesine yol açan risk faktörleri içinde minyon tipli olmak ta vardır. Minyon tipli (küçük yapılı) bayanlarda kemik ağırlığı normal kişilere göre daha azdır. Bu kişilerde kemik zayıflığı daha sık ve kolay gelişmektedir. Osteoporozun aileden gelme özelliği yoktur. Minyon tipli olanlara düzenli ve dengeli bir diyet, egzersiz, öneriler; sigara ve kolalı içecekler yasaklanırsa osteoporoz gelişme ihtimali azaltılabilir. Diyette günde 2 bardak süt veya yoğurt, yeşil sebze, peynir ve pekmez olması önerilir. Gerekirse kalsiyum tabletleri verilir. 52 yaşında bayanun. 40 yaşında menapoza girdim. 3-4 yıl dır özellikle sırtımda ve eklemlerimde ağnlar oluyor. Gittiğim doktor kemik erimesi olduğunu söyleyince dünyam başıma yıkıldı. Kemik eninesi ne demektir. llerter mi? Tedavisi var mıdır? Kemik erimesi menapozdan sonraki kadınlarda görülen kemik ağırlığının azalması ile karakterize sırt ve bel ağrısı yapan bir rahatsızlıktır. tık belirtiler sırt ve bel ağrıları olmakla beraber ileri dönemlerde kırıklar, solunum problemleri, kamburluk. Omurgada eğrilikler, boy kısalığı, halsizlik, kolay yorulma gibi belirtiler vardır. Hastalığın tedvisi mümkündür. Hastanın hastalık hakkında bilgilendirilmesi tedavinin temelidir. Ayrıca kemik yapımını artırıcı, kas gevşetici, ağrı kesici ilaçlar verilir. Fizik tedavi ve egzersizler ile hastanın kasları güçlendirilerek vücut ağırlığını kemiklere değil de kaslara taşıtılmaya çalışılır. Egzersizler aynı zamanda kemikleri de kuvvetlendinne açısından da oldukça etkilidir. Kadınlarda menapoz döneminden sonra kemik eninesi olduğunu duydum. Ben de menapoza girmek üsereyim. Kemik erimesi bende de olabilir endişesindeyim. Önceden anlamak mümkün mü?

Kemik erimesi menapozdan sonra sık görülür. Kemik erimesi için klasik röntgen fılimleri çekiliyor ve teşhis konuyordu. Bu fllimlerde kemiklerin % 30'u kaybolduktan sonra veya kırık geliştikten sonra osteoporoz tarıısı konulabiliyordu. Bugün gelişmiş kemik yoğunluğu ölçüm cihazıyla çok erkenden kemik ağırlığında % 1'lik kayıp dahi tesbit edilebilmektedir. Erkenden kemik kaybı tesbit edilir ve tedavi ile korunma için program düzenlenir. Annem 64 yaşında, 1.68 boyunda. Son 3 yıldır boyunda kısalma olduğunuJarkettik. Yaşlılarda boy kısalabileceğini duymuştuk. Annemin boyundaki kısalma normal mi? Yaşlılarda boy neden kısalıyor? Boy kısalması ne kadar sürecek? Yaşlılarda görülen osteoporozun bir diğer belirisi de boy kısalmasıdır. Osteoporozda omur kemiklerinin yüksekliği ve omurlar arasındaki disklerin yüksekliğinde azalma olur. Bu durum boy kısalığına yol açar. Toplam 10 cm. kadar boy kısalığfolabilir. 58 yaşında boy ve kilosu normal sınırlarda olan bir baynım. Son yıllarda sırtımda hqfiJ bir kamburluk oluştu. Çevremdekiler gittikçe ı1erlediğini söylüyorlar. Acaba sebebi nedir? Ne yapmalıyım?

Osteoporoz (kemik erimesi) görülen hanımlarda hastalığın ileri dönemlerinde sırtta kamburluk ortaya çıkabilir. Gerekli önlem alınmazsa kamburluk ilerler ve akciğerleri sıkıştırarak hastanın rahat nefes alıp vermesini engeller. Ayrıca kamburluk olanlarda mide sıkışarak hastanın rahat yemek yemesi engellenir. Hasta erkenden doyarak sofradan kalkar ve tam beslenemez. 50 yaşında hqfiJ şişman bir beyim. Bir gece ayak başparmağımda şişlik ve şiddetli bir ağn oldu. Gittiğim doktor kan tahlili ile gut olduğunu ve gülerek gutun zengın hastalığı olduğunu söyledi. Gut ne demektir. Zenginlikle ne alakası var? Gut hastalığı, kanda bulunan ürik asitin artması sonucu ortaya çıkar. Orta yaş grubunda ve sosyo-ekonomik durumu iyi olan, şişman kişilerde ortaya çıkar. Bu nedenle "zengin hastalığı denilir. Özellikle et vb. gıdalarla beslenenlerde görülür. Hastalığın ilk belirtisi ayak başparmağında aniden ortaya çıkan şişlik, hassasiyet ve ağrıdır. 1 hafta içinde düzelir. Bir süre sonra tekrar hasta nöbet geçirebilir. Şikayetleriniz tipik bir gut artriti atağını düşündürmektedir.

2-3 yıldır belimde ağn oluyor. Değişik doktorlar değişik teşhislerle değişik ilaçlar verdiler. Bir fizik doktoru şişman olduğumu ve bel ağnsının kiloya bağlı olduğunu söyledi. Şişmanlık bel ağnsı yapar mı? Bel ağrısı yapan sebepler içinde şişmanlık çoğu zaman gözden kaçmaktadır. Şişmanlık bel, sırt ve karın kasIarında devamlı bir yüklenme ve zolanma meydana getirmektedir Sonuçta kasların elastikiyetleri azalır ve kaslar zayıflar. Kasların zayıflaması daha fazla yüklenmelerine sebep olur ve kronik bel ve sırt ağrıları ortaya çıkar. Tedavi için kilo verme ve karın, sırt ve bel kaslarının egzersizlerle kuvvetlendirilmesi gerekir. 6 ay evvel ani bir hareket esnasında beiimde çok şiddeti bir ağrı oldu. Gittiğim doktorlar bel kayması olduğunu söylediler. Bazılan ameliyat gerektiğini bazılan isefizik tedavi ile düzeleceğini söyledi. Hangisini tavsiye edersiniz? Bel kayması (disk herrıisi) yada bel fıtığı denilen rahatsızlık çoğu zaman ani bir hareket veya bel zorlanmasını takiben ortaya çıkar. Bel fıtıklarının yaklaşık % 90'ı ameliyatsız düzelir. Bel fıtıklı hastalarda ilk yapılacak, hastaya hastalığın ne olduğunun ve sabırlı olunması gerektiğinin anlatılmasıdır. Ağrılı dönemde zemini düz ve rahat bir yatakta kesin yatak istirahati önerilir. İstirahat süresi fıtığın ağırlığına göre 1 ila 3 hafta arasında değişir. İstirahat süresi içinde mutlaka yatakta yatılması gerekir. İstirahat ile bel kasları dinlenir, gevşer ve bel fıtığınırı yerine gelmesine imkan verilmiş olur. Romatizma ilaçları, ağrı kesiciler, kas gevşetici ilaçlar verilir. Fizik tedavi araçları içinde yüzeysel-derin ısıtıcılar ile masaj ve egzersiz bel fıtıklarının tedavisinde oldukça faydalı ve etkilidir. Elektirik akımları da kullanılabilir. Hasta sabırlı olursa, istirahatini tam olarak uygularsa, ilaçları etkili ve yan etkisi olmayacak şekilde düzenlenirse ve iyi bir fizik tedavi proğramı ve egzersiz uygulanırsa bel fıtıkları düzelir, ameliyata gerek kalmaz.

Yorumlar

  • Kad**
    7 yıl önce
    Bir bucuk senedir romatoid artrit hastasiyim iki parmagimda ve bilegimde sislikleri var haftada birgun igne vuruluyorum.esiminde arasira parmaklari sisiyor agrilari oliyor.bu hastalik cinsel yolla benden esime bulasirmi
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Romatoid artrit cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına yol açan kronik, enflamatuvar bir otoimmün bozukluktur. Bitkisel tedavisi olarak aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz Bilgi Hattı: 0224 234 5678

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp